RSS Flöde

Måste alla barn vara Lagom? /erviluca

Postat den

För länge sedan började man räkna ut hur fort barn kan lära sej ”i snitt”. Sen måste man ha funderat på VAD barn i olika åldrar ska lära sej. Och så gjorde man en läroplan där SNITTBARNET skulle klara av det som läroplanen bestämde.

Men jag undrar om snittbarnet finns! Finns hen?

Fler och fler barn visar sej ha diagnoser. Vem hittade på dom, för dom syns ju inte? Dom märks. Men tänk om Snittbarnet inte finns! Tänk om Diagnosbarnen reagerar Normalt på att man försöker trycka in dom i en fyrkantig form när dom faktiskt är runda – eller tvärtom.

 

Tänk om skolan skulle vara på ett Helt Annat Sätt så att den passade ALLA barn, och att alla barn fick utvecklas på sitt eget sätt i sin egen takt, och när barn blev för pressade kunde dom gå till Stora Kudd- och Hopprummet och kasta sej runt bland en massa lianer, kuddar och studsa på hoppmattor.

Eller sitta en stund i Lugnrummet och bara hämta andan i lugn och ro.

Och tänk om alla barngrupper var rätt små, så att alla barn blev Sedda för den dom ÄR.

Skulle behovet av diagnoser minska då?

När jag började jobba på dagis, tex, för ”hundra år sedan”, var MAXantalet i en åldersblandad grupp 15 barn. I en småbarnsgrupp var maxantalet 12 barn, och i dessa grupper var det TRE personal. Man kunde inte ens ta in ETT extrabarn i dessa grupper, eftersom det var FULLT och DET GICK INTE att trycka in fler barn.

Några år senare var det uppåt 29 barn i en åldersblandad grupp, och plötsligt finns det inget TAK för hur många barn man kan vara i samma lokaler som det MAX fick plats 15 i några år tidigare.

KAN det vara så att barn far så illa av dessa stora grupper och stressen det innebär att dom får symtom som liknar diagnoser, ELLER kan barn (som har en växande hjärna) utveckla svårigheter när man pressar dom för mycket?

Eller fanns det så här många barn med diagnoser när jag var liten, fast vi inte visste att dom fanns, utan dom fick gå i obs-klassen? Fast det fanns ju bara EN obs-klass och den innehöll inte många elever. Då.

Vilket barn är Normalt?

 

 

Får man vara långsam, seg, blyg (inte våga räcka upp handen), snabb, inkännande, utåtriktad, energisk, pigg, glad, superintelligent nuförtiden eller måste alla vara LAGOM?

Jag bara undrar.

 

 

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

Ett svar »

  1. Ligger mycket i det, tror jag. Och de skilda arbetssätten samt synen på barn i förskola och grundskola. Fast det var ju ”hundra år” sen jag utbildade mig till förskollärare…

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: