RSS Flöde

Att snälltolka /erviluca

Postat den

Vi pratar om att alltid försöka snälltolka andra och i olika sammanhang och det slår mej vilket himla bra ord det är: Snälltolka. Det är bättre än att säga ”tänk positivt” eller ”försök gå i hens skor och förstå hur hen tänkte/tänker”. Det är enklare att tänka ”Om jag snälltolkar det här – hur blir det då?”.

Det är Äldste Sonen som berättar att han alltid försöker snälltolka människor och att det gör ens liv lättare och man behöver inte gå omkring och bli sur och arg över allt och inget (vilket varken jag eller han gör eller någonsin har gjort, men ändå!). Ibland snälltolkar jag inte, utan blir bara upprörd och arg. Och såna dagar/stunder behöver man också tillåta sej att ha. Ingen är ju perfekt.

Och OM någon tycks vara perfekt är det också jobbigt. Man vill veta att alla misslyckas ibland och att alla har svagheter och mår dåligt ibland. Då känns den människan mer…mänsklig.

Igår när det tog 3 timmar att komma hem från jobbet eftersom all tågtrafik slutade fungera så blev det långa stunder av att bara stå och…stå. Då funderade jag på allehanda saker, bland annat på dom där indierna som våldtog en kvinna så grovt på en buss för något/några år sedan….usch, jag får ont i magen av att bara tänka på det

…och då funderade jag på vad det är som gör att vissa män(niskor) kan vara sååååå onda. Hur kan man använda en annan människa som en sak? Hur kan man plåga? Hur kan man göra illa? Hur kan man skada en människa så fruktansvärt??? Det övergår mitt förstånd. För att inte tala om att därefter förneka allt (som många gör när dom skadat/dödat någon annan).

Nåja. Nu skulle jag skriva om att snälltolka och spårade helt ur. Hur snälltolkar man en våldtäkt? Går det ens? Kan man snälltolka ett mord?

OM du fr o m idag snälltolkar ALLA situationer som du i första sekunden blir irriterad/arg på…vad händer då? Om du tänker ”STOP – snälltolka” och så tvingar du din hjärna att ta ett varv till och fundera på hur du kan få till det så att det som hände inte var menat som dumt/ont/riktat mot just dej, utan att personen i fråga kanske istället har en annan och kanske t o m god avsikt eller t o m glömde bort något (för dig) viktigt för att hen hade fullt upp i huvudet av något annat (viktigt)?

Kanske inte helt lätt, men ganska nyttigt! Att snälltolka alltså.

OCH det ger hjärnan gymnastik….

….vilket är bra om man vill ha en fungerande hjärna på ålderns höst.

Sammanfattning: Snälltolka så mycket du kan och orkar så fungerar hjärnan bättre längre och du slipper bli dement.

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: