RSS Flöde

Rabies-skräck /erviluca

Postat den

Första mötet. ❤

För någon vecka sedan såg jag att det var 28 chatt-inlägg i den grupp jag är med i som har ryska hundar. Jag gick in och kollade och där var fullkomlig hysteri! Jag läste ikapp och av sammanhanget förstod jag att två hundar i samma bil som Matilda åkte i (det var 20 hundar i bilen, alla i egen bur) hade testats för om dom hade rabies-skydd (dvs fått rabies-spruta) i Polen av en veterinär, och testen hade kommit tillbaka och visat att dom hade lågt värde på skyddet.

Dom hade alltså inte rabies utan LÅG MOTSTÅNDSKRAFT mot rabies (trots att dom ska ha vaccinerats).

Av vad jag förstod skickades resultaten till Jordbruksverket som kontaktade både ”chefen” för ”Jag vill leva-föreningen” och alla nya hundägare. Alla fick en föreläsning om Allvaret i att hunden hade för låga värden (eller inga alls) och alla hundar skulle nu testas.

Jag hade då inte hört något om detta, men skrev ett mail till Jordbruksverket och frågade om Matilda skulle testas. Ungefär samtidigt ringde en man från JBV. Han var mycket seriös och allvarlig och läste upp förhållningsorder osv, att vi fr o m nu var satta i karantän osv.

Jag kunde inte låta bli att genom hela denna ”cirkus” å ena sidan tycka att det är BRA att JBV tar detta på allvar och att det är VIKTIGT att inga rabies-smittade djur kommer till Sverige, men å andra sidan tyckte jag det var lite ”tramsigt och överdrivet” eftersom Matilda (och hennes ryska kompisar) då hade varit i Sverige i 6 veckor och ingen hade rabies (för om dom haft det hade dom redan insjuknat) och att det enda som hänt var att två av hundarna hade för låga värden (dvs blivit vaccinerade med dåligt vaccin eller så tog vaccinet olika i olika hund-kroppar).

I vilket fall som helst var vi efter detta samtal satta i karantän i hemmet: Jag, Matilda, Milton, Theodore, Blinka och Minsting. Oj, vad vi led! NOT.

I chatt-gruppen fortsatte vissa av hundägarna vara livrädda och skulle vaccinera sej mot rabies och visste inte om hunden skulle få träffa barnen längre etc. Jag klev tillfälligt ur gruppen för jag orkar inte riktigt med folk som går igång i 180 och målar faan och hans moster, kusiner och morbröder på väggarna, innan dom vet. Att oroa sej och bygga Helveteskällare i fantasin är inget jag mår bra av eller vill ägna mej åt. Jag orkar heller inte lugna folk som gör det.

Sen ringde en veterinär upp och meddelade att jag skulle ta mej till Rimbo och ta detta prov på Matilda. Jag sa att jag skulle åka kommunalt och hon sa då att jag skulle se till att Matilda inte slickade på någon eller hälsade på andra hundar etc (som om OM hon haft rabies, skulle smitta genom att hälsa på någon och OM hon haft rabies hade jag märkt det – rabies går inte omärkt förbi s a s).

Jag såg resan till Rimbo som en utflykt och tänkte att det skulle bli mysigt att åka tåg, tunnelbana och buss med Matilda som är en underbar kompis på resor och jämt och överallt!

Givetvis tog jag fel buss och hamnade på Campus Roslagen istället för i Rimbo, men allt går att lösa så efter att ha tagit en hamburgare på Mc Donalds med Matilda, så åkte vi vidare till Rimbo – en halvtimme försenade.

Veterinären var en mycket trevlig kvinna och provet tog 5 minuter att ta. Matilda satt lugnt och reagerade inte ens. Sen gick vi runt i Rimbo i 1 timme (eftersom vi missade bussen hemåt med ungefär 3 minuter). Rimbo är fint. Det är nog fint att bo och växa upp i Rimbo, men det verkade mest vara äldre människor som bor där….(?).

Resan hem gick lika bra som resan dit, nej bättre eftersom jag varken tog fel buss eller tåg och Matilda är fantastisk!

Idag fick jag svaret på provet: Det var 0,4.

En kvinna från JBV ringde upp och sa att provet visade 0,4 vilket är lågt, så OM jag ska åka utomlands med Matilda måste hon vaccineras mot rabies, men annars behövde jag inte göra något och karantänen är nu bruten.

Hallelujah!

Det här blev ju också en artikel en nyhetstidning och dök upp i nyheterna, och det lät som om det kommit en last rabiessmittade hundar från Ryssland. Så är inte fallet. Givetvis finns det oseriösa människor som skickar/säljer dåliga hundar till Sverige, och givetvis finns det skumma typer som sätter en stämpel i ett hundpass att hunden är vaccinerad fast det inte är det….(gissar jag), men just den här föreningen har varit i gång i flera år och hon som är ”högsta boss” är riktigt seriös och hundarna som kommer är jättefina och ofta välskötta eftersom dom flesta får bo i en fosterfamilj i Ryssland några månader innan dom kommer.

Min Matilda är den klokaste och finaste hund jag haft (och då är hon min hund nr 10!). Hon är lättlärd, nyfiken, lugn, anpassningsbar och otroligt kärleksfull och snäll.

Jordbruksverket har meddelat att om någon av hundarna inte har något skydd mot rabies (och kanske då inte ens vaccinerats?! eller att vaccinet var dåligt eller inte ”tog”?) ska hunden avlivas. Hittills har en familj fått det beskedet och vi andra undrar: Varför ska man avliva en hund som är frisk och som inte har rabies? Hundarna har nu varit i Sverige sedan den 14 juni och hade någon haft rabies så hade det brutit ut redan.

Ska hunden avlivas för att straffa föreningen/hundägaren/Ryssland? Vad? Hunden är alltså frisk och kanske borde man vaccinera den mot rabies istället (trots att vi inte har det i Sverige). Varför ska hunden straffas? Varför ska den avlivas?? Jag behöver få veta och förstå, och helst stoppa avlivningen.

……………………………………………………………………………………….

http://jag-vill-leva.com/

#ryskagatuhundar #jagvilllevahund #avlivafriskhund #rabies #räddförrabies #vaccination #titer #låthundenleva

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

  1. Du är fantastisk lugn, smart, snäll och fin kvinna- mamma till fyra killar! 😍
    Tack! Спасибо! Från alla ryska hundar som väntat och väntar på att få en matte som du!🙏🌹

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: