RSS Flöde

Stackars läkare/erviluca

Postat den

Dom verkar vara såååå stressade….

….för att inte tala om övrig vårdpersonal. Men nu tänkte jag skriva om läkare.

Jag träffade en nyss.

Läkaren ska inte bara prata med och undersöka patienten – hen ska också skriva journal, skicka remisser, skriva recept, klicka här och där på rätt rader i datorn och göra ALLT administrativt samtidigt som hen pratar med patienten.

Jag minns en gång i tiden när man som patient blev LYSSNAD på ordentligt, när läkaren verkligen fokuserade på PATIENTEN rakt igenom hela besöket. Sen sa man tack och hej och gick och då pratade läkaren in allt hen ville ha skrivet och utfört i en slags bandspelare och sen var det den administrativa personalen som gjorde resten. Läkaren kunde fokusera på PATIENTEN och dom eventuella åkommor hen kanske hade.

Jag har jobbat som läkarsekreterare. Jag tog den lilla bandspelaren, satte lurar i öronen och skrev det som läkaren sa. Sen la jag det färdiga resultatet i läkarens låda och så fick hen jobba vidare med det som den utbildat sej till i (minst) 7 år.

Det är rätt frustrerande att sitta vid en läkares skrivbord och uppleva hur han halva tiden man är där, måste fokusera på att skriva rätt, skriva ut rätt papper, skicka rätt papper till FK, stava rätt och uttrycka sig klokt. Jag blir så stressad av att läkaren är så stressad.

Jag måste berätta fort fort hur jag mår, för jag vet att läkaren inte har TID och berättar jag för mycket, måste hen skriva väldigt mycket – ”förlåt”, liksom.

Läkare tycks vara sååååå stressade nuförtiden! Jag fattar inte att dom orkar! Jag förstår inte hur dom klarar att träffa en patient i bara 15 minuter och sen stressa vidare till nästa och dagarna i ända lyssna på OLIKA krämpor på OLIKA patienter. Hur håller dom reda på allt? Blandar dom inte ihop alla och tycker dom inte att det är jobbigt att aldrig hinna sitta ner och verkligen PRATA med sina patienter, på riktigt?

”Får jag fråga en personlig fråga?” frågade läkaren. ”Ja”, sa jag. ”Lever du ensam?”.

Är det ens en personlig fråga? Är det inte bara en vanlig fråga? Är det inte frågan man ställer inledningsvis som är självklar? Den som jag, som ung läkarsekreterare skrev under rubriken ”hereditet” (eller var det ”familj”)? Nåja. Det var olika rubriker som man fyllde i första gången en patient kom till Vårdcentralen. Grunden liksom.

I vilket fall som helst så tycks läkare behöva stressa ihjäl sej nuförtiden. Vem tar hand om läkarna när dom faller ihop? Går dom då in i rummet intill och ber kollegan sjukskriva dom?

Bara undrar.

______________________________________________________________________________________________________________

#läkare #stressad #stressadeläkare #vårdpersonal #vårdcentralen #sjuk #lyssna #datorer #administrativtarbete

#läkarsekreterare #remiss #journal

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: