RSS Flöde

DU är feminist! /erviluca

Postat den

För om du säger att du INTE är det, så är du sexistisk.

Det finns inga mellanlägen.

I Norden är vi jämlika. Ganska, i alla fall. Eller rätt mycket, om man jämför med andra länder. Men HerreGuuuud vad ojämlikt det är i Resten av Världen:

Kvinnor stängs in, får inte gå ut, blir slagna, våldtagna, är utsatta, FÅR INTE en massa saker, är mer instängda och inburade än djur i bur på många ställen…..

….har inga rättigheter – bara skyldigheter – och mitt i allt detta ska dom också vänta och föda barn, ta hand om hemmet, åldringar som finns omkring dom, ställa upp som sexslavar och som kockar och servitörer, vårdbiträden och allt annat också.

 

Vi diskuterar lejon. Jag tycker det verkar som om lejonhonan gör ALLT. ”Vad gör lejonhanen egentligen?!?” undrar jag upprört. ”Han vaktar flocken – skyddar den. Han är bra på det.” Men ååååååh! Så segt. Om ingen kommer nära reviret så ligger alltså hanen där dag ut och dag in, med sin tjuuusiga man, och vaktar. Gäspar lite slött och vaktar. Bra jobbat, lejonhane! Snygg är du också!

Lejonhonan tar hand om barnen, socialiserar sej med flocken, jagar så att flocken får mat, jobbar och sliter hela tiden dag ut och dag in. Lejonhanen vaktar.

Jag känner mej lite irriterad på lejonhanen.

Varför blev det så?

Varför blev det så att den fysiskt starkare skulle vila så mycket? Är det för att den fysiska styrkan gör att den människan kan via sin fysiska makt se till att han får det bäst – att han slipper allt det jobbiga? Eller är det testosteronet i kroppen som gör att män vill slåss och ger sej ut och slåss – ibland av ”hitte-på-orsaker”!?

Vad ska dom göra av allt testosteron som tydligen måste ut överallt – som svämmar över?!

”MÄNNISKOR samlades på gatorna på Irland och skrek ut sin ilska över sophämtarnas villkor (eller vad det var)!!! Dom välte bilar och satte eld på butiker!”

Jag tittar på bilderna som dom visar på TV: MÄN, bara MÄN!

Om det hade varit BARA kvinnor, hade reportern inte sagt MÄNNISKOR, då hade han sagt ”KVINNORNA på Irland”!

När kvinnor gör något är det KVINNOR som samlas och gör saker. När män gör något är det MÄNNISKOR som gör något, oavsett om kvinnorna lyser med sin frånvaro. Varför är det så?

Jag vill inte vara del av ordet MÄNNISKOR när det bara är MÄN som gör så! Och vad jag vet är jag en MÄNNISKA.

Så länge vi är KVINNOR som spelar DAMfotboll och Damtennis och DAMallsvenskan – medan männen spelar fotboll, tennis och är med i allsvenskan….så länge det är MÄNNISKOR som går ut på gatorna och slåss (fast det bara är män) eller KVINNOR som slåss för sina rättigheter (när det bara är kvinnor) så är vi inte jämlika!

När mannen är MÄNNISKAN (regeln) blir kvinnan undantaget.

Så länge cheferna överrepresenteras av män, så länge män har högre lön än kvinnor (för samma arbete), mammor är hemma mer för vab, pappor tar ut mindre del föräldraledighet etc så är vi inte jämlika.

Vi ÄR olika skapta. Vi ÄR olika. Jag menar inte att vi ska vara LIKADANA eller tycka och tänka exakt likadant, eller att kvinnor ska få snopp och män snippa. Jag menar att det ska vara samma villkor, om en man och en kvinna väljer att göra samma sak. Jag menar att pappor ska vara lika viktiga för sina barn som mammor. Jag menar att vårt samarbete ska präglas av hjälpas åt. Jag menar att våra olikheter ska uppskattas och upphöjas och att vi ska göra det vi trivs med och är bra på, och att vi ska se till att samhället uppskattar våra olikheter och värdesätter dom så att inte kvinnor rakt av får sämre lön, löneförmåner och pension osv.

Jag menar att domstolarna ska inse att ett nej är ett nej, och att våldtäkter på barn och kvinnor ska tas på samma allvar som ekonomiska brott eller andra brott som också drabbar män.

Jag menar att arbeten som drar kvinnor till sig ska värdesättas minst lika mycket som arbeten där männen trivs bäst.

Jag menar att om du tror att samhället är helt jämlikt, så tror du fel, och om du är MÄNNISKA bör du vara feminist – om inte annat så för att ställa upp på Världens Alla Kvinnor som far illa just för att dom är kvinnor, och inte av någon annan anledning.

Är du feminist?

JAVISST!

 

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: