RSS Flöde

70-talet och bröst /erviluca

Postat den

Jag hade min barndom under 60-talet och min ungdom på 70-talet.

Som alla vet var 70-talet Frigörelsens Tid. Det var Flower Power, P-piller, Fri Sex, Kastade BH:ar och inga könssjukdomar, blommiga kläder, långt hår för alla, topless på stränderna, plyshdress och hår överallt.

Under den tiden blev jag vuxen.

Raka håret under armarna? Nä. Icke! Använda bh? Nä. Varför då? Låt brösten hänga fritt, dingla och svänga.

Oavsett hur tokigt det kan tyckas vara nu, så var det mycket under den perioden som var bra. Dom som hade varit ”instängda” blev ”fria” och allt var så Naturligt. Jag, som blev vuxen under denna period, upplevde aldrig ”instängdheten”, utan klev rätt ut i Friheten. Jag växte upp i tron att hår under armarna, och på benen, var Naturligt och skulle växa fritt, på alla. 

Festival Dancing : Nyhetsfoto

Brösten var Fria. Eftersom jag var ung och hade rätt normalstora bröst, var det inga problem med ”hängandet och slängandet”, utan det kändes bara bra. Att gå på stranden topless var inga problem, eftersom ALLA gjorde det – gamla som unga, stora bröst som små bröst, hängbröst och små bröst. ALLA bröst var Naturliga. Inga var bättre än andra.

Sedan dess har det hänt grejer….och jag har gått igenom olika tidsåldrar och vad som anses Snyggt och Fult.

Plötsligt skulle man raka sej både här och där, och till slut Överallt. Plötsligt var ALLT hår ”onaturligt, fult och äckligt”. Bort med allt, utom det på huvudet (förstås).

Super-Boost-Magic-Enhancer-Push-Up-Bra-Gel-Padded-Massage-Side-Support-Plunge

Sen skulle tuttarna stängas in igen. Tryckas in. Göras om. Bara EN sort dög plötsligt. Den stora sorten. Och dom skulle stängas in och puttas upp och puttas in och ihop. Man ska ha Klyfta. Och har man ingen Klyfta ska man lägga sej under Kniven och det ska puttas in plast (som man kan förgiftas av, men ”vill man vara fin får man lida pin”, och ibland bli sjuk och dö, men shit happens) och fixas och trixas för att man ska ha dom Perfekta tuttarna.

Naturligt är ute.

Dödsute.

Har man inte rakat sej under armarna blir det huvudrubriker i Dom Stora Tidningarna.

HerreGud!

Ibland längtar jag tillbaka till tiden då brösten fick vara som dom var och hänga fritt. Speciellt på kvällen, när brösten släpps ut, ur sina burar, och får andas – ”free at last!” – liksom.

70-talet och alla dess Kämpar var rätt bra ändå….

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Ja, har man glömt o raka armarna får man ju skämmas..o rakade kön är ju vanligt bland både tjejer o killar idag, så där är man också omodern 😉
  Men bh skulle jag inte vilja vara utan, känns obekvämt utan.

  Gilla

  Svara
  • Ja, det är absolut skönt att ha ordning på tuttarna, men jag blev lite irriterad häromkvällen när jag skulle gå ut med hundarna, och kände att jag måste sätta på mig bh först….för den hade ”åkt av”….

   Gilla

   Svara
 2. Häromkvällen gick jag ut med hunden och iddes inte ta på mig bh under linnet i äckelvärmen och oj vad medveten jag kände mig om detta precis hela tiden! Det var mycket riktigt annat när vi var unga. Trots att jag i smyg flera gånger hade provat min äldre systers bh och önskat mig bröst och blommig bh själv så skaffade jag ingen när jag så småningom fick lite blygsamma former. Inte förrän jag var au pair i USA och iklädd en söt vit spetsblus skulle ta bussen in till New York och höll på att råka illa ut med en sliskig busschaufför och min värdfamilj sa att ”hrm, den där blusen är ju väldigt fin men rätt genomskinlig, du borde nog ha en bh på dig under den”. Efter det inhandlades några stycken och nu känns det som sagt väldigt fel att vara utan.

  Gilla

  Svara
  • Precis! Jag tyckte alltid att min mamma hade så fin kropp och fina bröst, och hennes var pyttesmå. Jag tyckte det såg så snyggt och praktiskt ut. Mina bröst har alltid bara varit bara bröst och jag har tyckt att dom varit ”lagom”, fast jag har aldrig velat ”skylta” med dom och aldrig önskat bli bedömd utifrån mina bröst. När en kille, för 30 år sedan, tror jag det var, sa: ”Vad snygga bröst du har!” ville jag mest bara gå och gömma mej. Jag ville bli sedd för den jag ÄR, som människa, och inte för mina bröst. På något sätt….

   Gilla

   Svara
 3. Jag var tunn och spinkig när jag var tonåring på 70-talet. Tittade storögt på klasskamraternas runda former. Så kom Twiggy. Och jag var helt rätt. Ingen mer bh för mig. Fyra graviditer och ända upp i 40-årsåldern tog det innan jag insåg att jag inte längre var tunnbröstad. Numera bär jag bh för att inte brösten ska hänga slappt. Och är verkligen ingen Twiggy längre. För första gången i mitt liv har jag komplex över min kropp och min vikt.

  Gilla

  Svara
  • Jag har alltid tyckt att små bröst är snyggt och praktiskt. Jag förstår inte riktigt dom som vill att brösten ska SYNAS mest. Jag har aldrig haft komplex för mina bröst, dom har bara funnits där och varit helt okey. Dom är rätt ”lagom”. Jag har själv alltid haft liiite komplex och aldrig tyckt att jag dugt fullt ut, men att jag ibland varit rätt okey ändå…men nu….Fiiifan! Brösten skiter jag i, men magen! Oj oj oj!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: