RSS Flöde

”ALLA får vara med!” /erviluca

Postat den

Fyra killar kommer upprörda till mej och frågar: ”MÅSTE alla få vara med jämt?!?”

Dom går i årskurs 3 och leker en jätterolig lek tillsammans. ”Vi har lekt den leken jättelänge! Typ….flera veckor! Näe, typ…ända sen tvåan!” berättar dom. Därefter berättar dom vilka rollkaraktärer var och en har. Jag ser på dom när dom berättar hur otroligt rolig deras lek är och märker hur bra dom passar varandra i det här gänget. Dom är fyra killar som ”klickar”, helt enkelt!

Men sedan till deras problem: ”ALLA” måste få vara med!

Det säger lärarna jämt: ”Alla får vara med!”. Men när den regeln gäller förstörs leken. ”Alla” förstår inte hur leken ska lekas. ”Alla” kan inte leka så bra som dom här fyra ihop. Vissa kliver in i leken och förstör, bossar, försöker ändra och bestämma. ”Alla andra” förstör helt enkelt leken.

”Och vi kan inte göra nåt, för alla vuxna säger bara Alla får vara meeeed!”

Fabian berättar att fröken säger att OM dom ska leka den leken bara dom fyra, så får dom göra det hemma hos varandra och efter skolan, men Fabian säger att han inte får ta hem några kompisar, att Adrian aldrig har tid för han har fotboll och andra grejer på fritiden, Murath har för liten lägenhet och Ville får inte heller ta hem kompisar – iallafall inte tre stycken samtidigt….

Jag försöker vara lite lurig och listig och frågar om dom inte kan leka någonstans där ingen hittar dom, eller ser dom. Fast jag vet inte om jag ens får föreslå det….

File:Pin oak middle school.jpg

Näe, något sådant ställe finns inte på skolan, som nu byggs om, och där utrymmena för lek är lite begränsade – speciellt utomhus.

Dom berättar upprört om att Adam brukar kliva in i leken och säga: ”Fröken säger att alla får vara med!” eller Kalle som förstör genom att brotta ner någon av dom. Killarna tror att dom andra är avundsjuka för deras lek är så rolig och bra, men det är faktiskt bara dom fyra som KAN leken och som VET hur man gör.

Jag förstår PRECIS känslan. Jag minns känslan när en lek funkade sådär härligt, fantastiskt bra, och när någon klev in och förstörde genom att inte förstå Grejen – själva grundmeningen med leken.

Concrete seating in a corner of the little park at Harpur Mount Primary School in Harpurhey was smashed to pieces by hooligans armed with a sledgehammer.

Och sen tänker jag på barn som inte KAN leka, inte KAN turordning, inte KAN ”lyssna av” dom andra….ska dom ALLTID få kliva in och ”förstöra” för dom som KAN leka?

Och får man inte hitta på en lek som funkar underbart, och sedan få leka den ifred, i skolan?

Hm!

Svårt.

Jag säger till killarna att det är svårt….ett dilemma….Hm….

Kids playing soccer

”Men kan inte dom andra leka med varandra?! Dom kan väl hitta på en egen lek?” föreslår Adam. ”Nisse, Evald, Totte och Patric kan väl leka tillsammans?” säger han. ”Dom är ju också fyra stycken! Det är ju inte som att dom är ensamma precis….Eller så kan dom spela fotboll! Dom älskar ju det! Dom är ju liksom fotbollskillarna!”

Jag tycker att det låter som en bra idé, men kan ”vi” bestämma vad ”dom” ska göra, frågar jag. Och kan man säga ”Du får inte vara med?” i skolan, för att leken fungerar bara när det är Vissa Personer (som förstår leken) som leker?

Svårt!

Vad tycker du?

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Nej det var inte så svår……tycker jag. Självklart ska inte alla får vara med jämt, precis som inte all har rätt att uttrycka sin åsikt jämt bara för att de kan. Eller om två personer spelar schack – ska då en tredje komma och kräva, jag ska vara med!!! För det har fröknarna sagt. Det är så jävla kränkande att man behandlar barn så. Jag förstår varför man tänker så, det är för att ingen ska bli utanför men de som har anlag för att bli utanför pga av olika anledningar brukar inte var de som kommer och kräver att få vara med. De brukar istället vara ”the bullies” som sätter sig på andra som agerar så. Att leka tillsammans med andra kräver social förmåga, empati, att man förstår gränssättning mm. Det är jättetråkigt att vissa barn blir utanför men det är inte andras barns ansvar att ta. Tänk dig själv om vi skulle tänka så med vuxna, t.ex om granngubben inte har någon att leva med och känner sig ensam ska han då få komma oh krypa ned i sängen hemma hos de som bor brevid, för alla ska ju leka med alla.

  Gilla

  Svara
 2. Lite flexibilitet å de vuxnas sida hade jag önskat mig här. Självklart skall de fyra få leka sin lek, men-inte-jämt. Om de aldrig leker med andra blir det inte jättebra för någon av dem (varken de fyra eller de andra som inte får vara med).

  Bara hjälpa barnen att komma fram till hur ofta och när det skulle vara lämpligt att leka deras speciella lek och sen hjälpa de andra att komma på bra grejer att göra. Med lite tur så förstår barnen att det är både roligt och snällt och bra att inkludera fler i sin lek, men att de inte behöver tvingas ta in fler i just ”sin” speciella lek.

  Gilla

  Svara
  • Flexi….va?! På skolor och dagis har de rabblat ”Alla får vara med” i tid och evighet. Amen. Min son Storing blev jätteupprörd av mitt inlägg då han mindes sina gamla läraress ord: ”Allafårvaramed” när han lekte med sina kompisar….

   Jag tycker barn ska få välja vilka de ska leka med.

   Gilla

   Svara
   • Jag tycker att det är när barnen är på förskola och skola som man har chansen att utmana – att, faktiskt, tvinga (med flit spetsigt ordval) dem att inkludera.

    Det är förmodligen helt hysteriskt fel men jag tänker att om man inte som barn får möjligheten att coachas (poppisord ur vuxenlivet) in i hur roligt man har när man inkluderar andra som man kanske inte från början skulle ha valt (eller blivit vald av) så missar man det nog helt och det – det går ut över resten av livet.

    Så jag står fast vid att givetvis skall de fyra få leka sin lek bara de – men inte jämt och ständigt.

    Gilla

    Svara
 3. Det finns absolut ingenting forskning mig veterligen eller något annat underlag överhuvudtaget för det du säger ovan,dvs att det inte blir bra för någon av dem….vem är du att påstå något sådant? Lever du själv så, bjuder du hem folk du inte vill ”leka med” , För det är ju både bra och snällt att inkludera andra, annars blir det ju inte jättebra för alla. Om du inte gör det kanske någon kan hjälpa dig att leka med andra vuxna du inte vill leka med och hitta på roliga grejer att göra. För det är vore väl jättebra för dig och dem och kanske kan du lära att inkludera andra fast du inte vill. Du kan kanske börja med att bjuda in någon granne du inte vill umgås med,
  Det är jättetråkigt att vara utanför och jag har också varit med om det…..men att bli tvingad att inkludera andra eller att tvinga sig på andra tror jag är mindre bra lösning.

  Gilla

  Svara
  • Du läste inte mitt inlägg så noga för det är inte JAG som tycker ”alla ska vara med” – det är en mening som rabblats av lärare och annan personal på dagis och skolor i tid och evighet. Och det var därför jag tyckte deras berättelse var så fin och bra, och JAG tycker inte alla ska få vara med jämt, men samtidigt tycker jag inte man ska få frysa ut vissa barn…. Men du behöver inte vara arg på mig iallafall…. 😛

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: