RSS Flöde

Finns ren och skär ondska? /erviluca

Postat den

Jag har inte trott det tidigare.

Jag vill inte tro det.

Jag vill leva kvar i en naiv och blåögd värld där ondskan inte finns, och där dom som är Elaka och Dumma ”bara” är ”offer” för sina egna upplevelser. Jag vill fortsätta tro det. Jag menar inte att Dom Dumma ska få fortsätta vara dumma, bara för att andra var dumma mot dom förut, men jag vill FÖRSTÅ varför man gör onda saker. Jag vill kunna förklara beteendet. För mej själv.

Jag VET att det finns psykopater. Att man KAN födas sån. Men jag tror dom flesta BLIR onda/psykopater av att ha upplevt hemska saker. Och jag ska fortsätta tro det, tills jag överbevisas, eller dör. Men jag vill inte överbevisas. Jag vill inte att människor ska kunna födas onda. Jag vill att godheten ska finnas från början.

Men idag när jag satt och lyssnade på en flicka som berättade om vad hennes mamma gjort med henne och hennes syster, så kom ändå tanken att Ondskan finns. För varför vill man annars skada och slå sina barn? Sina oskyldiga små barn. Hur kan man skada en baby?

Och när hon berättade hur hon inte FICK hjälpa sin lillasyster när hon grät, för i Ondskan ingick också detta, så kände jag ren och skär ilska, och jag ville ta bort mamman från jordskorpan. Ta en stor pincett och lyfta bort henne; Flytta henne till Planeten där Dom Onda bor.

Fast risken är ju att hon själv utsatts för Ondska som barn, och att det är denna smärta som gör att hon utövar våld mot sina egna barn….så att hela hennes liv blivit en enda våldsspiral. Kanske. Jag vet inte.

Men man slår inte barn! Man får inte skada barn!

Att höra talas om det är en sak, men att höra det direkt från den som blivit slagen är något helt annat. Det går rätt in i hjärtat. Och man vill spola tillbaka tidsbandet, och göra om och göra rätt ÅT barnen.

Fast det går ju inte.

Så då gör jag det nästbästa: Att våga lyssna, att våga prata om det, att våga låta flickan få ur sej skiten och få henne att förstå att inget var hennes fel. Inget.

 

 

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Ondskan finns. Vår värld är brusten. Det pågår en ständig kamp mellan ont och gott. Även inom oss. Det är inte svart och vitt. Vi talar ibland om arvssynd, det är en kontroversiell fråga. Men ibland kan vi ju se hur ondskan går i arv. Den finns där som något vi kan plocka upp.

  Men ofta gör ju folk illa därför att de själva farit illa. Det är också arvssynd. Men ibland finns ingen förklaring till att människor blir onda eller kriminella.

  En förklaring ligger i att vi människor är beredda till mycket bara det är sanktionerat uppifrån eller av opinionen. De som jobbade i koncentrationslägren var fullt normala familjefäder som efter dagens mördande åt middag med familjen och lekte med barnen. De såg ingen ondska i det de gjorde. Däremot hos judarna.

  Den egna säkerheten är en annan faktor i ondskan. De som utsatts för mobbing i skolan eller på arbetsplatsen berättar om att det svåraste var inte de onda, utan vännerna som teg och svek. Rädslan kan skapa ondska.

  Vi har alla ondskan latent i oss. Det är en daglig kamp att välja det goda. Ofta misslyckas vi. Ibland finns en väg tillbaka. Men konsekvenserna får vi ta. Det är därför förlåtelse och försoning blir så stort.

  Gilla

  Svara
 2. Det finns många olika orsaker till hur och varför vi beter oss på ett visst sätt, men jag tror personligen inte att någon föds ”ond”, däremot kan vissa omständigheter i livet påverka oss att begå handlingar som orsakar andra smärta. Att kunna förstå andra människor och känna med dem, empati och medlidande har man olika lätt/svårt för, men det går att öva upp. Det du beskriver hur en mamma beter sig mot sina barn tyder inte på ondska i mina ögon, utan snarare på någon form av psykisk störning, som hon borde få behandling för. Det är inte normativt att bete sig så, en ”frisk normalt” fungerande person beter sig inte så.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: