RSS Flöde

Goda gärningar /erviluca

Postat den

Eftersom jag har fyra söner, varav tre….. nej två….som jag är ”aktiv mamma” till f n…eller kanske bara en, förresten…. Skitsamma! Det blir iallafall en massa kläder över. Jag rensar i deras garderober med ojämna mellanrum och får alltid ihop ett par kassar med fortfarande snygga t-shirtar och tröjor som dissats av Höge Herr Vederbörande. Och att ärva av Varandra i brödersskaran går INTE nuförtiden:

-”Jag kan väl inte ha den tröja som HAN haft fattaruväl!!” får jag höra medan Den Höge Vederbörande tittar på mej som om jag skulle sagt att vi ska äta bajs till mat idag.

Jag VET att det finns människor i vårt samhälle som inte har råd att köpa nya kläder, och som skulle bli överlyckliga över en cool  collegetröja och några snygga (ej urtvättade!) t-shirts, så jag sparar kläderna i påsar, för att fundera på VAR jag ska lämna dom, eller TILL VEM.

Several dirty shirts in a pile on a white background. - stock photo

När jag frågade sönernas pappa häromsisten vad han gjort av alla kläder som Mellan inte ville ha längre (FULL FUNKTIONSDUGLIGA och SNYGGA tröjor, byxor och t-shirtar), för plötsligt blev dom liksom ”fel” – sånt som kan hända när man är en (bortskämd?) tonåring – så svarade han att han SLÄNGT dom!

Slängt snygga funktionsdugliga kläder !? En del med såna där viktiga märken på! Slängt?!? Varför då? Det finns ju stora klädmojänger utanför vart och vartannat bostadsområde där man kan lämna kläder man inte vill ha längre, och som går till folk som behöver.

SLÄNGT?!?

No Kicking of Balls Vintage Metal Sign

Faan, jag hade lust att sparka karln, men det gjorde jag inte. Man ska inte sparkas. Jag visade inte ens min upprördhet: Jag la band på mej. Jag sa bara lugnt: ”Nästa gång du rensar ut kläder så kan du väl ge dom till mej, så kan JAG ge dom till folk som behöver?”

”Okey”, sa han, som säger att han är Miljömedveten. Eller han SA det iallafall – förritiden. Det kanske har gått över.

Nåja.

I morse gick jag förbi vårt ”Ensamkommande-flyktingbarn-boende” där det bor ett gäng tonåriga killar (för i Verkligheten ÄR det ju faktiskt bara killar som kommer ensamma till Sverige….Tjejer får ju inte ens gå utanför husknuten ensamma, i deras länder.), och så ringde jag på och lämnade in två stora kassar med killkläder till personalen som öppnade. Oj, vad glad hon blev! Och oj vad hon tackade!

”Får jag ditt namn så vi kan tacka ordentligt!” sa hon. Men jag kände inte att det behövdes, för jag blev glad av att hon blev glad, och det kändes bra i hela mej att veta att kläderna kommer att komma till användning och kommer att göra ett gäng – eller iallafall några stycken, eller Någon kille – glada! DET känns som tack nog.

Så kära Alla Mina Medmänniskor:

Gör en God Gärning idag! Det känns jättebra. Inuti.

Den soffan som du inte längre vill ha; släng inte den, utan annonsera ut att du gärna skänker bort den till någon som inte har en soffa, och kör gärna hem den till dom, för dom kanske inte har bil….

Det där köksbordet som bara står och samlar damm i förrådet: Ge det till en familj som sitter och äter på golvet! Dom skulle bli jätteglada! Sätt upp lappar om det, eller annonsera på blocket.

Kläderna, som barnen vuxit ur; Lägg dom i den där containern för uppsamlade kläder, eller skänk dom till någon ensamstående mamma som kämpar med sin ekonomi.

Vi kan göra mer än vi tror. Ofta är vi bara lite lata och korttänka.

Goda gärningar är ju också att säga något snällt till någon – vemsomhelst! ”Snygg jacka!” kan man säga, eller bara LE åt någon. Visserligen kan dom tro att man är en galning, men det får man ta då. För NÄR det spritter till i Någon Annan pga Ditt Beteende så känns det så jättebra.

PLUS att Goda Gärningar smittar.

🙂

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Å så bra!!! Håller med dig till fullo vad det gäller klädtankar och annat också. Jag önskar att de kassar med tjejkläder som står i källaren blev till hjälp hos en eller flera familjer, t.ex en ensamstående mamma som behöver tillskott på olika vis. Hur hittar man varandra? Hur vet man att det blir en verkligt behövande familj? Önskar det fanns en förmedling/mellanhand på ideell bas som såg till att det hamnade rätt.
  Drömmar?
  /Lena

  Gilla

  Svara
  • Ibland när jag har givit bort kassar med kläder, har jag också tänkt att det kanske finns en familj som behöver de här ännu mer! Men samtidigt tänker jag att det är ju inte meningen att man själv ska behöva utreda vem som har det dåligt och inte. Man får bara hoppas att det kom till rätt familj/person. Att ge är ändå fint. Om någon tar kläderna och säljer dem, så har ändå JAG gjort vad JAG kunnat… liksom. Har du sett Saris änglar på FB? Hon delar ut mat och kläder till folk som behöver i SVerige. Kram.

   Gilla

   Svara
 2. Facebook har ju grupper, bla giving people som tar emot, matkassar, kläder osv.

  Gilla

  Svara
 3. AMEN!!

  Hemikram ♥

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: