RSS Flöde

Socialisera din hund /erviluca

Postat den

Så här gör man.

Jag har nu mina hundar 13 och 14. Jag har levt med hundar sedan jag var 8 år gammal. Dom sista åren har jag haft 2-3 hundar hela tiden.

Att tro att hunden blir socialiserad genom att INTE få träffa alla sorters hundar är urdumt. Att säga att ”det räcker om den har 3-4 kompisar som den leker med och sen behöver den inte träffa fler” är att göra sin hund rädd och/eller hundaggressiv.

Det är lika dumt som att få barn och sedan säga: ”Jag låter lilla Nissa bara träffa 3 barn som vi känner och inga andra barn. Kommer det ett främmande barn fram till Nisse så lyfter jag upp honom och säger åt barnets förälder att ta bort det.” Ja oj vad socialiserad lilla Nisse blir då. Not!

.

Jag har alltid låtit alla mina hundar träffa ALLA slags hundar från början. ALLA! Stora, små, gamla, unga och alla raser. Dock blir det aldrig så att ens hund får träffa ALLA hundar man möter för det blir fler och fler som håller undan sin hund för dom ”tränar den”. Dom rycker och drar i den, ställer sej framför den och kämpar för att lära sin hund att ”inte hälsa på alla”.

Mina hundar, som fått hälsa på ALLA hundar från början (och även sedan) har själva ibland valt att bara gå förbi, och dom gånger jag inte har tid att låta hundarna hälsa på andra hundar eller inte har velat det, ELLER när den andra hundens matte/husse håller undan sin hund, har mina hundar glatt gått förbi, eftersom dom är sociala och trevliga och eftersom dom fått hälsa på så många hundar redan och vet att dom kommer att få hälsa på och leka med andra hundar, senare.

Jag har aldrig haft en hundaggressiv hund. Jo, förresten; en gång tog jag en omplacering som var 2 år gammal och hundaggressiv (en kinesisk nakenhund med hår). Jag tränade bort det hundaggressiva hos honom rätt fort. Han fick hälsa på andra hundar samtidigt som jag knixade till i kopplet när han morrade och skällde, och så fort han slutade och blev tyst (det handlar om sekunder) så berömde jag. Om och om igen. Det tog ett par veckor, sedan var det hundaggressiva borta.

Jag blir sååå irriterad när jag ser nyblivna mattar och hussar hålla undan sin valp för att valpen ska ”lära sej att inte hälsa på alla”. Valpen hoppar och skäller för att få hälsa och matten/hussen ställer sej för, lyfter upp och beter sej helt bakvänt och galet och det beteendet gör att valpen tror att vi (och andra hundar) är farliga eller att den behöver skyddas från oss.

Låt din valp träffa andra hundar! Så många som möjligt. Och passa på att vara lite social själv. Du KAN ju få nya vänner själv också… Huvva.

Hundar är i grunden sociala varelser och vill leva i flock och vara tillsammans. Visserligen finns det rädda och blyga hundar (har själv haft en blyg hund) men även dom behöver lära sej att dom flesta andra hundarna är inte farliga. Man kan ta det lugnt och försiktigt i mötena. Och stora hundar är inte farligare än små. Hundar borde egentligen inte alls vara farliga – det är knasiga, rädda och spända ägare som gör dom knasiga, rädda och spända.

Ofta träffar jag hundägare som säger ”Jag fattar inte varför han (hunden) är så stissig!!” och så känner man i luften och märker på ägaren att hen är superstissig själv. Då har jag lust att säga ”Om du bara slappnar av och tar det lugnt ska du se att hunden smittas av dej” (precis som den redan gjort).

Det är som med barn.

#socialiseradinhund #socialiserahund #socialiseradhund #valp #valpar #hundaggressivahundar #lärdinhund #hundar #hund

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: