RSS Flöde

Planerande – #Carpediem /erviluca

Postat den

life-happens-quotes-5

Man ska inte leva i framtiden hela tiden säger alla – man ska Fånga Dagen, leva i NUET och #CarpeDiem, och ärligt talat tycker jag att jag är jävligt bra på det och kanske till och med #bättreänallaandra (ha!) – men samtidigt säger ”dom-duktiga” att man SKA ”planera framåt” vad gäller typ ALLT: boende, utbildningar, arbete, ekonomin, familjeplanering – you name it!

remember-the-past-plan-for-the-future-but-live-for-today

Det GÅR INTE att leva i nuet och planera framåt jämt. Samtidigt. Det går att fånga dagen i stunden, och resten av tiden PLANERA FRAMÅT och då leva i framtiden. Förstås. Hur ska man annars kunna planera framåt?

ibland vinner du ibland förlorar du

Jag är INTE världsbäst på att planera framåt. Jag kan till och med erkänna att jag tycker det är tråkigt. Jag har lite inställningen att ”man vet ju inte vad som händer i livet så det går liksom inte att planera….och det gäller ju att leva NU…och fånga dagen”.

livet går inte alltid som på räls

Dessutom vill jag inte vänta, och det måste man om man planerat att åka till Spanien nästa sommar, eller flytta till en lägenhet som beräknas vara färdigbyggd 2020. Jag vet ju inte vad som händer i LIVET fram tills dess! Hur ska man VETA att man KAN flytta till en lägenhet i Midsommarkransen 2020??

Dom flesta planerar: Ekonomin, vad pengarna ska räcka till, sparar till olika saker (som ska hända i framtiden), att dom ska resa dit, åka dit, gå utbildning, eventuellt köpa sommarstuga, köpa hund/katt….etc. Man kan nog planera allt. 

shit-happens

I planerna ingår troligen Förväntningar och Hopp – kanske också oro och rädslor. Många vill ha kontroll och vill kunna planera så att inget oförutsett sker.

Men oförutsett sker. För LIVET pågår och allt med det.

När barnen var små var jag Världsbäst på att planera inför det lilla. Jag tänkte på allt som skulle kunna hända (och som händer, med småbarn) och laddade med extrakläder/blöjor/plåster/salvor – #younameit – samt planerade ett barnvänligt hus med barnvänlig omgivning för att underlätta livet för dom, och oss vuxna.

Om omvärlden är trygg kan jag slappna av och barnen blir friare, tänkte jag.

det löser sig.jpeg

Men för övrigt så är, och har nog, mitt liv varit mycket ”hejsanhoppsan” och #detblirsomdetblirnärmangörsommangör. Och med en stadig grund i pappas tankesätt: #detlösersigalltid.

…..samt en massa Carpe-Diem-tänk.

problemlösning

Jag gillar att hitta lösningar på problem som dyker upp när dom dyker upp. Jag gillar NU:et och jag har svårt för att planera för alla OM och fundera på TÄNK OM…(oro).

Jag har också mycket tänket: ”…men tänk om jag inte lever då?” eller ”…tänk om det händer något som gör att jag inte kan genomföra planerna?”…. Inte på ett räddhågset sätt – för jag går inte omkring och oroar mej – utan mer på ett #levidagimorgonkandetvaraförsent.

göra upp planer.jpg

OM jag träffar någon som Planerar och Behöver få planera, så får det väldigt gärna göra det. Folk får vara som dom är för mej, för det mesta, men försök inte få mej att vara någon som jag inte är. Tvinga inte MEJ att planera!

Givetvis är jag förändringsbar. Alla är förändringsbara. Men man förändras bara om man vill, och förstår varför.

Hurdan e du?

 

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

  1. Underbart inlägg! Tanken på planering har ofta gett mig kvävningskänslor. Men så igår, ja faktiskt precis igår, la jag fram en plan för sambon. Nu ska här planeras och sparas inför en Australienresa till min dotter. Det finns ingen koffert med guldpenningar att ta till, vi måste skärpa oss tillsammans om det ska bli någon resa. Men annars… vad vet vi om livet?!
    Tack för dina klokord! 🤗

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: