RSS Flöde

Prata med ditt barn! /erviluca

Postat den

Hur man lär sitt barn att prata.

Man pratar med dom. Från början.

Från att dom är små – pyttesmå – så fort dom möter en med blicken, och gärna innan: PRATA! Säg ”Hej, lilla gumman/gubben!” och LEEEEEEE!

Du kommer att få svar.

Vänta lite.

Sen rör sej babyn lite grann, sprattlar lite, rör på armarna, kanske ler hen, kanske låter hen på något sätt. DET är ”svaret”.

Räck ut tungan och håll den där en stund.

Vänta lite.

Se när din lilla lilla baby också försöker räcka ut sin tunga. Det är ”svaret”.

Din baby är helt ny i världen och ska lära sej allt! Från början. HUR ska babyn lära sej? Genom att HÄRMA. Babyn härmar DEJ först och främst.

Skaffa pekböcker och titta på bilder och säg vad det är, upprepa, säg hur djuren låter, upprepa, sjung sånger med ditt barn – gärna sånger där det är rörelser med (eller hitta på egna) – kommunicera.

OM du INTE pratar med ditt barn, sätter ORD på saker, så tar det längre tid för barnet att lära sej (förstås!), för då måste barnet lyssna på ANDRA människor och givetvis på dej också, men det är svårare att lära sej ett språk när inte någon ANSTRÄNGER sej och LÄR UT det.

TITTA PÅ DITT BARN, LEEEEE, och säg något. Gärna korta, enkla meningar eller ord: ”MAMMA!” eller ”PAPPA”. Visa lampan och säg ”LAMPA”.

Upprepa allt igen och igen.

För dej är det självklart att alla lampor är lampor. Det är inte självklart för babyn. Peka på fler lampor och säg lampor. Lampor är OLIKA (lär sej barnet), men gemensamt är att dom kan TÄNDAS och SLÄCKAS – dom kan LYSA.

Fortsätt prata MED ditt barn. SE och UPPLEV när hen svarar (på sitt eget sätt). Titta ditt barn i ögonen och känn kärleken emellan er. Säg ett ord, säg ett till.

Berätta ALLTID för ditt barn vad du/ni ska göra när du lyfter upp det och går iväg/gör något: ”Nu ska vi gå och laga mat” eller ”Nu ska du/Maja få BADA” eller ”Nu ska vi gå till BILEN/CYKELN” etc.

Lyft INTE upp barnet som om hen är en SAK, utan var RESPEKTFULL mot ditt barn, precis som du skulle vara med en vuxen människa och BERÄTTA vad som ska hända.

Många föräldrar lyfter upp sina barn från golvet, när dom ligger eller sitter där och ”leker/tittar”, som om dom vore en påse ärtor. Gör inte det. Säg vad du gör: ”Nu ska vi gå och hämta storebror i skolan” eller ”Nu ska du få följa med mej på toaletten” etc.

Jobbigt? Nej inte alls! Rätt självklart, faktiskt.

”Är du hungrig? Nu ska du få MAT. Här får du välling/bröstet/ärtor…”

”Är du törstig? Här får du lite VATTEN i en flaska/mugg…”.

Visa respekt för ditt barn. Hen kommer att visa samma respekt tillbaka (i alla fall för det mesta….ett barn är ett barn och KAN inte allt direkt eller från början, men tids nog och med mycket tålamod från oss vuxna….).

OCH hen kommer att lära sej prata fortare – i alla fall förstå språket fortare, vilket underlättar både för dej och ditt barn.

#baby #barnlärsigprata #lärabarnprata #pekbok #småbarn #nyfödd #respekt #visarespektfördittbarn #pratameddittbarn #ordförord #tittapådittbarn #mötdittbarnmedblicken #le #lemotdittbarn #kännkärlekenmellaner #kärlek #föräldrar #barn

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

  1. Nu när långtråksfredagen snart är till ända vill jag önska dig en glad påsk. ; )

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: