RSS Flöde

Irriterad på tiggare /erviluca

Postat den

Plötsligt – för några månader sedan – började det sitta tiggare utanför Åkersberga Centrum. Nu sitter det tiggare där jämt.

Jag har inte bestämt mej för vad jag tänker och tycker än. Eller så har jag det. Jag vet inte. Men jag blir irriterad på att jag blir irriterad. Jag blir faktiskt väldigt irriterad på att dom sitter där! Men jag kan inte riktigt sortera ut mina tankar kring detta nya fenomen.

Tiggare fanns förr. Dom finns i Andra Länder – länder där dom inte fått till det med att hjälpa alla. Men det har ”vi” – inte jag personligen, men vårt svenska system. Olof Palme och socialdemokratin fixade till det. Tror jag.

Men nu är dom här. Tiggarna. Och vad ska vi göra? Vad ska JAG göra?

Det känns för jävligt att låtsas att dom inte finns. Det känns lika jävligt att titta på dom och le vänligt. Om jag ger dom pengar, kommer dom ju att sitta där jämt, för då lönar det sej att sitta där. Om jag inte ger dom pengar får jag dåligt samvete. 

Hittills har jag låtsats att dom inte finns. Men usch, vad fult och eländigt det känns att bete sej så.

Jag tänker: ”Klipp dej och skaffa ett jobb!” när jag ser dom. Eller inte.

tiggare Sala förbjudit först sverige Zigenska tiggare problem i Skellefteå  polis kan inte göra något

Men jag vill VETA varför dom sitter där. Jag vill VETA varför dom inte har något jobb! Jag vill veta hur det blivit som det blivit för dom. Jag vill VETA varför den enda utvägen har blivit att sitta på gatan i Ett Nytt Land, där dom inte ens kan språket, och säga ”Pliiiiiis!” eller vad det är dom säger.

Kan dom inte samla in kläder och sälja, eller plocka blåbär eller sopa gator eller göra NÅGOT samhällsnyttigt?

Dom som sitter där utanför Åkersberga Centrum ser inte så himla gamla ut…..ska dom sitta där i 10 år till?? Eller hur är det tänkt är det tänkt? Vad är Lösningen för deras fattiga liv? Att jag ger dom pengar?? Jag tror inte det.

Jag tycker det är tråkigt, sorgligt, eländigt och irriterande att dom sitter där, och risken är väl att dom blir fler och fler….kanske.

Hur tänker du om det här? Ger du pengar? Ska jag ge pengar? Vad ska ”vi” göra?

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Jag tror inte att någon upplever det som lönande eller enkelt sätt att få uppehälle. Sitter man och tigger i ett främmande land så gör man det för att det inte finns något annat sätt. Naturligtvis finns det någon form av organisation för att ta sig hit. Resan ska betalas. Men jag tror inte det är typ ligor som snor sig.
  Jag har pratat lite trevande med någon. De lämnar sina barn i Rumänien för att tigga i väst.

  Ibland ger jag, ibland inte. Mer på intuition än som regel. En sedel, stor eller liten, och ett vänligt leende.

  Gilla

  Svara
 2. Irriterad blir jag inte, men lite illa till mods. Brukar inte ge pengar utan ”låtsas inte om” precis som du. Ibland får jag dåligt samvete över mitt beteende. Jag vet inte vad ”vi” ska göra åt detta, tror inte vi kan göra något tyvärr.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: