RSS Flöde

Sekretess hos läkaren? /erviluca

Postat den

När man kommer till Vårdcentralen (eller vad det nu heter nuförtiden) så är det ofta en reception och ett väntrum som möter en. Den som sitter i receptionen sitter bakom glas men jag, som är ”sjuk”, står helt öppet och får säga namn, telefonnummer och vad jag söker för (ibland) helt öppet så att alla hör. Sekretess? Nope. Inte ett dugg.

Hur ska man våga säga ”det kliar i underlivet” eller ”jag tror jag har fotsvamp” eller ”jag har ont i stjärten” när man står där i receptionen? Och varför ska man behöva säga sitt telefonnummer helt öppet, eller sitt personnummer?

För att inte tala om när jag skulle röntgas häromsistens. Jag lämnade fram mitt leg för att SLIPPA säga namn och personnummer och hon bakom glaset sa: ”Hur lång är du?” Jag sa det och så frågade hon: ”Vad väger du?”.

Eeeeh, what?!? Ska jag säga det här och nu, inför alla som sitter i väntrummet? Jag som inte ens säger min vikt till mina systrar. Det är otroligt hemligt. Skämsigt (tyvärr).

”Eeeeh, jag vet inte riktigt….det var så länge sedan jag vägde mej”, säger jag. ”Ja, men på ett ungefär?” säger hon bakom receptionen. ”Dom behöver veta det för inställning av röntgen”, förklarar hon sedan. ”Eeeeeeh…..xx kg ungefär”, säger jag tyst och med pyttesmå bokstäver. ”VA? XX kg?” säger hon högt, så att alla i väntrummet kan höra det.

”Ja”, säger jag och har lust att vända mej om och säga:

”Fast-när-jag-var-ung-tyckte-jag-att-min-maxvikt-fick-vara-59kg-men-sen-fick-jag-först-ett-barn-och-sen-ett-barn-till-och-så-fick-jag-struma-och-orkade-ingenting-och-sen-fick-jag-två-barn-till-och-stressade-jättemycket- och- orkade-inte-ha-koll-riktigt-och-slutade-dansa-och-sen-blev-det-bara-så-här-vilket-jag-inte-trodde….förlåt”, liksom.

…..SOM OM NÅGON BRYR SEJ!

Fåntratt! (jag alltså)

Men ändå!!

….och dom som satt i väntrummet bah: ”Men. HerreGud – du borde verkligen gå ner i vikt! Skärp dej! Det är väl bara att….bla bla bla bla…”.

Eller inte.

Vad jag vet om sekretess är att den är SUPERDUPERVIKTIG för en präst/inom kyrkan. Sen som nummer 2 kommer sjukvården där det är jätteviktigt med sekretess. Eeeeh, närdå, liksom? Journaler och sånt, ja, men….

Skärpning sjukvården! Låt dom som kommer till läkaren få prata med den som sitter i receptionen i fred. Gör en liten glasbur som man går in i eller nåt. Det fanns det förr, på vissa ställen i alla fall. Och ropa helst inte upp både för- och efternamn när man ska gå in till läkaren, utan det räcker väl antingen med förnamn, eller som vi gjorde när jag jobbade på Socialtjänsten: ”Besök till XX – välkommen!”

Just saying.

#sjukvården #vårdcentralen #sekretess #läkare #reception #sjuk #sökahjälp #personnummer #namn #vikt #viktigt

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: