RSS Flöde

Hjärnans förändringsbarhet och tankar kring ADHD /erviluca

 

 Michael Mosley är en journalist som gjort flera olika program om kroppen och dess funktioner. Bland annat har har gjort en serie om hjärnan – The Brain: A Secret History – som är mycket intressant.

Hjärnan är förändringsbar, och det verkar inte vara så svårt att förändra impulserna och dom elektriska strömmarna hit och dit. Michael säger i den här serien att han är väldigt negativt lagd – att han hela tiden ser det negativa i tillvaron, att han oroar sej för saker som KAN hända och att han sover dåligt på nätterna pga detta. Denna negativitet visar sej sedan tydligt när en hjärnforskare mäter hans värden i hjärnan.   http://www.rainybrainsunnybrain.com/bbc-horizon/

Image for Michael Mosley gets his brain tested

Därefter tränar han hjärnan i 8 veckor genom att bl a meditera. Undersökningen görs därefter återigen, och värdena är helt förändrade! Dessutom känner han sig mycket mer positivt inställd till allt. Han har också börjat sova bättre.

Detta är ju bara EN del av hjärnan.

PET scans

När jag promenerar i skogen tänker jag på alla de barn som får diagnosen ADHD. Denna diagnos ska ju vara någon slags ”felkoppling” eller ”annorlunda elektrisk impuls” el dyl, i hjärnan. Så om man KAN förändra impulser mm i hjärnan, borde också ett ADHD-beteende gå att förändra, så att det försvinner.

DESSUTOM är det så att det beteende ADHD-barn har är samma beteende som barn som har det jobbigt hemma har. Och föräldrar som beter sig rörigt, utan rutiner, oroligt, överbeskyddande, stressigt, hotfullt, slåss etc skapar barn som har samma beteende som ADHD-barn har.

קובץ:Proposed Symptoms of ADHD.PNG

Så hur ska man VETA om det är föräldrarna som behöver föräldrastöd – hjälp i att bli mer funktionella vuxna/föräldrar – eller om det är barnen som har en störning/disorder i hjärnan?

Det sorgliga är ju att barnen får en Stämpel och tror själva att de är ”störda”, när det faktiskt ibland är föräldrarna som skulle behöva gå i Föräldraskola.

The Dog Whisperer with Cesar Millan

Det är precis som det med ”Mannen som talar med hundar”, där hundarna får ”stämpeln Omöjlig”, fast det är mattarna och hussarna som behöver Göra Annorlunda.

Det som skulle hända då är att man skulle ”peka finger” på föräldrarna som ”gjort fel”, och man kan ju inte veta om det är föräldrarna som ”gör fel”, eller inte, för de undersöks inte – i praktiken (utan man låter dem berätta bara) –  utan istället fokuserar man på barnet och säger ”Det är du som har ett fel”. Ingen förälder VILL ju göra fel, men många gör det ändå – för att dom kan inget annat. Antingen är dom uppfostrade på samma sätt, eller så är dom uppfostrade på Helt Annat Sätt, och gör precis Tvärtom, eftersom deras uppfostran var så knäpp. Men så blir det inte bra ändå.

Det är svårt.

 Boy

Jag vet att föräldrar som har barn som har ADHD, blir TOKIGA om man ifrågasätter diagnosen. Och det finns massor av barn som har olika diagnoser som gör att de beter sej på olika svåra sätt, hur man än gör som vuxen.

Men visst kan man se det positiva i det jag skriver också; att inse att en del föräldrar skulle kunna ändra sina beteenden, och därmed göra sina barn ”normalfungerande”?

How Fetal Heartbeat Make Parents Feel

Det handlar i mångt och mycket om Rutiner, Förutsägbarhet, Kärlek och att bli sedd. Alla barn behöver det. Speciellt små barn. Ju mindre barnet är, desto viktigare är det. De som inte får det, kan klara sej ändå, för att dom är ovanligt stabila och trygga barn, men det finns också barn som inte föds lika stabila och trygga. Dom behöver verkligen förutsägbarhet, rutiner och att man förbereder dom, förklarar för dom och är respektfulla mot/med dom. Från början. Man kan vara respektfull mot en liten baby. Det borde vara självklart, men det är det inte.

Jag skulle kunna skriva en bok om det här! Kanske jag gör det.

Men nu räcker det för den här gången.

 

 

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Håller med i vad/det du skriver….och tänker att man kanske kan säga det på ett annat sätt, med andra ord?
  Inte använda: föräldrar gör fel.
  Blir liksom aldrig bra….försvarsställning, sluta lyssna vid ”du gör fel” o.s.v.
  Å självklart ALDRIG använda de orden till barnen.
  Osså det här med att hjärnan är utvecklingsbar….googla Feuerstein!!!
  Kram Lena

  Gilla

  Svara
 2. Så jäkla bra skrivet!!

  Gilla

  Svara
 3. Min ena dotter hade svårt för sig i skolan och jag har ägnat en stor del av min tid åt att försöka hitta metoder som skulle kunna hjälpa. Är helt säker på att det finns MASSOR att göra som förändrar och förbättrar men tyvärr innebär det ofta totalt krig när man som förälder käckt deklarerar att ”nu ska vi pröva det här” och det är frustrerande få som har med barn att göra som intresserar sig ett enda smack för något som går det minsta utanför det konventionella. Vi hade dock turen att få delta i ett projekt med Tomatismetoden och det skedde helt fantastiska saker i början men tråkigt nog så flyttade vi till annan ort innan förändringarna hunnit permanentas och det fanns ingen möjlighet att åka fram och tillbaka för att slutföra det. Det är jag ledsen över än idag för jag VET att detta var rätt för henne. Jag gick senare en kurs i hjärngympa, vilket jag också tror mycket på men då hade dottern kommit upp i en ålder när allt jag försökte införa var jobbigt och dumt och hon tvärvägrade. Jag drömmer om att få så mycket pengar att jag kan öppna ett center för olika metoder som skulle hjälpa barn och ungdomar att fungera bättre. Och det skulle vara gratis. Och kul.

  Gilla

  Svara
 4. Tomatismetoden var nytt för mig! Det finns ju så mycket man SKULLE kunna göra för de barnen som behöver extra stöd och det är ju inte två barn som är lika dana. Trots allt var detta mina ”favoritbarn” under alla de år jag jobbade som förskollärare. De ”välanpassade” var ingen utmaning. Men skulle man ha ”föräldraskola” innan nån fick skaffa barn, skulle det inte bli många barn gjorda…..

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: