RSS Flöde

Vikten av att höra till…. eller…. Ensamhet /erviluca

Postat den

working%20clipart

Alla behöver få höra till. Vi är flockdjur, vi människor. Vi måste få höra till och känna oss delaktiga, i något. Dom som inte känner att dom hör till, mår dåligt. Många får till och med sjukdomar av Ensamhet. Att vara utanför gör ont. Att vara ensam tillsammans med andra är smärtsamt.

Att ha vänner, och höra till en familj, är livsavgörande för dom flesta.

Ändå finns all denna ensamhet. Överallt. Runtomkring oss. Jag tror det finns mer ensamhet i Sverige än i många andra länder. I många länder är familj och släkt så viktig så att det är en dödssynd att lämna någon utanför.

Vi tror att vi är så duktiga på att låta ”alla vara med”, men det är vi inte. Vi är mest upptagna över att själva få höra till. Det är så viktigt för oss, att vi till och med kan knuffa ut någon, för att få tillhöra själva.

Att vara en elev i skolan, mitt ibland alla andra, och känna sej ensam, är fruktansvärt smärtsamt. Ett sätt att hantera det är att ”spela tuff” och låtsas att man inte bryr sej. Ett annat sätt är att helt enkelt skolka. Då slipper man vara ensam tillsammans. Att se andra höra ihop när man själv är ensam gör så ont.

Att erkänna sin ensamhet är svårt. Det är som att säga att man inte duger – man är inte utvald av någon. Många ensamma tror att det är något fel på dom själva, och istället för att säga ”Jag är ensam och har inga vänner”, så rycker den ensamme på axlarna åt det: ”Äh, jag bryr mej inte!” Ingen vill erkänna att den försökt, och blivit bortvald. Ingen vill säga att den inte duger. För vem vill ha en ”icke utvald” – en ensam typ, utan vänner – i sitt liv?

lonely school boy

”Men det är väl bara att skaffa vänner!” säger alla hurtigt. ”Det är bara att gå fram till någon och börja prata!” Nej, den ensamme tycker inte att det är ”bara att….”. För när/om man inte lyckas få kontakt, och skaffa en vän, gör det ännu mer ont, och man sjunker djupare, och känner sej ännu sämre – ännu mer oduglig.

Den ensamme behöver hjälp. Någon som tar tag i henom och drar med sej henom, utan frågor. ”Häng med! Kom!” Igen och igen.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

gang

Ungdomar, som inte vill höra till/höra ihop med sin familj, söker sej utanför familjen för att få höra ihop. Det kan bli ett bra gäng och bra kompisar tonåringen hittar, men hen kan också välja dom andra som valt bort sin familj, som tonåringen söker sej till, och känner igen sej i. Dom som oftast väljer bort sin familj – och då framförallt sina föräldrar – är barn som har föräldrar som super, drogar, slåss, bråkar, inte är hemma (på grund av viktiga jobb) etc.

I en viss ålder väljer nästan alla ungdomar/tonåringar att söka sej utåt, och kompisarna är livsviktiga (om dom har några), men med ”rätt uppväxt” väljer dom ofta bra kompisar att utvecklas vidare med.

family

Barn/ungdomar som har en bra familj, som funkar, med föräldrar som bryr sej, lyssnar och engagerar sej i sina barn/tonåringar söker sej oftast inte till grupper som inte är bra för dom. Dom har fått en självkänsla från uppväxten och den självkänslan säger när dom ska säga ”nej” och när dom ska säga ”ja”. Dom vet också att dom är värda att ha en kompis, eller fler.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Friendship

Att höra till och vara med andra som man trivs med, och känner sej viktig med, är livsavgörande för att må bra och orka leva vidare.

För både barn och vuxna.

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

  1. Sorgligt men sant! Ett viktigt ämne som kanske diskuteras alldeles för sällan.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: