RSS Flöde

Vad gör ni på Socialtjänsten? /erviluca

Postat den

gråtande ögon

En mamma med två lågstadiebarn kommer till oss. Hon är så förtvivlad och ledsen så att hon först inte kan prata. Hon sitter bara och skakar av gråt och förtvivlan. När hon äntligen lugnat sej, lägger hon upp ett hög med papper på bordet. Papprerna är från Socialtjänsten, försäkringskassan och läkare. Vi sorterar och försöker få ordning på vad som är vad. Hon själv klarar det inte, utan hon flyttar bara runt papprerna och pratar osammanhängande.

misshandlad kvinna 3

Vad vi kommer fram till är att denna (svenska) ensamstående mamma har sökt försörjningsstöd hos Socialtjänsten och fått avslag 3 månader i rad. Bakgrunden är följande: Mamman levde i ett misshandelsförhållande i flera år. För ett-par tre år sedan bröt hon sej loss ifrån sin misshandlande make och flydde. Hon fick då tillfälligt bo på en kvinnojour (via Socialtjänsten) i 3 månader.

pengar

Allt inom Socialtjänsten (precis som inom alla andra myndigheter) är numera mycket kontrollerat och tidspressat: Man godkänner placeringar vecka för vecka. Allt är kostnadsstyrt. En människa SKA vara ”frisk”, eller fri från ångest och oro över att ha blivit slagen, inom 3 månader. Även om man blivit misshandlad i 10 år. Punkt. Mannen ska också vara borta. Punkt. Och man får inte vara rädd därefter. För det kan man inte ta hänsyn till.

försäkringskassan serie 1

Precis som inom Försäkringskassan där man får vara sjuk (blir sjukskriven) 1 månad i taget (så att man hela tiden har #dumåsteblifrisknu springande efter sej som en flämtande varg med hängande tunga) och därmed har man INGEN SOM HELST ro i sej att slappna av och hämta andan. Bra jobbat, Sverige. NOT!

Mother Consoling her Daughter

Mamman mådde minst lika dåligt efter 3 månaders placering som hon gjorde vid placeringen (efter 10 års misshandel; psykisk, fysisk och sexuell) och mannen var givetvis vare sej häktad eller fängslad (eftersom ”inga bevis fanns”). Han fanns ”där ute” och skrämde skiten ur henne. Så hon flydde hem till sina föräldrar i Norrbotten. Där försökte hon hämta andan i några månader tillsammans med sönerna, men det funkade inte riktigt. Föräldrarna bor inte så stort och mamman hade ingen försörjning. Alla pengar hon hade (barnbidrag och bostadsbidrag) gick till hyran i Stockholm.

pappershög.jpg

Hon flyttade tillbaka till sin lägenhet i Stockholm, mådde fortfarande skit och oroade sej för mannen (som hon inte visste var han fanns) och ekonomin. Så sökte hon försörjningsstöd. Som svar på denna ansökan fick hon en lista på 20 punkter som hon skulle ”bevisa”. Hon tog kopior på bostadsbidrag, bidragsförskott, barnbidrag och skickade in kontoutdrag. Då ville Socialtjänsten veta hur hon försörjt sej i Norrbotten. Hon förklarade att hon levt på sina föräldrar (dvs ingen inkomst men ätit deras mat och bott i deras hus), men det räckte inte. Dom ville ha BEVIS. ”Vilka bevis?”.

sex under tvång.jpg

Månad efter månad fick hon avslag. Efter avslagen frågade Socialtjänsten: ”Men hur försörjde du dej förra månaden??”. Hon grät. Hon ville inte berätta. Och hur bevisar man?

Hon grät mer och hulkade fram: ”Jag var ju tvungen! Vad skulle jag göra?? Jag skulle ha förlorat lägenheten annars!! Jag var ju tvungen att betala hyran!”

Det var en man, som hade sagt att han kunde betala hennes hyra om hon betalade med sin kropp, vilket hon gjorde och ”hatade varje sekund av det”, men hon såg det som sin enda utväg.

Hur berättar man det för Socialtjänsten? När DERAS avslag och orealistiska krav på listor med bevis, gör att man tvingas till en sån här utväg?

empati.jpg

Efter ett par månader med försök till ”samarbete” med Socialtjänstens försörjningsstödssida undrar jag hur utbildningen på Socialhögskolan ser ut nuförtiden, vilka det är som jobbar inom Socialtjänsten och om dom över huvud taget har någon utbildning, några känslor och/eller någon förmåga till empati. För sällan har jag träffat så ISKALLA människor som ställer så KORKADE och kränkande frågor.

Och när vi sa till mamman att ”gå inte dit själv, utan se alltid till att vi är med”, blev dom arga för det och sa i telefonen att då kanske hon inte får något försörjningsstöd, för hon MÅSTE komma på varje möte.

självförsvar för fegisar

Vi har överklagat till det ena och det andra stället – både över bemötande och över att hon inte fått försörjningsstöd – men fått avslag. Alla håller alla om ryggen och det är tydligen helt okey att kränka förtvivlade människor precis hur som helst inom Socialtjänsten.

När JAG gick Socialhögskolan, och när jag sedan arbetade som socialsekreterare, var det VIKTIGT att vara respektfull mot sina klienter och att bemöta dem med ödmjukhet och vänlighet. 

Så är det varken på mottagningsenheten eller fortsättningsenheten på den här Socialtjänsten.

Jag undrar om dom har handledning och vad dom i så fall säger där: ”Klienterna lurar oss!! Hjälp!!” Eller?

karma

Vi pratade med Chefen för försörjningsstöd häromdagen och hon var jätteARG för att vår gemensamma mamma ville ha med oss på deras möten. Hon tyckte dessutom det var helt okey att hon OCH en annan chef skulle träffa denna mamma ENSAM för att ifrågasätta våra klagomål som vi framfört. Eeeeeh, va?!?

Nä, jag orkar inte… 😦

Jag trodde Socialtjänsten skulle HJÄLPA – inte stjälpa – men…..

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Helt galet! Orkar ni så överklaga hela linan ut! Det tycks skilja sig åtskilligt mellan kommuner. Vad skulle hon leva på om hon behövde skyddad identitet!?

  Gilla

  Svara
  • Hon HAR skyddad identitet, men tvingas bo i sin lägenhet… 😬 Och risken är att hon förlorar den eftersom hyran kommer för sent pga socialtjänstens trassel… kom då ihåg att hon är en misshandlad kvinna och har två barn…. 🤬

   Gilla

   Svara
 2. Helt absurt! Man vill inte tro att det är sant!!
  Hoppas ni orkar hålla i och överklaga till högsta instans! Helt oacceptabelt ! Vad händer i vårt land??

  Gilla

  Svara
 3. Stefan Viktorsson

  I vårt land Sverige ska allting drivas till sin spets även om det får liv att gå till spillo. 0 solidaritet, 0 medlidande. Tryck ned och gör svag är visst myndighetsparoll och kutym. Myndighetsanställd är visst lika med höga hästar och ingen vågar protestera på allvar. Utnyttja folkets passivisering till fullo. Vart är vi på väg??? Stefan.

  Gilla

  Svara
 4. Stefan Viktorsson

  Så bra att rena missförhållanden dras fram i ljuset. Applåd för det. Skrämmande hur det går till dessutom. Stefan.

  Skickades från E-post för Windows 10

  ________________________________

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: