RSS Flöde

Jag kör nästan av vägen…./erviluca

Postat den

…..när vi är ute och åker bil, Minsting och jag, och Minsting plötsligt säger att han kanske ska bli stridspilot när han blir stor!

Och sen fullkomligt vräker jag ur mej haranger av ord, för att få honom att omedelbart släppa en sådan galen tanke!

”Stridspilot!? Varför då???”

”Jamen, pappa säger att det är hans drömyrke, och han tycker att jag ska bli det…”.

”VILL du verkligen skjuta ihjäl en massa människor?!? Civila? Vanliga normala människor! Vill du DÖDA??”

Han svarar att om man jobbar som stridspilot i Sverige, där det är fred, behöver man inte skjuta någon alls. ”Har pappa sagt”.

Men HerreGud! Det är ju själva Grejen! Att utbilda sej till att döda. Oavsett om det fred eller krig. Näe, jag förbjuder det! ”Bli vad du vill, men jag förbjuder dej att jobba inom Försvaret.” Punkt.

Sen förklarar jag att regler och lagar kan ändras, saker förändras. Att plötsligt ska alla svenska soldater skickas till…..tjottahejti! Man vet aldrig. Och saken är ju den att är man soldat MÅSTE man lyda. Punkt. ”Bajsa här!” ”Aj, aj, kapten!” (oj, det var visst mer båtsnack, typ). Men själva grejen med att vara soldat är ju att INTE TÄNKA SJÄLV och BARA LYDA ORDER.

Och mina söner får inte bli soldater.

Jag är ju en sån där ”värsta 70-talshippie”, som verkligen tror på fred och frihet!

Sen har vi en lång diskussion om terrorister, om Afghanistan, Syrien och andra länder där det är, eller har varit, krig. Vi pratar om vem som ska bestämma i ett land, och hur det ska beslutas, om demokrati och makt och så berättar jag lite om när jag var i Sydafrika när det var Apartheid och vad det innebar. Och så lite prat om Nelson Mandela också.

Jag kan väldigt lite om allt, men tycker desto mer, och det blir ett häftigt samtal, vilket det ofta blir med Minsting.

Sen frågar jag:

”Ska du fortfarande bli stridspilot när du blir stor?”

”Men det kostar jättemycket att bli vanlig pilot, så då är det smartare att gå utbildningen för att bli stridspilot för det kostar ingenting.”

”Vem har sagt det?”

”Storing. Men jag ska nog inte bli stridspilot när jag tänker efter…”

Pust…

….men han vågar väl inte säga annat, med tanke på min reaktion….

😉

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Min äldste son var 21 när han kommenderades till Kosovo. Det var den första svenska truppen. Han hade gjort sin värnplikt och utbildats, som en av få, i ett helt nytt kommunikationssystem.
  Det var fasansfullt att ta farväl. Vi anhöriga ombads att bereda oss på förluster.

  Nu gick allt väl. Men jag glömmer aldrig min smärta.

  Gilla

  Svara
  • Fy faan, säger jag! Jag vet inte om jag skulle klara något sådant! Fast jag VET ju samtidigt att jag skulle det, för man gör det man måste göra, och man kan ju inte styra över sina vuxna barn (!). Men fy faan! Bara tanken över att förlora något barn gör ju så ont att jag nästan inte kan andas! Pust.
   Jag vill släppa dom ”helt fria” : ”Flyg kära söner, flyg!” men så blir jag orolig bara någon av dom säger: ”Jag sticker in till stan!”, fast den oron döljer jag väl och kan ”stänga av” den, för skulle jag släppa den fri, skulle jag inte kunna leva nästan. Usch, vad det är jobbigt att vara förälder ibland… 😛

   Gilla

   Svara
  • PS. Sen är det ju inte bara att dom kan DÖ, när dom skickas till tex Kosovo ; Grejen är ju också att dom kan bli psykiskt sjuka av allt elände dom tvingas uppleva! Fi fan! 😦

   Gilla

   Svara
 2. Hej Erica! Det är ju rätt att många stridspiloter övergår till civilflyget, utbildningen är säkert oerhört bra med drömmar när man är ung, sen växer man upp och förhoppningsvis blir klokare, som fd kustjägare, ville inte göra lumpen,hade inget val, fick en träning i mycket, fys 5 dgr/v, var mer anti lumpen efter utbildningen, men fysiskt har ja aldrig mått, man lär sig bra saker i lumpen, det jag ångrar. Är jag inte skaffade en utbildning. Som jag kunde använda civilt, ex båtchef eller dykare, det där med,krig klarar man av om man är något tänkande.
  Hälsningar en elitsoldat som aldrig har varit för det militära och i tonåren på sextiotalet kram bo

  Gilla

  Svara
  • Hej! ”Elitsoldat”? Du? Näe. Det passar inte. Även Storing har varit inne på tankar att göra lumpen, och då har jag tänkt att ”javisst, gör det du!” men samtidigt så går det emot hela mitt FREDStänkande, men det är ju inte mitt liv det handlar om…. Och OM man gör lumpen, blir soldat eller går en stridspilotutbildning, så tycker jag att man måste tänka sig att kunna döda människor, som du och jag. Fienden ÄR ju människor, som du och jag! Så ÄR det! Sen att man aldrig dödar någon bara för att det var i Sverige är en annan historia. En soldat utbildas för att döda. Så är det. Och jag tror inte på den grejen. Jag läste FREDSBOKEN för många år sedan, och den borde ingå i utbildningen. Så enkel, lättläst och träffande! Och något naiv, men jag tycker man kan få vara naiv. 🙂

   Gilla

   Svara
 3. Hahaha! Det gick ju över snabbt. Han hinner nog byta planer ett antal gånger till, innan det är dags att ”bli” något. Ett barn till en humanist väljer nog annat än stridspilot. Lycka till!

  Gilla

  Svara
  • Ja, antingen blir ju barn något man själv ”känner igen sig i” eller så gör de precis tvärtom! Och som förälder är det bara att gilla läget, och älska vidare… 🙂

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: