RSS Flöde

Att lära om kan göra ont /erviluca

Postat den

Jag tänker på alla människor som ska/bör/måste/vill Lära Om; ”Gör om – gör rätt!” säger vi glatt, och gör så. Ibland. För ibland gör det ont att ”göra om”.

För OM man måste göra om, har man alltså gjort fel innan. Fast man kanske trodde det var rätt. Och är det inget större fel man gjort, gör det ju ingenting och man ”gör om – gör rätt” enkelt och glatt; ”Oj, jag hällde kaffet i the-muggen! Tjosan! Jag gör om och gör rätt och häller över kaffet i kaffemuggen”. Enkelt.

Men om man måste förstå att allt man trott och tänkt bakåt i tiden varit ”fel”….Då betyder det ju kanske att man omedvetet skadat människor på sin väg genom livet.

OM det tex kommer en människa till dagis och berättar för dagispersonalen att forskningen har kommit fram till att barn mår dåligt av just den pedagogik personalen haft och nu ska man göra på Helt Annat Sätt. En del av personalen kommer att kunna ”ta” denna insikt och tänka ”jag gjorde så gott jag kunde DÅ” och göra om och göra rätt med ett glatt humör. Andra kommer att bli förbannade, slåss för att hålla kvar vid det gamla, mena att ”Vi har alltid gjort så här och barnen på vårt dagis mår faktiskt väldigt bra och jag tänker INTE ändra på något!”.

 

 

 

VAR man än behöver förändra och VAD man än behöver förändra, reagerar människor olika och behöver få olika lång tid på sej att tänka om. Det kan göra ONT att inse att man gjort ”fel”.

 

Tänk dej då att komma ifrån Ett Annat Land där man fått inpräntat att kvinnor är av En Annan och Lägre Stående Ras, och man har sedan barnsben behandlat alla tjejer och flickor och kvinnor som Mindre Vetande samt som boskap. Så kommer man till Sverige där man plötsligt får veta att Kvinnor är Jämlika. Att behandla kvinnor illa är Fel och FULT Och omänskligt. Vad händer med en man då? Vad händer inuti dom kvinnor som alltid trott att dom varit mindre värda? Hur många vänder på en femöring och börjar DIREKT ändra sina tankar och sitt beteende, och hur många behöver TID för att bearbeta och reagera på Det Nya Sättet att tänka?

Hur mycket hjälper vi i Sverige till med att hjälpa våra flyktingar att lära sej vårt sätt att vara och tänka? Hur mycket hjälper vi dom med att bearbeta svåra händelser och upplevelser? Ena dagen får/ska en man slå sin fru och sina barn – andra dagen är det förbjudet. Hur gör man istället? Hur förändrar man sina roller i en familj, när man måste lära sej helt nya beteenden?

Hjälper vi till med detta, eller tar vi för givet att folk bara ska förändras ”över en natt”?

Vad gör vi med alla människor som sitter i sina skolbänkar och tänker på krig och tortyr och våldtäkter, död och försvunna släktingar? Vad gör vi med deras oro, deras tankar, deras sorg och deras minnen?

Vad händer med människor om dom inte får bearbeta det som dom varit med om? DET vet vi väl vid det här laget, vi terapeuter och psykologer, läkare och ”alla andra”? Vi VET att ej bearbetade traumatiska minnen blir aggressioner, frustrationer, självskadebeteenden, sorg, depressioner, sjukdom, kriminalitet etc.

Ändå gör ”vi” ingenting.

Vi låter bara folk komma till vårt land, och så säger vi (i bästa fall): ”Lär dig svenska och anpassa dig! Och gör det fort! Men om du får stanna eller inte, säger vi inte förrän om….3 år…eller 6 år….eller 10 år!”

Och sen blir ”vi” förvånade när dom….exploderar!

Eller imploderar.

*suckar*

 

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Det är en kamp mellan egen kultur och vår. Inte ens begränsad till invandrare och svenskar. Det är samma ska mellan olika klasser i Sverige. Vi har skygglappar och vi blundar. Arbetslösas tankar vill vi inte höra. Sjukskrivnas förnedring håller vi ifrån oss. Tiggarna ser vi inte alls.

  Det kommer aldrig att hålla. Vi kommer oxå att få se upproren precis som i Syrien, Irak…

  Gilla

  Svara
 2. Vi har ju inte så stora grupper att det blir som i Irak t ex. Isis skulle inte få ihop många här… Men enstaka attacker/självmordsbombare kommer vi nog att få se.
  Men jag tänkte på något annat. Många invandrarmän får en kris när de kommit hit. Kvinnan blir ofta satt i arbete, inom t ex vården och får en annan självständighet medan familjens ”överhuvud” har svårare att få jobb (Om han inte kör taxi i Sthlm) och får börja ägna sig åt barnhämtning och hushållsarbete. Klarar han inte att lära om blir hans värld upp- och nervänd…

  Gilla

  Svara
  • Precis! Den manliga prestigen faller ihop. Mannens syn på sig själv som försörjare och överhuvud strimlas ihop. Han går där osynlig fråntagen den enda mansroll han känt.

   Där grundläggs extremismen.

   Ett halvår försörjde vi en muslimsk familj som trots beskyddsbehov inte fick uppehållstillstånd. Tillslut förråde någon dem och polisen kom. Tonåringarna sprang och polisen jagade med hund.

   Sonen i familjen klarade sig undan. Han var hemligt gift med en landsmannina och räknade med att när hon fyllde arton kunde de gifta sig enligt svensk lag. Så blev det och han fick uppehållstillstånd.

   Jag besökte dem när de fått sitt andra barn. Jag hade pratat religion med dem nån gång. De hade svävat på målet om de var kristna eller muslimer. Tror inte att religion var intressant för dem. Men nu var den unge mannen tydligt muslimsk. Han gick i moskén regelbundet.

   Trots god hantverksubildning hade han inget jobb. ”Vem anställer en blatte?” sa han.

   Kanske just denne man funnit en väg till slut. Men många befinner sig just i smältdegeln mellan att bevara identitet och möta det nya. Och samtidigt känna motståndet.

   Gilla

   Svara
  • Precis. Och så blir han ”inget värd” plötsligt. Tappar sin viktiga roll. Blir deprimerad. Och ofta ensam.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: