RSS Flöde

Mina små ryskor /erviluca

Postat den
Jag träffar Matilda för första gången.

Först kom Matilda den 14 maj 2020. Hon var KÄRLEK rakt igenom. Hon bestämde sej för mej direkt och att vi hörde ihop. Och så har det varit sedan första sekunden. ”Jag är hennes och hon är min” var det som om hon sa med hela sej. Hon är otrooooligt SNÄLL, god, kärleksfull, lättlärd och det bästa hon vet är 1. Mat (och allt ätbart) 2. Sova (helst på rygg mitt på golvet med benen i fyra väderstreck). Hon accepterar alla situationer och allt som om hon aldrig gjort annat.

Hon kunde gå lös ganska omgående och dom första veckorna höll hon sej intill mej hela tiden, trots att hon var lös. Gärna precis bakom eller på sidan. Sällan gjorde hon några utflykter någonstans och nosade inte på marken alls. Hon följde bara med.

Sen började hon göra små små avstickare, en meter hit och två meter dit. Hon började nosa på marken och komma efter ibland, men skuttade snabbt ikapp och kom DIREKT när jag ropade eller visslade.

Numera gör hon lååånga avstickare och eftersom hon är en smart liten hund så kan hon lista ut att ”om jag går där borta så möter jag matte bakom berget” så ibland försvinner hon ur min åsyn men dyker snart upp bakom ett litet berg eller en sten.

Och OJ vad hon nosar, på allt och hela tiden! Hon vill helst inte vara kopplad nuförtiden och det visar hon genom att när hon är kopplad gå lååångsamt bakom mej så att jag hela tiden får ”skynda på henne”. Hon stannar också och nosar läääänge på varje liten grej som om hon säger ”Se bara vad jobbigt det är att ha mej kopplad!”.

När hon är lös går hon ALDRIG fram till människor eller hundar. Hon KAN skutta efter en katt, en hare eller ett rådjur men kommer rätt snart tillbaka till mej. ”Kul att jaga lite men det är ändå bättre att vara där matte är”. Liksom.

Elsa i tåget på väg hem.

Sen har vi Elsa. Hon kom till oss den 15 november 2020. Hon bestämde sej också för mej direkt och det kändes som om hon ville krypa IN i mej. Hon tryckte sej så nära mej att jag knappt kunde gå och det har hon fortsatt med ända till för ett par veckor sedan. Jag har skaffat ett sånt där koppel som drar ut sej själv och med det vågar hon ta små turer framåt och åt sidorna. Jag har testat att ha henne lös, men det går inte. Hon har världens lukt- och jaktsinne och när hon får in en djurlukt i sin nos så ser man att hon ”försvinner” för omvärlden och går in i ”jakt-mode” och så sticker hon. Då hör hon INGENTING. Och jäklar vad hon är snabb!

Minsting med Elsa och Matilda.

Elsa är en mer känslig typ än Matilda. Elsa hade bott i något ”shelter” ett tag innan hon kom och var mager. Hon ätit upp sej till normalvikt nu, vilket innebär att hon inte längre äter upp all mat som hon får (!). ”Unbelivable”, säger Matilda och vill äta Elsas rester. Nope. Det får hon inte. Matilda är TJOCK.

När Elsa kom, och var så mager, så började jag ge båda mat tre gånger om dagen. Jag hade inte hjärta att ge Matilda två gånger (som jag gjort tidigare) om dagen, och Elsa tre gånger, så jag minskade på Matildas matmängd och gav henne tre gånger istället, men oj vad tjock hon blivit! Nåja. Hon är söt och tjock.

Elsa kissade och bajsade inomhus dom första veckorna och jag funderade på hur jag skulle få henne att bajsa och kissa utomhus, för hur långa promenader vi än gick så gjorde hon sina behov inne, och vad jag förstått ska man inte ”fya” när hundar gör sina behov inomhus. Sen är jag så knäpp också så att jag tyckte inte det var så jättestort bekymmer och tänkte att ”det löser sej nog”. Det gjorde det. Jag listade ut att hon bara bajsar och kissar när hon är lös, vilket innebär att vi behöver gå till vår hundpark en sväng varje promenad, eller släppa ut henne på vår lilla tomt, så gör hon sina behov där. Klart! Inget kisseri och bajseri inne längre. VISSTE att det skulle lösa sej.

Alla älskar Matilda.

Matilda är en sån som ALLA kan klappa och gosa med. Det är skönt. Om det kommer fram barn som vill klappa säger jag ”Ja, ni får gärna klappa Matilda – hon älskar alla!” och så står hon där och njuter när vem som helst klappar. Elsa behöver få nosa först och kanske att hon visar att det är okey eller så vill hon avstå. Man ser på hennes kropp, tycker jag, MEN hon är inte farlig och har inte morrat eller så, men jag kan SE att hon behöver ”space”, liksom. Då säger jag att hon är ”blyg” eller att hon vill helst vara ifred och det accepteras av barn.

Båda har börjat LEKA och det tycker jag är ett stort framsteg. Matilda leker helst ”kasta något – hämta – leken”. Gärna lääänge. Och när jag köpt ett mjukisdjur som piper blir hon GALEN – hon kastar sej över djuret och massakrerar det, tar ut pipen och sen är det bara trasor kvar. Och fort går det. Jäklar, vad jag blev förvånad över hennes massaker-sätt.

Elsa gillar att leka med andra hundar, och det gör hon i hundparken ibland. Hon har också försökt få igång Matilda, men hon är inte så intresserad. Elsa gillar också att ligga på rygg och lite lojt kasta omkring ett mjukdjur och så ska man draaaa lite i det och sen kasta det PÅ henne, så hon når, annars tar leken slut eller så tar Matilda mjukdjuret. Elsa kan också leka med händerna att man liksom buffar på henne och hon lekbiter i händerna. Lite lojt även det.

Elsa vill alltid ligga nära på dagen i soffan om jag sitter där. Matilda ligger nästan aldrig nära. På natten ligger båda i soffan i vardagsrummet, men kommer en stund på natten eller mot morgonen och knökar ner sej med mej i sängen. Det är rätt mysigt. Även katten Theo har börjar krypa under täcket och ligger tättintill mej. Var katten Bella är på natten vet jag inte säkert. Ibland ligger hon på täcket i min säng, men jag tror hon ofta också ligger högst upp i katt-klätterträdet. Där ligger hon iallafall oftast på dagen när hon sover.

Bella och Elsa (hittade ingen bild på Elsa och Theo)

Elsa älskar Theo, och Theo älskar Elsa. Han styrker sej emot henne och hon ger honom en slick då och då. När Elsa vill LEKA Med Theo ser det lite läskigt ut för hon får in nästan hela Theo i sin mun, men jag tänker att Theo borde säga till om det gör ont och det gör han inte. Sen jagar dom varandra lite grann. Theo smidig som en panter, Elsa klumpig som en elefant.

Jag avslutar med något jag tycker är jobbigt och det är att både Elsa och Matilda hårar så IN I HELVETE! Jag har ju tidigare haft pudelblandningar som inte hårat alls och nu förstår jag varför… Strumporna är FULLA av vitt hår – ALLT är hårigt! När jag tvättar i tvättstugan blir torktumlarens filter FULLT av hundhår och trots att kläderna är nytvättade är dom fulla av hår! Jag blir fanimej tokig!!

Jag borstar och borstar och borstar och tycker att borsten fylls av hår och blir förundrad över att dom har hår KVAR när jag borstat så att jag får ont i armen. Men det syns inte ens att jag borstat dom! Fy i helvete! Nästa gång blir det pudelblandning el dyl igen. Hoppas hårandet lägger sej och att det är ”flyttnings-stress-hårande” nu eller möjligen ”vår-hårande”, för oj vad dom hårar!

Hur gör andra med hårande djur?

Det var allt för nu om mina ryskor.

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: