RSS Flöde

Kanske förstår jag liiiiite hur det känns nu…/erviluca

Postat den

full man 2

Jag sitter på kvällen (och ligger på vaken på natten) och hör hur min inneboende alkoholiserade polack gormar och härjar i rummet intill. Jag är trött på hans gälla fylle-röst som pratar OAVBRUTET och HÖGT. Rummet är ju inte så stort, så jag förstår inte vad, vem eller vilka han överröstar men HÖGT pratar han. Oavbrutet. Som sagt.

Dom sista månaderna har han ett gäng ”kompisar” som också hänger där – den ena fullare än den andra.

full man 3

Jag sa till honom i början av boendet där inne att han inte fick röka i rummet. Röken slingrade sej nämligen in i min lägenhet och förpestade vår tillvaro (sa jag). Därför röker han ALDRIG i sitt rum (vilket är otroligt, tycker jag…att  han – trots att han knappt kan stå på benen – rumlar ut och röker). 

Men jag glömde säga att han heller inte får supa sej redlös….men å andra sidan gjorde han inte det då heller.

fulla föräldrar 2

När jag hör dunkandet (från VAD??) och tjongandet (från VAD??) och ibland kraschandet (troligen glas…) samt hans HÖGA gälla röst mässande, samt andras inhopp ibland tänker jag på barn som växer upp på det här sättet. Jag har tidigare försökt förstå hur det är och känns att vara alkoholistbarn, men jag har nog inte fattat vidden av det.

alkoholist död

Trots att jag är VUXEN och inte bryr mej ett skit om människorna i rummet intill lever eller dör – är inte beroende av dom alls, eller älskar dom ett skvatt – så blir jag otroligt illa berörd, irriterad och rädd när jag hör ljuden som fortplantar sej genom väggen. Min fantasi skenar och det är otroooooligt obehagligt! Och jag kan inte slappna av.

full man 4

Jag kan då få en yttepytteliten inblick i hur ett BARN till alkoholiserade (och störande) föräldrar (och deras ”anhang”) känner och har det. Hur orkar dom?! Dom måste. Dom har inget val. Dom måste stå ut dag ut och dag in, natt ut och natt in med vårdnadshavare som dricker, rumlar runt, ramlar, kräks, tappar saker, glömmer saker, slåss, blöder, får blåtiror, kissar och bajsar på sej och som man ibland kanske tror är döda…..

…..och jag kan bara GISSA vad dom får bevittna och uppleva.

fulla föräldrar 1

Inte konstigt att vissa av dessa barn skär sej/blir deprimerade, kriminella, bråkar och slåss, blir inåtvända, utåtagerande, aldrig är hemma etc. Det finns också ett gäng som blir extremt DUKTIGA – både i skolan och på att ta hand om andra. Jag har själv träffat dom.

medalj 2

Som av ett UNDER klarar sej ett helt gäng människor genom en hel barndom med alkoholiserade föräldrar! En STOR eloge medalj till dessa!

…och här kan jag ju också passa på att länka till en fantastisk förening som skapats av två (då) unga tjejer som själva genomlevt detta helvete:

http://www.maskrosbarn.org/

fulla föräldrar 3

Och självklart går också ett gäng under, blir missbrukare/kriminella, psykiskt sjuka, begår självmord etc.

Och jag förstår dom. På djupet. Verkligen.

Vi måste ta tag i detta.

Alkoholiserade föräldrar borde förbjudas.

 

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Otroligt fint och empatiskt skrivet av dej, fastän jag samtidigt kan fatta att det måste vara vidrigt att ha en sån granne/hyresgäst. Du har fångat sjukdomen alkoholism i ett nötskal, även om inte alla alkoholister går ner sej på det viset du beskriver. Smygsupande personer som håller färgen rätt bra är nästan lika illa, för i såna familjer härskar en sträng tystnadskultur.

  Blir man inte orolig för egen del så blir man det ju för personen i fråga. Din granne lider nog värst själv. Alkoholism är en djävulsk sjukdom (klassat som sjukdom av WHO redan 1976).

  Antingen kanske du måste du be honom sansa sej eller också ta ett lugnt snack med honom när han är nykter, att du förstår att han inte mår bra (utan moralkakor) så han kommer iväg på ett AA-möte eller nåt?

  Barn till alkoholister har det otroligt svårt, men i Sverige blir de oftast omhändertagna innan det har gått alltför långt. Ett av problemen är att barn är så otroligt lojala mot sina föräldrar och gör allt för att det ska se fint ut utåt. Men på det viset krattar de ju manegen för fortsatt supande och på det viset blir barnen medberoende.

  Tyvärr får barn i såna familjer ofta stora problem när de växer upp och även som vuxna. Jag har arbetat med missbrukare under många år och vet hur läget ser ut. Önskar alla barn, men även den alkoholiserade föräldern ett tillfrisknande.

  Hoppas du finner en bra lösning på problemet. det är svårt att se på när man vet att någon lider.

  // Kao

  Gilla

  Svara
 2. Han är en riktigt ”A-lagare” och drar dit ett gäng andra ”A-lagare”. Ja, visst är det synd om människor som har såna här problem, men jag kan inte fixa honom och jag kan heller inte ha honom som hyresgäst eftersom han inte sköter sig.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: