RSS Flöde

”Jag mår bra när jag sitter still” /erviluca

Postat den

När jag efter ett ganska långt samtal där vi avhandlat allt i från ”varför folk inte säger sitt efternamn nuförtiden” till ”hur träffades mormor och morfar? vet inte…” till när mormor väntade min mamma och hur hon blev upplyst om ”hur förlossningar startar” (hon fick svaret: ”Det märker du”) till hur mina söner mår, så frågar jag: ”….men hur mår DU?” varvid jag får ovanstående (rubrikens) svar. Det är ju bra att må bra när man sitter still. Då gäller det att sitta still så mycket som möjligt, kanske….

….och jävligt irriterande när man måste röra på sej, vilket man ju måste om man inte har betjänter omkring sej, eller en väldigt snäll man/fru/sambo/dotter/son.

Sen säger hon att hon har väldigt hög puls och jag frågar hur det KÄNNS. Hon svarar att hon känner hjärtat ”i hela bröstkorgen”. Det gör inte ont, men det är obehagligt. Säger hon.

Jag säger till henne att det är så fascinerande att hon snart är 90 år, men när man pratar med henne i telefonen låter hon som en 40-åring (om det nu finns ett ”sätt” som 40-åringar låter). Jag säger att äldre människor verkligen kan LÅTA gamla på rösten, men det gör inte hon. Hon kvittrar och hänger med ”som en 40-åring” och därför är det så svårt att begripa att hon snart är 90 år.

”Kroppen känns som en 90-årings”, säger hon då. ”Ja, men är det inte kul att vara så pigg och vaken i huvudet? Och att du hänger med?”. Jo, det tycker hon. Men det är ”jävligt irriterande att ha en kropp som är 90 när man har ett huvud som är 40.”

Sen pratar vi en stund om hennes kusin, som dog häromdagen. Han kunde inte uttrycka sej dom sista åren – efter en propp/blödning i hjärnan. Vi pratar kring hur otroligt jobbigt det måste vara att vara klar i huvudet och VILJA säga saker, men inte kunna.

En gång stod jag bakom en man i en kö, som hade afasi (när man inte kan uttrycka sej) som försökte fråga killen i kassan efter något, men det blev hela tiden fel ord när han försökte. Jag tyckte det var väldigt modigt att gå fram och FÖRSÖKA fråga efter något, när man VET att orden inte kommer ut på rätt sätt. Med lite pekande och gestikulerande kunde mannen få fram vad han frågade efter (jag har för mej att det var tändstickor han frågade efter)….

….och jag hamnade i att fundera över alla dessa skador och sjukdomar som finns och hur man orkar och står ut. Skulle JAG stå ut?

Och kan människor drabbade av afasi skriva?

Nåja.

Det här blogg-inlägget blev till av att meningen mamma sa idag var så fin, på nåt sätt: ”Jag har inte ont när jag sitter still.” Det låter nästan som en boktitel.

Det blir kanske titeln på boken om mamma….om jag skriver någon sådan.

Först ska jag skriva 4-5 andra böcker som ligger i huvudet och kokar och bara vill ut.

#äldre #mamma #förälder #föräldrar #nittonhundratalet #puls #blodtryck #författare #författarinna #skriva #hjärtat #ontihjärtat #skriva #erviluca #mammatillfyrakillar #söner #kusin #prata #telefon #prataitelefon #ringdinmamma

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: