RSS Flöde

Svettlukt /erviluca

Postat den

svettlukt 3

 

Tänk att det är så svårt att säga till någon att den luktar svett.

Jag hade en gång en kollega som stank så starkt av svett att man helst inte ville sitta i samma rum som henne. Men man var ju tvungen. Vi jobbade ju två och två. Men att sitta i samma rum innebar att knappt kunna andas, eftersom det nästan känns som om man ska kvävas av stark svettdoft. Det känns som om den sätter sej fast i kläderna och slingrar sej ner i lungorna… Jag pratade med min chef om det och bad honom prata med henne, men det gjorde han aldrig. Han vågade inte.

svettlukt 4

Det är förunderligt att en som stinker starkt av svett inte känner det själv, men så är det faktiskt.

Jag läste på nätet att den som går med stark svettlukt blir liksom ”immun” mot sin egen doft. Fast det kan jag säga att det blir inte jag. En aaaning av svettdoft hos mej själv, så vill jag duscha, bada och tvåla in mej med fjorton tvålar och sätta på tre deos. Typ.

Man With Hyperhidrosis Sweating Very Badly Under Armpit

Vi har olika starka doftsinnen, vi människor. Bara i min egen familj har vi allt ifrån ”värsta blodhunden – känner-dofter-så-det-nästan-är-synd-om-honom” (Mellan) till ”Va!?! Luktar det något??” (Storing).

När mina söner blev tonåringar och luktade svett sa jag: ”Du luktar svett! Tvätta av dej och byt tröja!”. Så enkelt gjorde jag det.

illaluktande 1

Svårare var det när jag hade en pojkvän för många år sedan som stank svett. Jag gick och funderade på i flera veckor hur jag skulle säga det, när osv. Jag försökte väl med lite ”inslingrade budskap” och pikar, men märkte att han fattade NOLL. Till slut svämmade jag över och nästan skrek det. Eeeeeh….det gick inte så bra…. Han sa att ”…ingen hade sagt något förut” och att kollegorna aldrig klagat. ”Näe, men har du tänkt på varför alla går med syrgasmask på ditt jobb?” sa jag inte…  😉

svettlukt 1

Vid ett tillfälle skulle jag ta ett sånt snack med ”Någon”, och jag förberedde mej noga, googlade och läste vad både experter och vanliga människor tyckte i ämnet. Gemensamt var att man måste vara TYDLIG och inte prata i allmänna ordalag, och att man ska utgå ifrån ”JAG tycker….” och inte ”….alla på jobbet/i gruppen/VI tycker….”. Ok. Sagt och gjort. Jag hade The Samtal. Det gick sisådär…. Risken är stor att jag inte nådde fram, att hen fortfarande inte förstår vidden av stanken så att säga…

Vad gör man när någon i ens omgivning stinker?

Vad gör DU när någon i din omgivning stinker svett?

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Minns i tidernas begynnelse då jag hade en kollega som verkligen stank. Alla kände det, men ingen sa nåt. Jag pratade med en äldre kollega om problemet. Efter ett tag upptäckte jag att den obehagliga lukten försvunnit. Det visade sig att min äldre, kloka kollega snicksnackat med den berörda och i en bisats nämnt att ”jag har hittat en SÅ BRA deo”. Luktkollegan måste ha köpt deon och problemet försvann. 🙂
  Vi borde våga säga till varandra, det blir ju bara bättre för alla.

  Gilla

  Svara
 2. Klart det är obehagligt om man tvingas vistas nära en person som luktar illa. Men man ska ha klart för sej att vissa människor har en naturligt starkare kroppslukt (kroppsodör) än andra. Spelar ingen roll hur ofta de duschar.Andra kan lukta märkligt pga den kosthållning de har.

  // Kao

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: