RSS Flöde

Allvarligt talat…. /erviluca

Postat den

Tyckte du verkligen OM att gå i skolan när du gick i grundskolan? Tyckte du verkligen DÅ att det var VIKTIGT att lära sej saker? Tyckte du att det var INTRESSANT att plugga? Tyckte du att ämnena var roliga?

Seriöst, alltså?

Jag är nästan säker på att Tobbe i vår klass tyckte det var viktigt att plugga, och kanske t o m tyckte det var kul. Det var iallafall viktigt för honom att få alla rätt jämt, på alla prov, och det var nästan bara han som räckte upp handen (vad jag minns) och kunde alla svaren jämt. Kanske var det någon mer i klassen som verkade tycka det var viktigt och intressant…Carola?

Men resten….?

Jag tror dom flesta var lite som jag, och kände lite som jag….? Eller var jag helt ensam om att tycka att det var tråkigt med ämnena, och att lära sej mest var ett nödvändigt ont. Jag pluggade för att jag måste-de, och tryckte i mej kunskapen inför prov, öste ur mej, och glömde allt sen…Typ. Näe, jag minns lite grann. Faktiskt. Det insåg jag häromdagen – att en del kunskap faktiskt fastnade – men oj vad mycket som runnit rätt igenom…

Jag tror att jag inte var MOGEN nog att förstå att ”Kunskap är makt” och att det är KUL att VETA saker. Jag satt mest och funderade på killar jag var kär i och vem jag skulle vara med på rasten och sånt. Rasterna var kul! Jag tror  jag minns dom bäst: Hoppa twist, kasta boll, hoppa långrep, hopprep, spela hockeybockey, leka Herre på Täppan, skriva lappar om ”får jag chans på dej?” och sånt….

Om man vuxit upp i Ett Fattigt Land och inte FÅTT gå i skolan, tror jag man nog FÖRSTÅR vikten av att plugga, och UPPSKATTAR att man FÅR gå i skolan. Men inte var jag speciellt tacksam över att jag fick gå i skolan när jag var barn, inte.

Dom här tankarna kom igång när vi satt i möte på skolan och en liten skrutta meddelade sina lärare att ”ALLA ämnen är jättetråkiga” och att ”RASTERNA är BÄST”. Lärarna höll på att sätta i halsen, och efteråt förfärade dom sej, medan jag mest tänkte att ”ja, men så kändes det ju att vara 11-12 år!” och tyckte inte det var ett dugg konstigt.

Däremot var jag imponerad av den lilla skruttans MOD – att våga säga precis som hon kände inför sina lärare. Hon vågade säga Sanningen. Sin sanning.

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Jag tyckte om att lära mig saker, men jag trivdes aldrig i skolan. Tror att jag var lite annorlunda än andra barn och passade inte in. Låg nog steget före de andra i mognad. Lärarna tyckte om mina frågor och mina resultat, men begrep sig inte på varför jag inte funkade bland kamraterna. De såg mig inte, bara min begåvning. Såg inte att den skapade problem för mig.

  Gilla

  Svara
  • Själv var jag nog väldigt ”lagom” och passade både in och trivdes, fast inte med pluggandet. Men jag var en sån där ”ständig 3:a” (i betyg. Det var på den tiden vi hade betyg från åk 1 och betygen var i siffror 1-5). I tvåan fick jag femma i nästan alla ämnen…men det fick nästan alla i klassen, eftersom fröken ”tyckte synd” om oss… 🙂

   Gilla

   Svara
 2. Allt utom samhällskunskap och matte var kul. Inte gympan heller… Men det var bara en lärare som begrep sig på oss på högstadiet och behandlade oss som intelligenta varelser: Annika Öyen Örtendahl (högst). Undrar om hon överrlevde skolan?

  Gilla

  Svara
  • Ja, det var många knepiga lärare på högstadiet, för att inte tala om gymnasiet…Minns inte vad lärarna hette, men minns vad de gjorde, hur de lät, såg ut, luktade….
   En tant luktade så mycket rök – OCH hade dålig andedräkt – att jag aldrig ville fråga henne om något, för då kom hon nära mig och jag höll på att kräkas av lukten… En gubbe som vi hade i SO (tror jag) luktade alkohol, och ibland klädde han sig som om har varit full när han gjorde det…han hade något vax eller nåt i håret, och ibland satt det som en klump i håret….
   Sen hade vi Mauritz i tyska som hörde dåligt och som man fick skrika till för att han skulle höra. Han såg dåligt också, så man kunde fuska på proven…
   I biologi hade vi någon liten tant som vi hade NOLL respekt för. Hon hade en liten tunn röst och ingen karisma alls. Henne ”körde vi över”, trots att vi var en rätt ”snäll” klass faktiskt…Annika Ö var i särklass bäst! Hon var både nyfiken på oss elever, påhittig och rolig!

   Gilla

   Svara
   • ….för att inte tala om FROST, som hade så dålig andedräkt att man inte kunde sitta längst fram eftersom man då nästan dog av lukten. Plus att han spottade när han pratade och hade långa slemmiga spottgrejer som hängde i munnen när han pratade….Uäck!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: