RSS Flöde

Våld (i nära relation) /erviluca

Postat den

Om han slår dig. Gå.

Du vet, du har hört det förr. Du skulle ”AAAAALDRIG” tillåta någon slå dej men nu står du där med svidande kind efter en örfil, är chockad, förvirrad och älskar honom.

Ni har haft det fantastiskt och fint en länge. Han är ”världens goaste och finaste”, men så en dag så händer det: Ett slag. Kanske en örfil, en spark. Kanske mer….kanske mindre. Du blir upprörd, säger kanske ”Vad gjorde du?”. Han säger kanske ”Det var väl ingenting, du överdriver” ELLER ”Åh, förlååååt! Det var inte meningen! Jag ska AAAALDRIG göra så mer!” Om han slagit dej mycket, är han otroooligt ångerfull, köper rosor, en skinnjacka som du önskat länge eller kanske en ny mobiltelefon och han ber på sina bara knän om ursäkt, gråter, kramar och säger ”….aldrig mer! Jag älskar dej så otroligt mycket!”. Och du förlåter. Älskar honom ju.

Vad han än gjort och hur det än gått till så har han lossat på spärren till våld. Det är inte acceptabelt. Åk hem till en kompis, åk till dina föräldrar, till ett hotellrum – vart som helst (!) – eller be honom lämna ditt (?) hem och inte komma tillbaka förrän han gått i samtal/behandling. Var stenhård. Han behöver hjälp. Inte du.

Hans spärr har släppt och det är inte ditt fel. Hur mycket du än pressat, varit dum, skrikit, bråkat så är det inte okey att slåss. Givetvis inte för dej heller. OM du släppt din spärr behöver du (också) hjälp med att ta reda på varifrån detta kommer och hur du ska göra för att INTE kliva över till våld när du blir arg och frustrerad.

Woman hitting man with cooking pan. Family scene against white background

Jag blev intresserad av ”Mäns våld mot kvinnor” redan när jag gick min utbildning till Socionom i början av 80-talet. Numera kallar vi det för ”Våld i nära relation” eftersom man insett att våld förekommer också i samkönade relationer samt att kvinnor också kan vara våldsamma mot män i relationer. Det är inte bara män som slår och trakasserar, även om det troligen är FLER män som är förövare än kvinnor. Dock är mörkertalet stort.

Jag har träffar många kvinnor (och barn) som varit utsatta och levt i våldsamma relationer men också några män. Jag har också träffat förövare, som nästan alltid förnekar och/eller förringar våldet.

När jag började jobba som socionom pratade man inte så mycket om hur barnen mår i familjer där det förekommer våld. Numera gör man det. När en pappa slår en mamma (eller styvpappa slår mamma) eller mamma slår pappa etc, så far ALLTID BARNEN ILLA. A L L T I D ! !

”Dom hörde inte”, sa mammor. Jo dom hörde! ”Dom förstod inte”. Jo dom förstår. ”Dom påverkas inte.” Jo, barnen är väldigt påverkade och det kommer att påverka hela deras uppväxt och framtid.

VARFÖR slår någon sin partner? VARFÖR tappar vissa den spärren? I många fall för att dom själva vuxit upp med våld, i våld och själva varit utsatta på olika sätt. ”Barn gör inte som man säger – dom gör som man gör”. Inte alltid, kanske inte 100%, men ofta. Det finns också annan frustration, nästan alltid från uppväxten, som gör att en människa släpper spärren och slår och förgriper sej på din partner.

Hen kan ju vara psykopat också, men hur blir man psykopat och går det att bota? Jag kan inte tillräckligt om psykopati för att veta, men det jag tror och gissar är att en psykopat är en psykopat och det är förändringar i hjärnan som gör att dom inte kan känna empati och känner sej som Master of them all. Då är det ingen idé att tro att hen kan förändras. Stick! Spring! Fly! Långt.

En psykopat är ofta charmig och manipulativ, så akta dej!

Sammanfattningsvis: Lämna någon som gör dej illa, som är elak, säger elaka saker, kastar saker omkring sej och trycker ner dej. Lämna någon som tar till våld. Lämna den som tar dina pengar och din själ och trasar sönder din kropp. LÄMNA.

Om du har barn: Rädda barnen från att växa upp i ett Helvete. Barndomen är viktig. Den formar människan. Om du inte lämnar för din egen skull – lämna för dina barns skull.

Lämna IDAG. I morgon kan det vara för sent.

Om han slår ihjäl dej, blir dina barn föräldralösa. Du är värd någon annan och vad han än sagt, tex att ”Ingen annan man/kvinna vill ha dej!” så stämmer det inte. Någon annan vill visst ha dej. Alla är värda att älskas. Du är värd att älskas av någon som verkligen älskar dej.

Kärlek är inte att bli manipulerad, trixad med, lurad, utskälld, slagen!

Låt aldrig någon kliva över gränserna för dej.

Det KAN vara så att du själv vuxit upp i ett våldsamt hem, att dina föräldrar slogs eller att din ena förälder slog och misshandlade den andra på olika sätt. Upprepa inte våldet genom att leva i det. Sök hjälp. Både som utsatt och som den som utsätter.

Du behöver hjälp för att orka vidare och bli hel och sund.

Du är värd att leva i en kärleksfull och sund relation. Om du vill leva i en relation. Man kan också leva ensam. Även om man har barn.

Rädda dej själv.

Det finns också människor omkring den som blir utsatt som far illa. Dina vänner, dina släktingar, dina föräldrar: ALLA lider av att veta att du lever i en våldsam relation. ALLA oroar sej, har ont i magen av frustration, försöker hjälpa men vet inte hur, står på sidan och ser hur du trycks ner, mår sämre och sämre. Dom har sett dina blåmärken, sett hur du slutat titta i ögonen, ser hur du viker undan med blicken, ser din rädsla och hör ditt försvarstal.

Lämna henne/honom IDAG!

INGEN ska bli slagen och utnyttjad! INGEN.

Om du inte kan göra det för dej själv – gör det för dina barn (om du har några), dina föräldrar, dina vänner.

Du kan!!

Lovar.

Om du är misshandlad: Ring din kommun idag!

Eller ring Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Terrafems jourkvinnor (kan många språk): 020-52 10 10

– – – – – – – – – – –

Om du misshandlar: Ring och be om hjälp!

Mansmottagningen (kolla om det finns en sådan där du bor)

Mansjouren tfn: 08-30 30 20

——————————————————————————————————

#kvinnatillkvinna #inteenkvinnatill #eftervaldetisverige #valdinararelation #talaomvald #loveandhope #man #atillayoldas #maskorsbarn #mansjouren #terrafem #mansjouren #mansmottagningen #kvinnojouren #nurackerdet #metoo #varningstecken #valdinararelation #kvinnomisshandel #våld #våldinärarelation #vald #attsla #attslånågon #attslå #hjälpmig #hjalpmig #utsattabarn #barnivaldinararelation #valdochbarn #våldochbarn

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

  1. Bra skrivet…en av dina bästa..👍

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: