RSS Flöde

BRÄNNMÄRKTA kvinnor /erviluica

Postat den

Det visades en dokumentär från Pakistan på Kunskapskanalen igår. Efteråt är jag både förundrad, förskräckt, upprörd, bestört och lättad.

Jag är förundrad över att detta försigår i detta århundrade på samma planet där jag bor!

Jag är förskräckt över att kvinnor i detta land utsätts för dessa övergrepp dagligen utan att någon tar tag i det ”på riktigt” och sätter förövarna i fängelse!

Jag är upprörd över att det över huvud taget sker!

Och jag är lättad över att jag som kvinna, på denna kvinnofientliga planet, är född i ett land där en kvinna är lika mycket värd som en man. Puh, liksom.

OM jag hade bott i Pakistan hade jag varit gift, misshandlad (vilket tycks vara en självklarhet – inte konstigt alls att ha en man som slår en när han känner för det i detta land, tydligen) och troligen hade jag fått lite syra kastad på mej också.

För jag är ju lite ”bångstyrig” och jag är ju lite ”egensinnig” och troligen hade jag varit likadan om jag blivit född i Pakistan.

Fast det verkar inte spela någon roll hur man ÄR, som kvinna, i Pakistan – har man en man som känner för att elda upp en, eller kasta syra på en, så gör dom det! Ba´fatt dom kan! Och ba´fatt syran finns!

Ibland hjälper deras mammor till, eller andra hjälpsamma släktingar…..

En man, som slängt syra på sin fru, intervjuvades, men han sa att det inte var han som slängt syran – det var hon själv! Hon var ”lite tokig”, och under ett utbrott hade hon slängt syra på sej själv! Tokiga kvinna!

Och det fanns många såna tokiga kvinnor i Pakistan!

En del sökte upp sjukhus efteråt, andra inte. En del dog. Några höll bara tyst, stängde in sig och levde sina liv instängda, vanskapta och olyckliga. Männen ville inte att kvinnorna skulle visa sig efteråt: ”Jag får inte gå utanför gården eftersom jag är så ful!” förklarade en syraskadad kvinna.

EN Pakistansk läkare, boendes i USA, åkte till Pakistan då och då och opererade dessa kvinnor. EN ENDA! Men det var flera hundra som råkade ut för detta varje dag, över hela Pakistan! Hur många är dom syra- och brännskadade kvinnorna, undrar jag? Ingen vet, eftersom det sker i ”smyg” – bakom stängda dörrar – och ingen pratar om det. Kvinnorna vågar inte anmäla, eller söka hjälp, eftersom det inte hjälper och finns ingen hjälp att få….

Huvva!

Vad är vi för varelser, vi människor?! Vilken enorm grymhet!

Fy faan!

Det finns inte ORD för den frustration och vanmakt och förtvivlan jag känner för alla dessa brännmärkta kvinnor!

Och det finns inte ORD för vilken förakt jag känner för dom män (och kvinnor) som utsätter sina familjemedlemmar för detta!

Vi/man BORDE kunna GÖRA något åt det!! Men VAD?!?

Puh, vilket tur att jag är född här!

 

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Vi eldade ju upp folk på bål om de var litet ”bångstyriga” men det var ju väldigt längesen. Så här går det om man bryter mot de patriarkala reglerna i detta starkt hierarkiska samhälle. Jag tror myndigheterna har fått upp ögonen för omvärldens syn på det här. Sen gäller bara att de gör nåt åt det också. Jag undrar hur de behandlar sina djur?

  Gilla

  Svara
  • Det var väl också kvinnor som brändes på bål, för att någon, eller några trodde att dom var häxor…. Troligen behandlar dom sina djur bättre, eftersom dom får mat ifrån dom…. Men grejen var att män som slängde syra på sina kvinnor, kunde även göra det på sina barn…fast kanske inte sönerna, utan då ”bångstyriga” döttrar…

   Gilla

   Svara
 2. Det går hjälper inte att göra någonting bara från ett håll eller bara jobba med en grupp, utan det måste ske från olika håll, och man måste jobba med olika grupper t. ex från myndigheterna ska man skärpa regler med att ge hårdare straff och ta saken på mer allvar, sedan ska man även från myndigheterna ge order till imamer i muskeérna att varna folk om konsekvensen för de som utför det, eftersom det man gör är lika med att ta någons liv så det är inte mindre än att döda någon, och straffen är det hårdaste enligt koranen, , eftersom majoriteten i Pakistan är troende muslimer och de lyssnar till imamen varenda fredag efter bönetiden i muske´n, och de tillämpar till nästan 100% det imamen säger, sedan måste man via hjälporganisationerne höja kvinnordans medvetenhets grad om sakens allvar om att inte vara tysta, och till slut vill jag säga att det finns massor med andra bra förslag om hur man ska motstå detta dåliga agerande, och all dessa går att tillämpa fast det tar tid.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: