RSS Flöde

Jämlikt? /erviluca

Postat den

FN-flagga

Internationella dagen mot våld mot kvinnor, den 25 november, instiftades av FN:s generalförsamlings tredje kommitté år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor efter syster Mirabal emot diktatur och mördades av Rafael Trujillo. I resolutionen slog man fast att våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Våld mot kvinnor är enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang (från Wikipedia).

A view of Facebook’s logo May 10, 2012 i

Igår var det Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Det skrevs lite grann om det på Facebook och jag kunde läsa några kommentarer om detta. Några utav dessa kommentarer gjorde mej så irriterad och arg att jag inte kunde läsa vidare. Jag blev rädd att bete mej som en idiot och skriva jättelöjliga och ogenomtänkta kommentarer.

Det var några tjejer som tyckte att det är skitfånigt att hålla på och skriva om sådana här saker för ”vi är ju redan jämlika”. Och dom tyckte synd om ”alla män” som blev anklagade.

Dessa otroligt naiva och korkade (!) kommentarer fick mej att googla som en galning idag, för att hitta information om hur tjejer och kvinnor har det IDAG runtom i världen i vår ”jämlika” värld.

Image

Våldtäkter och annat könsrelaterat våld

Brå uppskattar att minst 36 000 våldtäkter sker varje år i Sverige, det vill säga 100 stycken varje dag.

Rätten att inte utsättas för könsrelaterat våld är i allra högsta grad en fråga om demokrati, jämställdhet och grundläggande mänskliga rättigheter.

Ändå utsätts minst en tredjedel av världens alla kvinnor för allvarligt våld under sin levnad. De flesta övergreppen sker i hemmet och förövaren är en närstående man.

illustration

Könsrelaterat våld drabbar också många flickor och kvinnor i väpnade konflikter där våldtäkt ofta utgör en del av krigföringen. Men övergreppen tar inte slut när striderna upphör. Det är vanligt att våldet mot kvinnor i hemmet trappas upp när soldaterna kommer hem.

Trafficking

 

 Människohandeln med kvinnor och flickor syftar oftast till att tvinga in dem i prostitution, under mer eller mindre slavliknande förhållanden och deras rättigheter kränks av såväl förövare och kidnappare som stater och nationella rättsystem.

Fattigdom

FN uppskattar att över 70 procent av de människor som lever i fattigdom är kvinnor. Hur kommer det sig att över två tredjedelar av världens fattiga är kvinnor när de bara utgör halva befolkningen? 

Fattigdom slår särskilt hårt mot kvinnor hänger samman med deras roll och låga status i samhället och i familjen. I en del länder är diskriminering mot kvinnor inskriven i landets lagar. I andra länder fortgår könsdiskrimineringen trots lagar som förbjuder det.

Varje år mördas tusentals flickor och kvinnor i hederns namn. Enligt FN:s särskilda rapportör om utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar handlar det om upp till 5000 kvinnor årligen, som mördas av sina närstående för att återupprätta familjens heder. 

Könsstympning

Varje dag blir tusentals flickor stympade. Liksom tortyr innebär kvinnlig könsstympning avsiktligt vållande av svår smärta och lidande.

 

Utöver att 56 kvinnor i Pakistan dödats för att de mot makens vilja fött en flicka, har från januari till september i år 90 kvinnor utsatts för syraattacker, 72 för andra former av brännskador och det har förekommit 344 fall av gruppvåldtäkter, enligt den kände människorättsaktivisten I A Rehman.
– Ett land där mödrar dödades för att de föder flickor kan inte kallas ett etiskt samhälle, sade Rehman, skriver The Express Tribune

Våld, fattigdom och avsaknad av sjukvård gör att det krigshärjade Afghanistan bedöms som det farligaste landet i världen för kvinnor. Näst farligast är Kongo, på grund av det extrema antalet våldtäkter.

SVERIGE

Löner

Kvinnors löner, omräknade till heltidslöner, är i genomsnitt ca 17 procent lägre än männens. Skillnaden har varit ungefär densamma den senaste 20 åren, trots en total politisk enighet om det önskvärda i ökad jämställdhet på löneområdet. De omfattande insatserna i form av lagstiftning och propaganda tycks inte ha satt nämnvärda spår i lönerelationerna mellan könen.

Föräldraledighet och vab-dagar

 Sammantaget tog kvinnorna ut 76,3 procent av det totala antalet utbetalda dagar och männen 23,7 procent. Det visar Försäkringskassans statistik för 2011 i en rapport som lämnats till regeringen.

Föräldraledigheten och den tillfälliga föräldrapenningen för vård av sjukt barn (vab) infördes 1974. Sedan dess har pappors andel av de cirka fem miljoner vabbdagar som tas ut av båda föräldrarna årligen minskat eller i bästa fall stått still, beroende på hur man räknar.

Från 1989 kan Försäkringskassan räkna vabbdagarna för sig, och enligt den statistiken har papporna ökat sitt vabbande med 1,7 procentenheter på nästan ett kvartssekel. Ökningstakten i pappornas föräldraledighet har däremot varit tio gånger större under samma period.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tjejers kontra killars betyg i Sverige

I dag publicerade Skolverket niondeklassarnas betygsresultat från i våras, nedbrutet på kommun- och skolnivå. I våras var tjejernas genomsnittliga meritvärde 223,8. Killarnas var 199,5.

I vårt ”jämlika” land, där både killar och tjejer går i skolan, är det alltså så att tjejerna är i snitt duktigare och får bättre betyg. Vad händer sedan? Vad är det som gör att det finns fler manliga chefer, företagsledare och dessutom får männen högre löner och är mindre hemma med sina barn och vab:ar mycket mer sällan.

Jämlika – bah!

Dessutom tycker jag att MÄN som INTE slår och våldtar ska ge sej in i kampen emot detta precis som vi kvinnor gör (som INTE blivit våldtagna eller slagna). ALLA som är emot våld och våldtäkter, trafficking, ojämlikhet, könsstympning etc borde BRY SEJ och AGERA i kampen emot detta – oavsett kön!

 

 

 

 

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: