RSS Flöde

Bajsgubben /erviluca (minne)

Postat den

Mitt andra RIKTIGA jobb var som sjukvårdsbiträde på Åkeshovs sjukhus i Stockholm. Jag var superglad när jag fick jobbet, men allvarligt talat hade jag ingen aning om vad det var för jobb jag sökt, och fått.

Jag var 18 år, eller möjligen 19 år… och fick gå en utbildning till sjukvårdsbiträde innan jag började. Vi fick lära oss att bädda, flytta patienter och såna saker. Jag minns fortfarande hur man gör och jag har ögonblicksbilder från utbildningen. Fascinerande.

Så började jag och det var ett rätt häftigt uppvaknande i Den Bistra Verkligheten. Åkeshovs sjukhus var ett långvårdssjukhus. Jag tror inte jag hade fattat det innan, och/eller om det var så att jag inte visste vad långvård betydde/var.

Jag fick jobba på en avdelning med kvinnliga patienter. Dom flesta låg i 4-bäddsrum och man hade blandat dementa och fysiskt sjuka lite huller-om-buller och jag minns hur irriterad och ARG en sängbunden fysiskt sjuk äldre kvinna blev när hennes sänggranne kallade in korna på varje kväll.

Många var helt sängbundna, men ett gäng baxade vi upp i rullstolar och placerade dom någonstans där dom blev sittande så länge dom orkade.

Vid något tillfälle var det ont om personal på den manliga avdelningen och jag skickades dit. Där bodde bland annat en liten ilsken gubbe i ett eget rum. Han hade vid detta tillfälle haft ett utbrott och kastat bajs runtom i hela rummet, liggande i sin säng. Han var arg på allt och alla. Personalen diskuterade vem som skulle gå in och tvätta honom och rummet. Jag, som var väldigt tjänstvillig och orädd, och inte var speciellt äckelmagad, sa att jag kunde göra det, bara jag slapp kräk, för där går min gräns. ”Nästa gång det ska torkas kräk vill jag slippa” var dealen.

Jag gick in i rummet, gubben skrek ”Jävlar!” och ”Faan!” och ”Dra åt helvete!” och en massa annat. Det stank där inne och jag öppnade fönstret för att kunna andas. Gubben låg i en geggamoja av snus och bajs och hade blandat ihop det som var under läppen med det som kom ur rumpan. Jag tvättade och torkade och duckade för slag och försökte med lugn och vänlighet göra honom och sängen ren, samt torka upp det han kastat omkring sej och lyckades få både honom, sängen och rummet rent.

Jag jobbade på Åkeshovs sjukhus i 9 månader. Sedan gick jag vidare i livet.

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: