RSS Flöde

Dom viktiga lärarna/erviluca

Postat den

I morgon börjar skolan igen, för många.

För en del är det en lättnad, för andra är det ett helvete. För ytterligare många är det stället där man träffar sina kompisar! Och så är det ett gäng som verkligen vill lära sej och Bli Något.

FÖRSTÅR du hur viktiga våra lärare är?

MINNS du dina egna lärare? Kommer du ihåg något någon utav dom sa, eller gjorde?

Dom viktigaste personerna i ett barns liv är först och främst föräldrarna, och därefter kommer troligen syskon. Men många barn präglas också en del av sina lärare, beroende på vilken kontakt dom får med sina lärare och hur lärarna agerar.

En lärare som kränker sina elever kan stuka dom för livet. En lärare som lyfter sina elever kan rädda dom, för livet.

Lärarna är såååå viktiga!

Varför blir en lärare lärare? Finns det lika många svar på det som det finns lärare?

Dom flesta har åsikter om lärare, vet hur lärare borde vara eller vet hur dom inte borde vara. Men skulle du kunna vara en bra lärare själv? Tänk dej att du vill lära ut ett ämne som du brinner för, och det sitter 25 barn framför dej som INTE vill! Som inte vill lära sej ”ditt” ämne. Vad gör du då? Blir du arg, sur och irriterad, eller ser du det som en Utmaning och hittar ett roligt sätt att lära ut, eller tänker du att det är eleverna som är dumma i huvet? 

What Happened to School Holiday Parties?

Jag har haft MASSOR av lärare! Mängder! Och jag minns INTE alla eller allas namn, men jag minns Dom Braiga. Och dom kan man räkna på ena handens fingrar, tyvärr.  Enligt min egen slutsats finns det alltså fler dåliga lärare än bra. Iallafall under den tid jag gick i skolan, och då har jag gått i…..*räknar*….8 olika skolor (!) och sammanlagt kan jag kanske haft minst 40 olika lärare, EXKLUSIVE vikarier:

Flera lärare har varit riktiga sömnpiller. Några har varit väldigt sura, irriterade och/eller introverta. Jag har haft ett par lärare som troligen hade alkoholproblem, några med riktigt dålig andedräkt (!) och några som stank svett. Jag har haft lärare som varit väldigt lynniga och fått Värsta Utbrotten och kastat kritor, tavelsuddar eller slagit sönder pekpinnar mot någons bänk.

Top 12 Things Teachers Won't Miss During Summer

 

Jag har haft lärare som blivit läskigt arga och skrämt sina elever, men också lärare som blivit arga på ett fånigt sätt och som vi elever mest skrattade åt. Jag har också haft lärare som varit helt förvirrade och inte verkat ha alla bestick i lådan, och en lärare som var halvdöv och halvblind. Jag har haft en lärare somvar översexuell och kom in på sex fast ämnet handlade om något helt annat. Jag har verkligen haft många konstiga och knasiga lärare. Och om och om igen har jag ställt mej frågan: ”VARFÖR blev hen lärare egentligen??”

Dom lärare som varit BRA har inte hängt i någon trapets eller gjort något alldeles fantastiskt svårt. Dom lärarna har helt enkelt haft God Energi, och utifrån hur dom betett sej och pratat har man förstått att:

1. Denna lärare gillar barn (=oss!)

2. Denna lärare tycker att ämnet hen lär ut är roligt och spännande (!)

3. Denna lärare kan förmedla att detta ämne är roligt och spännande!

4. Läraren behandlar eleverna respektfullt.

Jag minns Annika, som vi hade svenska med i högstadiet. Hon var varm, respektfull och älskade oss och sitt ämne. Och så hade hon humor. Med humor kommer man långt också.

Good teacher.

Jag minns också Bosse, som vi hade fysik med i gymnasiet. Jag hatade fysik, men med Bosse blev det roligt, för han äääälskade sitt ämne och jag minns än idag hur han hoppade runt i klassrummet och visade hur atomer och molekyler rörde på sej.

Jag minns tyvärr också dom tråkiga lärarna, dom som sa att jag aldrig skulle bli något, dom som sa att jag var dum i huvudet och dom som inte såg mej alls.

Jag tror också att en bra lärare behöver förstå att barnens liv inte ÄR skolan, och att lära sej är viktigt men inte viktigast.

Teaching kids with ADHD how to make and keep friends

Att leva är viktigast. Relationer är viktigast. Att vara trygg är viktigast. Familjen är viktigast. Att känna sej älskad är viktigast. Att ha kompisar är viktigast. Om inte dom här sakerna  fungerar är det svårt att slappna av och släppa in alla ämnen.

 Välkommen till skolan i morgon, alla barn, och lärare!

 

🙂

 

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Maria Ebbeskog

  Oj blir jag den första som kommenterar detta….Detta kan man skriva hur myckt som helst om….Jag har haft en hel del dåliga lärare mycket p.g.a. att jag har gått i fel skola. En av de första lärarna som jag hade som var helt knäpp var i 4:an eller 5:an. Hon tyckte att vi skulle sitta stila i bänkarna och räcka upp handen. Om vi inte gjorde det slog hon med pekpinnen i katerdern. Min mamma pratade med rektorn och så fick denna lärare sluta.

  I 8:an blev jag rädd för min mattelärare. Jag fick svårt för matte i 8:an. Jag förstod ingenting av ekvationer och derivata. Jag fick extra matte då men det hjälpte inte.

  Gilla

  Svara
  • Jag fasade för matte, för jag förstod inte. Och jag minns inte ens vad de olika sakerna heter/hette! ”Derivata”…vad är det? Plus, minus, gånger, delat är ungefär vad jag kan och det kommer man långt med. Faktiskt. Jag minns när jag inte förstod förklaringarna som läraren i gymnasiet gjorde på tavlan och när jag då räckte upp handen och sa det, suckade läraren djupt och sa att jag var dum i huvet. Så var det med det. Fast det visste jag redan…att jag var dum i huvet när det gällde matte, alltså… 😛

   Gilla

   Svara
 2. Jaa, det vaknar skolminnen. Några (ganska få tyvärr) riktigt bra lärare, många hyfsade och några riktigt olämpliga. Min svenska- och historielärare på gymnasiet tyckte jag mycket om men han hade den där värsta sortens andedräkt och lutade sig dessutom väldigt nära om han skulle förklara något (fast inte på nåt sliskigt sätt) så man drog sig för att fråga i onödan. Och försökte ta ett djupt andetag precis innan han böjde sig över en. NO-läraren var en komplett fåntratt som drog idiotiska nedlåtande skämt och fjäskade med den fjantigaste tjejen i klassen som skrattade inställsamt åt ALLT han sa och ställde puckofrågor och fick högst betyg, vilket jag påpekade för honom vid ett betygssamtal! Biologiläraren på högstadiet var hård men på rätt sätt så hela klassen älskade honom. T o m de kaxiga killarna som aldrig kunde hålla käften eller som skolkade och drällde omkring som dom ville (ja det var inte så fridfullt i skolan på 70-talet heller minsann) gick alltid på hans lektioner och bar sig ordentligt åt. En granne till mig som var gymnasielärare i NO (heter det så nu?) valde att gå i pension ett par år i förtid för ett tag sedan. ”Jag orkar inte med några mera omorganisationer nu”, sa han trött och berättade att nuförtiden kunde han använda det material på gymnasiet som han förr lärde ut på högstadiet. Om han förenklade det!!! Jag är tyvärr inte förvånad.

  Gilla

  Svara
  • Maria Ebbeskog

   Nu kom jag på en till sak om lärare. . Jag hade en lärare på komvux som vägrade att ge mej mina prov och intyg på kursen. Jag försökte ringa denna lärare flera gånger men fick inte tag på honom. När pappa ringde så förklarade läraren att han inte fick någon kontakt med mej. Jag bara satt där sa han. Det var en datakurs på komvux som jag gick på.

   Gilla

   Svara
   • Du ”bara satt där”….Hm! VAd förväntade han sig då? Volter och tjo och tjim?? 😛

    Gilla

    Svara
    • Maria Ebbeskog

     Han förväntade väl sej att jag skulle fråga om det han undervisade om i data och inte göra så många egna saker. Men när man inte hör vad som sägs så blir det ju så. Komvux ställer inte upp med tolk till såna kurser. han var säkert en bra lärare som de som var hörande.

     Gilla

     Svara
  • Ja. där ser man vad mycket en bra lärare påverkar. Det är inte ÄMNET, det är läraren, det handlar om.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: