RSS Flöde

”Jag vill inte ha slöja, men jag MÅSTE!” /erviluca

Postat den

Hon sätter sej i soffan med en djup suck.  Vi pratar lite om alla möjligt först, men sen börjar hon berätta:

C0D2D133-B689-4EE2-8A36-06091715768E

 

Jag började först i en skola där jag blev mobbad rätt snabbt. Det gick inte att stoppa mobbningen så mamma bestämde att vi skulle flytta och jag skulle få byta skola. Då hade jag kommit upp i den åldern att jag måste börja ha slöja och såna här tantiga kläder… (hon gör en gest mot sej själv).

INGEN annan på hela skolan såg ut som jag. ALLA ANDRA hade vanliga kläder; jeans och t-shirt och såg jättecoola ut. Jag skämdes och kände mej utanför och blyg och vågade inte prata med någon så jag stod mest för mej själv, men jag blev i alla fall inte mobbad….

9FA2B9CA-C2B4-454B-B66C-A6C82B6A1DC6

….men jag fick inga vänner, och det fattar jag! Jag ser ju helt annorlunda ut! Jag frågade mamma om jag inte kunde få ta av mej slöjan och vara som alla andra, men hon sa att om jag skulle göra det skulle min pappa säga upp kontakten med mej och min styvpappa skulle skylla på mamma (och mena att hon inte kan uppfostra mej ordentligt ) och skilja sej från henne. Så jag fortsatte ha slöja, och hatade varje sekund med den på. 

Fattar du hur man svettas hela tiden och det spelar ju ingen roll vad man har för frisyr! Ingen ser den juh! Och jag tror inte det finns nån Gud som bryr sej om om jag har slöja eller inte! Och inte tror jag killar blir sexuellt upphetsade av mitt hår heller! Idioti! 

För att inte tala om kläderna! Ser du hur jag ser ut?! Som en gammal tant! Jag är 16 år! Jag har samma kläder som mamma! Jag har aldrig haft egna tonårskläder och jag är jätteklädintresserad!

Hon suckar.

Jag har pratat med vuxna i skolan; lärare, skolkurator och såna….sen blir det samtal med mina föräldrar och dom säger ”Javisst får hon ta av sej slöjan om hon vill! Vi bestämmer inte över henne. Det är hennes eget val”. Och så blir dom så glada på skolan och säger: ”Där ser du! Det var väl inte så svårt.”

Sen kommer vi hem och där skriker dom på mej och säger att jag är en dålig förebild och att det är ”HARAM” och att om jag tar av mej slöjan kommer pappa säga upp kontakten med mej och mamma skiljas från sin man. 

Svenskar fattar inte! En del säger: Ta av dej slöjan i skolan bara. Men fattar du vad folk skvallrar! Det är som att det finns spioner överallt som kollar om jag har slöja på mej.

ADC2ADD6-04AC-46FF-B1C9-1C963E9E4E93

Så fort jag fyller 18 år vill jag flytta hemifrån och det första jag ska göra är att köpa egna kläder och ta av mej slöjan….men då kommer nog mamma att säga upp kontakten med mej…och jag älskar ju mamma!

Kolla här! säger hon sen och visar mej sin mobil. Där finns bilder på henne i provhytter i olika slags kläder. Hon ser ut som en HELT ANNAN TJEJ – en ung vanlig 16-åring i kortbyxor, kort kjol, jeans, t-shirt…..

Jag brukar gå i olika klädesaffärer och prova vanliga kläder i provhytterna och önska att dom var mina. Jag fotar mej och sen tittar jag på bilderna i smyg och drömmer att jag fick vara en vanlig svensk tjej…. 

Är det det här vi kallar mänskliga rättigheter, jämlikhet, kvinnofrihet?

Eller är det psykisk misshandel, kvinnoförtryck och ojämlikhet? 

Hur kan ”vi” hjälpa en ung tjej som ”bara vill vara vanlig” och som drömmer om EGNA tonårskläder och att slippa bära slöja? Är hon tvungen att bryta med sin släkt helt för att bli fri?

Kan Socialtjänsten göra något, och vad i så fall?

Har DU några ide’er och förslag?

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: