RSS Flöde

Det kommer inte att bli någon riktig jämlikhet… /erviluca

Postat den

…..förrän vi bryr oss om att killarna OCKSÅ behöver få vara som dom är.

Som mamma till fyra killar har jag fått den stora äran att följa dom genom livet, som just killar. Killar får bara vara…killar, kan jag säga. Tjejer (i SVERIGE) får vara som dom vill.

Tjejer ska stärkas, ska uppmuntras, ska få säga ifrån, ska höras, ska uppmärksammas, har kvinnliga förebilder hela tiden under hela sin uppväxt, får känna, får vara, får klä sej som dom vill, får vara pojkflickor (vilket är fint och bra), får klättra i träd, får dansa, får vara klädda i rosa och ha glitter och rosetter på sej, får gilla djur, får kramas, får pussas, får bli traktorförare eller sjukgymnaster eller sjuksköterskor eller läkare eller advokater när dom blir stora…..

…… får sjunga, får älska schlager, får älska en ”stjärna”, får vara helt uppslukade av en Idol, får hoppa jämfota av lycka, får skratta högt, får gråta ljudligt, får ha ont, får sjunga, får gå på dansskola, sjunga solo, sjunga i kör, får älska små söta valpar och kattungar, får ha klänning och kjol, får gå i högklackat, får ha olika frisyrer, får ha blommor i håret, får färga håret, får ha en massa krämer och parfym på sej……puh! Vad får dom INTE, liksom?

 

Och det är ju helt jävla underbart! Så ska det ju vara! Överallt i hela världen!

MEN!

Killar ska ”hållas igen” nuförtiden, ska inte uppmuntras, ska ”hållas på mattan, får inte säga ifrån (för det är flickornas ”tur” att höras och synas), får inte ”ta all uppmärksamhet”, har få manliga förebilder, får inte känna för mycket (”jävla böööög!”)…….

…..får inte klä sej som dom vill (i kjol och klänning, blommigt, glada färger, mönstrat, glatt, med små djur på etc), får inte vara flickpojkar (det är INGET en förälder är stolt över och inget man skryter med), får klättra i träd (puh!), får inte dansa (”jävla böööög!”), får inte vara klädd i rosa eller ha glitter och rosetter på sej (”jävla böööög!”), får inte gilla djur för mycket (”jävla böööög!”), får inte kramas för mycket (iallafall inte med killkompisar: ”Jävla böööög!”), får inte pussas (med killkompisar: ”Jävla bööööög!”),

 

…..ska helst inte vilja bli ett kvinnligt yrke (”jävla böööög!”), får inte älska schlager (”jävla böööög!”),  får inte älska en ”stjärna” (”jävla böööög!”), får inte vara helt uppslukade av en Idol (”Jävla böööög!”), får inte hoppa jämfota av lycka (”Jävla bööööög!”), får inte skratta för högt (”jävla tönt!”), får inte gråta ljudligt (”jävla meeees!”), får inte ha ont (”jävla meeees!”), får inte sjunga (”jävla böööög!”)……

…….får inte gå på dansskola (”jävla mes/bööööög!”), inte sjunga solo (”jävla böööög!”), inte sjunga i kör (”jävla böööög!”), får inte älska små söta valpar och kattungar (”jävla böööööög!”), får inte ha klänning och kjol (”jävla bööööög!”), får inte gå i högklackat (”jävla böööög!”), får inte ha olika frisyrer (”jävla böööög!”), får inte ha blommor i håret (”Jävla bööööög!”), får inte färga håret (”jävla böööög!”), får inte ha en massa krämer och parfym på sej (”jävla bööööög!”)……

Så är det inte dags nu – att SE och uppmärksamma killarnas situation OCKSÅ?

Dags att VAKNA!

 

………………………………………………………………………..

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/ann-heberlein-mina-soner-har-lart-mig-att-det-inte-ar-sa-latt-att-vara-pojke/?fb_action_ids=889041771123310&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B719186994784661%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Bra inlägg!

  Gilla

  Svara
 2. PS. Jag glömde alla ”INTE” i sista stycket, men det fattar ni väl?!

  Gilla

  Svara
 3. Bra skrivet syster yster…men kan inte helt halla med!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: