RSS Flöde

”Ni, vita människor” /erviluca

Postat den

Idag såg jag en dokumentär om en liten svart kille i Uganda. Den hette: ”Ni, vita människor”.

Se den!

Jättefin!

Jag fick lust att göra en dokumentär om en liten vit kille i Sverige. Vad har han för tankar om ”dom svarta” – om barnen i Afrika?

Alla barn borde se ”Ni, vita människor”.

Och alla vuxna.

http://www.axess.se/tv/program.aspx?id=2710

Filmen var så Enkel, och så fin. Någon hade verkligen lyssnat på Eria, som berättade om sina tankar om ”vita människor”. En av hans kompisar sa att han trodde att vita och svarta människor var ”helt lika” (men bara med olika hudfärg), men Eria trodde annorlunda. Någon av hans vänner sa att man kunde bli vit om man smörjde in sej med olja. Så fint på något sätt. Att tro att man blir ”rik” om man blir vit. För det var det dom förstod, att ”dom vita” hade det BRA.

”Dom vita har maskiner till allt – vi har det mer jobbigt!”, sa han.

Jag ville åka dit och träffa honom. Prata med honom. Berätta om vårt liv och få höra mer om deras. Jag vill skicka kläder till dom eller skicka andra saker dom behöver.

Eira sa att han hört att vita människor byter kläder en gång i veckan (och han lät förundrad!). Själv hade han och hans kompisar dom kläder dom hade på kroppen. När kläderna tvättades antar jag att dom var utan en stund. Han berättade att när dom vita människorna bytte kläder, slängde dom dom gamla, eller tvättade dom i en maskin och skickade dom sen till Afrika. Jag tänkte: ”Kära lilla Eira, vi byter kläder varje dag, och vi har mer kläder än vi behöver, för vi vill vara snygga!”

Eiras pappa hade en t-shirt med jättestora hål i. Jag hade velat skicka en massa t-shirt till honom, som ”blivit över” här hemma.

Usch, vad vi är bortskämda egentligen!

 

Annonser

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

  1. Tusentals år har visat att svarta människor skiljer sig ifrån vita, inte bara till färg på huden, utan även in i genetiken. Det är naturen som skapat det som så. Vita människor har i historien upprätthållit stora civilisationer (och gör detta än idag), medan det i Afrika alltid stått still i utvecklingen i princip. Detta är inget jag bestämmer. Hade jag fått bestämma så skulle de svarta vara likadana som vilket folkslag som helst, men så är det inte tyvärr.
    Man måste acceptera naturen.

    // En jude.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: