RSS Flöde

Tröttsamt tonårs-beteende…/erviluca

Postat den

Ofta tycker jag det är lite charmigt med tonårsbeteendet – speciellt när det är Andras tonåringar som ”beter sej”; När luggen hänger ner över ögonen – även om dom inte har någon lugg (det är fantastiskt hur dom kan få en ”icke-lugg” att hänga över ögonen!) – och dom tittar tjurigt fram under ”luggen” och fräser något ohörbart, irriterat. Eller mumlar något, surt. Då kan jag bli alldeles pirrig av ….kärlek (!) till dessa klumpiga, otympliga, tafatta små stora tonåringar.

Men det är inte lika charmigt alla dagar. Och ibland är det inte alls roligt eller charmigt, när det handlar om ens EGNA barn.

Det FINNS tonåringar som bockar och niger och kramar om sina mormödrar och farfäder och kusiner och hela fadderullan, tackar för maten och leeer och berättar om sina liv och tankar, och att dom ska bli Ingenjörer när dom blir vuxna och sånt.

Och OJ så Treeeevligt det är. Men jobbigt också. För ”En-som-inte-har-såna-barn”eller för ”En-som-har-tonåringar-som-är-buttra-inte-svarar-på-tilltal-och-tittar-under-lugg-kroniskt” och för ”En-som-har-barn-som-aldrig-tackar-för-maten-eller-frågar-om-dom-kan-hjälpa-till-att-diska” etc.

”Vad-har-jag-gjort-för-feeeeel?!?” liksom. Eller ”Vad-är-det-för-feeeeel-på-MITT-barn?!?!”

My Perfect Son.

Men med 30-årig Äldste son veeeet jag att det går över. Han hade sin ”butter-period” också, och ”tittade under lugg” en hel del, luktade svett och fotsvett och ville inte duscha….Ni skulle se honom idag!! HerreGud! Klok, smart, vältalig, hjälpsam, snäll, kärleksfull, underbar och och och….. TROTS att han mumlade och sa ”vet´nte” när man frågade honom saker, då.

För DET gör ”dom” också; Svarar ”vet´nte” heeeela tiden.

”Tycker du om potatis?”

”Vet´nte…”

”Tycker du cykeln är fin?”

”Vet´nte….”

”Är du hungrig/trött/dum-i-huvet/knäpp/gullig/svettig?”

”Vet´nte…”

”Vill du följa med till Florida och gå på Disney World?”

”Vet´nte…”

Och dom rör knappt på munnen när dom säger det, så ofta hör man inte, men mumlet låter som ”vet´nte”.

Sen går dom in i sitt rum, stänger dörren….

….och så hör man (genom dörren):

”HA! HA! HA! Han är inte klok! Såååg du när han skjöt med snipern där bakom lådan?!? AKTARE han kommer där, bakom hörnet!! HA! HA! HA! Du är inte klok! Fatta!!”

Pust.

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Ja, men då har du aldrig haft en tonårsdotter! Hos oss två var det KRIIIG! Men nu är hon 31 🙂

  Gilla

  Svara
 2. Tänk, precis sån är min yngsta son som blir 17 i september. Han bara mumlar ohörbart, tar inte ögonkontakt.. Men det kanske inte är så ovanligt iallfall då! Min äldsta som blir 23 i oktober flyttade hemifrån för ca 6 månader sedan och har ändrat stil helt. Innan han flyttade hade han börjat gå upp i vikt och var allmänt osocial. Nu har han gått ner så mycket i vikt att jag nästan blir orolig, och när han kommer hit på ”söndagsmiddag” är han mer social än innan. Lustigt det där 🙂 Äldsta dottern 19 år har aldrig varit särskilt mumlig eller ”speciell” hon är nog mitt ”Perfect child” 😉 Yngsta dottern är bara 7 så hon är lite som ett oskrivet blad ännu.

  Gilla

  Svara
  • Ja, alla mina har varit ”osociala” tills dom plötsligt en dag ”blommar ut” och är jättetrevliga! Fast jag undrar om Minsting går samma väg…Just nu känns det rätt hopplöst, så instängd som han är i sitt rum…. 😦

   Gilla

   Svara
 3. Haha! Skrev om detta med tonåringar idag. Fast min svarar ”sådär” på ALLA frågor! Min tonåring är en hon så det är kanske därför 😀

  Gilla

  Svara
 4. Ja, och tjejer är oftast knepigare eftersom dom ofta ifrågasätter sina föräldrar – speciellt sin mamma – mycket mer. Killar blir mer buttra och går undan….

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: