RSS Flöde

Studentfirande anno 2015 /erviluca

Postat den

2-1--OM-Studentmossor_03

Mellan tog studenten häromdagen. Att ”ta studenten” betyder att ha gått färdigt gymnasiet, och gymnasiet är en ”nästan-obligatorisk” skolform, eftersom alla ”måste” gå där.

När jag var ung, och gick ut min två-åriga (URTRÅKIGA) gymnasielinje, firades  jag lite grann – lite lagom sådär. Men det var på gränsen till att man inte skulle fira alls, på den tiden, så vi firades lite ”halvdant”. Vi fick saker runt halsen och det hurrades och sjöngs, och vi gick på fester, men det var liksom lite ”fyyy” bakom allt. Jag tror inte killarna hade kostym, för det var ”ute”, och vi tjejer klädde upp oss, men inte för mycket. Typ. 70-talet, vettu! Jag TROR inte någon åkte något flak eller sånt då heller. Men jag kan minnas fel också. Minnet är ju lite tokigt och gör om saker och ting efter hand.

Studentfesten

Förra året tog Storing studenten och då tyckte jag att jag hela tiden hamnade i ”tusen-frågetecken-mode” (engelskans mode) där jag inte förstod vad som var vad och vad som skulle göras och fixas och sånt. Huuuur ska man VETA vad man ska göra när ens barn plötsligt är 19 år och ska ta studenten?? Man har liksom inte den KUNSKAPEN kring hur det ska vara och vad man ska fixa och ordna. Eller ingår det i Att Vara Förälder? I vilket fall som helst fixade vi det och Storing tog studenten med allt vad det innebär med kläder och fester och hela fadderullan.

Det här året tog Mellan studenten, och jag kände mej mer ”hemma” med hela situationen, och insåg att varje klass och varje skola gör lite som den vill och önskar vad gäller sina fester och ”för-grejer” inför studenten, för det är Många För-grejer inför studenten – små bjudningar och ”fester” som heter olika saker, såsom ”möss-påsättning” tex.

Och om man inte förstår vad ens son ska gå för fest på ”på en hundradels sekund”, utan istället frågar ”VAD är det för fest??” och inte förstår vad det är, så blir man sänd till Helvetet där alla Töntiga Föräldrar bor, tillfälligt och då och då.

Det jag hade förstått var att man ska fixa ett stort plakat med en bild på ens underbara barn – helst där barnet är ybersöt och gullig, eller rolig! Allas barn är sötast. Fast mina är allra allra sötast. 😉

Sen ska man hänga saker runt halsen på sitt barn när det kommer ut från skolan (eller kanske vissa skolor är inomhus?). Det kan vara en nalle, en blomma/blombukett, en påse chips, tuta, visselpipa etc. Bara fantasin sätter gränser, tror jag. Det ska iallafall hängas många saker runt halsen på studenten. Själv har jag inte hängt blombuketter, för vad ska man göra med dom sedan? Eller vill sonen ha en blombukett på sitt rum??

Den skolan Storing och Mellan gått på har dom åren vi haft barn där, fixat en lastbil till varje klass, som alla studenter åker i efteråt och sprutar öl (!) på varandra. Jag vet inte varifrån den traditionen kommer men den har tydligen pågått i några år. Sonen frågade om jag kunde köpa några ”3,5:or” åt honom men när jag förstod vad han skulle ha dom till sa jag att ”då går det väl lika bra med 2,8:or eller till och med lättöl?”. Mellan suckade sådär så att jag förstod att jag var sådär urbota DUM igen, fast jag själv tyckte att jag var rätt smart, men sen ordnade någon annan ölen så jag slapp (och vet därmed inte vilken procent som sprutades).

Så efter utspringet osv, så går alla studenter in igen och byter kläder så att dom inte förstör sina finkläder. Och så upp på flaken, hög musik och spruuuuuta!

🍗🍘🍖🌽🍴🍵🍔🍻🍷🍸🍹🍰🍧🍨🍦🎉🎁💫

Sen ska man ha bjudning för släkten/vännerna etc. Alla gör nog olika där också. En del har ”öppet hus” och andra bjuder närmaste släkten. Vi har bjudit närmaste släkten.

Vi hade bjudning hemma hos sönernas pappa och hans sambo. Båda är mästare på att göra mat, så det var gott och mycket och trevligt. Närmsta släkten var där; Söstra mi med man och barn, barnens pappas söstra med barn samt sönernas pappa och hans sambo plus hennes barn och så Mellans bröder förstås, förutom Storing, som ju är i Kina. Gott, trevligt och jag höll tal och hade gjort en sång. 🎶

Nu tror Mellan att det är över, men han har inte fattat att DET ÄR JU NU DET BÖRJAR! Livet, allvaret, ansvaret, det roliga & det jobbiga och svåra.

Nu!

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: