RSS Flöde

Socialisera en hund/erviluca

Postat den

Nuförtiden är det så Komplicerat och Seriöst att ha djur över huvud taget. Speciellt hundar, tror jag. Många ideer och tankar är bra, men mycket är överdrivet. Hundar tål ingenting numera, enligt ”experter” och många låter sina hundar ENDAST äta ETT foder av ETT märke och äter dom något annat ”blir han sjuk”. Det är väl inte ett dugg konstigt! Om du bara äter ÄRTOR jämt och INGET ANNAT så blir du självklart dålig om du plötsligt äter en hamburgare!

Mina hundar har alltid ätit både rester från min mat och olika sorters hundmat. Blandat. Lite av varje, olika märken på hundmaten. Mina hundar har aldrig haft magproblem.

När jag går på min långpromenad med Matilda idag möter jag en man och en liten hund. Dom går raskt förbi, men hunden försöker draaaa tillbaka för att hälsa på Matilda (som är rätt ointresserad). ”Nej, Uffe! Kom nu!” säger mannen. ”Uffe vill hälsa på Matilda”, konstaterar jag. ”Han får hälsa på Matilda om han får det…”. Mannen stannar och går tillbaka med Uffe till oss. Uffe är strålande glad och hälsar och nosar och slår nästan knut på sej själv av lycka. Matilda är fortfarande rätt ointresserad, men låter Uffe nosa henne både här och där och går istället fram till mannen och vill bli klappad av honom, men ärligt talat undrar hon nog om han har nåt hundgodis. Ibland har dom det, tänker hon nog…

Uffe vill verkligen leka så jag frågar mannen om han varit i hundparken med honom. Det har han inte. Jag säger att det är jättekul där för det kommer hundar från minsta lilla chihuahuan till största schäfern och alla leker tillsammans. Det är härligt att få uppleva det. Säger jag.

Mannen berättar att Uffe är 1,5 år och att dom varit väldigt restriktiva med honom och han har inte fått hälsa på hundar när dom är ute och går och har inte träffat speciellt många hundar. Jag skrattar till och säger att jag har gjort PRECIS TVÄRTOM med alla hundar jag haft (14 st), dvs låtit dom hälsa på så många olika hundar som möjligt för att dom ska bli socialiserade.

Mannen tycks komma av sej lite – kanske får han något att fundera på, eller så tycker han helt enkelt att jag är helt dum i huvet – och säger att dom måste gå vidare.

Hundrastgården sist vi var där.

Jag funderar på hur ”folk” tänker egentligen. För det är inte sällan jag träffar människor med hundar i koppel som ”uppfostrar/socialiserar” hunden genom att gå undan och hålla hunden hårt (eller avleda den) när dom träffar andra hundar. Huuuur blir hunden social och lär sej hundspråket UTAN att träffa olika sorters hundar? Och VAD förmedlar man genom att dra undan sin hund när man möter andra hundar?

Och sen tänker jag: ”Ooookey, så när du får barn och ska socialisera barnet, låter du inte barnet leka med NÅGON (förutom VISSA UTVALDA och bara VISSA DAGAR/TILLFÄLLEN) och sen tänker du att ditt barn ska bli väldigt social och kunna alla sociala koder vi människor har i umgänge och i lekar?

ELLER??

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: