RSS Flöde

Semester sommaren -22 mm etc II /erviluca

Postat den
Mamma AnnMari 89 år och Matilda 4 år

Den 5 juli fyllde mamma 89 år och jag åkte till henne i Sala och ”firade”. Hon hade sagt att jag ABSOLUT INTE fick köpa NÅGONTING till henne så jag gjorde inte det. Men vän-av-ordning säger att man ska köpa något trots att mammor säger att man inte ska göra det och därom tvistar di lärde. Jag, som den terapeut jag är, tror på vad människor säger och säger dom att ”du får inte…..” bla bla bla så tror jag på det och är det en sån där ”bakvänd” grej dom säger så får dom skylla sej själva. SÅ.

Jag har genom åren lärt mej att det är väääääldigt vanligt, dock, att just kvinnor/tjejer säger saker dom inte menar: ”Nejdå, bry dej inte om mej” betyder BRY DEJ OM MEJ OCH OM DU INTE GÖR DET KOMMER JAG ATT BLI JÄTTELEDSEN MEN INTE SÄGA VARFÖR.

Eller om man frågar: ”Vill du ha hjälp/kan jag hjälpa till med något?” och dom svarar ”nejdå, jag fixar!” betyder ”JA, JAG BEHÖVER HJÄLP MEN FRÅGA INTE, BARA HJÄLP MEJ!” etc etc etc i all evighet. Amen.

Jag vet inte varför kvinnor/tjejer lär sej att inte säga som det är rakt ut och inte vara tydliga. Ingen aning. Men så ÄR det. Jag är säkert otydlig av och till jag också, men jag säger ”JA” om jag menar ja och ”NEJ” om jag menar nej. Och när jag fyller år vill jag ha något. Så är det. Och det är TANKEN som räknas. Inte kostnaden. Såja. Då har jag klargjort det.

Jag tog med mej den dunk vin som inte gick åt på Minstings födelsedag (eftersom dom unga var nykterister och jag trodde dom skulle ”supa skallen av sej”…närå, men jag hade köpt två dunkar vin!) så vi snackade och drack vin i dagarna 4. Jättetrevligt var det!

Mamma och jag pratade om LIVET och kom på att vi undrade vad min lillasyster gjorde dom åren då jag hade fullt om med att flytta hit och dit, med äldste sonen, och flytta hit och dit och jobba och och och….Faan, vad mycket man hann med ”förr” – när man var ung! Vi SMSade lillsyrran och frågade och fick svaret ett halvt dygn senare att hon inte minns och skulle gå igenom i sitt huvud vad hon gjorde. Dagen därpå fick vi svaret:

”Åh, kommer inte ihåg allt…men jag bodde i din lägenhet på Nybohov typ 1984-86…var du i Östersund då? Då jobbade jag på Amaranten i Stockholm, jobbade också på SVT och Moderna Museet när jag var ledig från båtarna. Jag jobbade på TV på dagarna och gick till Skeppsholmen för att jobba där på kvällen. Men jag jobbade också där heltid… NÄR kommer jag inte ihåg. Antagligen innan Amaranten, för jag slutade på Amaranten när jag fick jobb på båtarna. Fick jobb på Royal Viking i december 1986. Sen bodde jag ju på Lilla Essingen också….och gick ut Birka folkhögskola 1984….nee, vilket virrvarr! Måste tänka till!…

…sen jobbade jag ju på Grällsta också….och på Måns Ols i Sala och bodde på Mamre med Maja… Och så bodde jag i Malmö med Hasse…”.

Ja, så ser det ut lite grann för mej också. Bodde här och där och i Östersund, Sala, Stockholm och jobbade och pluggade och sen jobbade igen….här och där och överallt. Hur såg det ut när du gick ut gymnasiet? Vad gjorde DU?? Vem? Du som läser det här, förstås.

Jag kan fundera och tänka på om jag skulle och borde gjort ANNAT DÅ, gjort andra val, tänkt efter före lite mer….

…och ibland kommer jag fram till att jag BORDE gjort mer SÅ, sagt ifrån DÄR, inte haft så BRÅTTOM osv men sen kommer jag fram till att jag är JAG, och jag ÄR sån här och att jag gjorde mitt bästa rakt igenom och alltid. Så jag får nöja mej med det. Det blev som det blev när jag gjorde som jag gjorde.

Liksom.

I Sala gick jag bl a Gröna Gången. Om ni åker till Sala; gå Gröna Gången. Det är sååå fint! Sen är det ju så att jag har minnen från när jag växte upp och gick där nästan dagligen med min älskade första hund, Netta. Åh, vad jag älskade henne! En liten strävhårig tax. Så när jag gick Gröna Gången häromdagen bara vällde det upp minnen…

….och när jag ändå hade fått upp en massa minnen i huvudet gick jag vidare till Gärdesta där jag bodde från att jag var 8 år tills jag var 13-14 år. Allt var sej ganska likt, men sen när jag gick vidare och skulle uppleva vägen jag cyklade till skolan, så har dom byggt om hela Salberga mentalsjukhusområdet, som jag cyklade igenom när jag var barn, och numera är det ett fängelse, av vad jag förstår. Men sen såg jag en förskola där så jag vet inte….

Salberga mentalsjukhus (GAMMAL bild)

I alla fall så när jag cyklade igenom häcken när jag var barn stod det en man innanför häcken och onanerade med sin stora röda kuk. I mitt minne har det blivit att han ”alltid” stod där, men han kanske bara stod där en gång….jag vet inte. Äckligt var det i alla fall och jag berättade det inte för någon då. För det var så pinsamt. Dessutom sa vuxna alltid förr att blottare inte var farliga…

….och det var ju tur det för jag ”drabbades” av blottare ungefär 57 gånger! Det är sant! Inte längre, för det är väl inge kul att blotta sej för en ”gammal tant”, men fyfaan vad jag blivit blottad för!

Nåja, jag skulle skriva om besöket i Sala som var jättefint och mysigt sammantaget.

Tyvärr är Sala en utflyttskommun, vad det verkar som, men snart kanske det blir inflytt eftersom dom stora städerna sprider ut sej och snart är Sala en förort till Uppsala.

Jag tyckte det var PERFEKT att växa upp i Sala! Jag kan rekommendera alla småbarnsföräldrar att flytta dit och låta barnen växa upp i en mindre stad. Det är tryggt och bra.

#sala #besöksala #salasilvergruva #minnen #minnenasalle #grönagången #hundar #taxar #tax #minförstahund #blottare #blotta #mamma #mammafyllerår #mammaäråttionioår #matilda #blandras #salastadspark #kommunicera #kommunikation #messenger #lillasyster

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: