RSS Flöde

Ojämlik jämlikhet/erviluca

Postat den

Fundering kring jämlikhet  #jämlikhetföralla

män kontra kvinnor 1
Jag satt och pratade med en 18-årig tjej häromkvällen. Hon hade en skoluppgift om jämlikhet och frågade mej om hur vi kan göra för att jobba mer på jämlikheten. Jag svarade då att vi måste jobba med killarnas sätt att (få) vara också och LÅTA bli att ställa så höga krav på dom kring hur dom ska och får vara etc.

män kontra kvinnor 2

Hon såg ut som ett frågetecken och började försiktigt protestera. Jag sa då att jag tycker det är orättvist att tjejer vill vara jämlika på VISSA områden, men inte alla. ”Vaddå?” sa hon. ”Ja, ni pratar ju om att det är KILLARNA som ska ta kontakt, killarna som ska ta första steget, KILLARNA som ska göra det ena och det andra….är det jämlikt? Killarna ska ta initiativet, killarna ska vara starka, killar ska kunna och veta.

blyg man 2

Får killar ha kjol? Får killar klä sej hur som helst? Varför får tjejer ha byxor men killar inte klänning? Får killar sätta upp håret? Får tjejer vara korthåriga? Får killar vara blyga och försiktiga? Får tjejer vara skräniga och bråkiga?

Tänk om killen inte vågar ta initiativ? Och vad händer om man inte vågar som kille? FÅR man ta initiativ som tjej? Varför kan/ska inte en tjej ta initiativ?”

Hon funderade en stund. Sen sa hon: ”Det har du rätt i. Det har jag inte tänkt på….”

rättvisa jämlika 2

Tjejer får/ska vara avvisande, och ibland betyder avvisandet ett flirtigt ”jag-vill-men-kämpa-för-mej” och ibland betyder det att hon verkligen inte vill. Hur ska killen veta? Många tjejer avvisar ett initiativ av en kille på ett otroligt otrevligt sätt. Varför? Tror dom att killar är gjorda av sten? Killar har också känslor.

Tjejer vill att killar ska ha känslor, men helst bara när dom själva (tjejerna) vill det: ”NU ska du vara ledsen, men inte NU”.

blyg man 1

För om en kille visar känslor på ”fel sätt” kan han anses som ”bögig” eller ”kvinnlig” och det är lika med döden om man inte är bög eller tjej.

Om en kille INTE tar initiativ är han inte intresserad, tror tjejer. Så är det inte. Han kan vara osäker och blyg också, men visa det med en hård mask, eller dra sej undan.

Varför tar inte tjejer initiativ själva år 2019?

Om vi ska ha jämlikhet måste tjejerna sluta vara så…..ojämlika.
Det är 2019 och vi pratade om det här redan på 70-talet. Utvecklingen går låååångsamt…kan man säga.

män kontra kvinnor 3

Om tjejer ska ha uppbullade (silikon-) tuttar som sitter under hakan och som till hälften blottas ”för att det är snyggt” (säger dom) kan ju killarna ha övre delen på snoppen tittandes ut genom byxan….eller varför inte en del av pungen? Sen får INGEN titta dit för då är den personen ”snuskig”.

”Han tittade bara på mina bröst!” säger en tjej upprört när man själv (som kvinna) har svårt att låta bli att titta på brösten, eftersom dom hänger till hälften utanför….

före och efter sminkning 1

Och varför är det okey för tjejer att sätta på extrahår, extraögonfransar, extranaglar, extratuttar och sminka sej till oigenkännlighet när vi aldrig skulle ”godkänna” ifall en kille hade extramuskler fastsatta på överarmarna, magrutor på magen och tupé på huvudet. Då skulle vi skratta och håna honom! Är det rättvist?

Och alla reklamer där en kvinna ”bossar” över sin man skrattar gott åt i våra soffor….

…men om det var tvärtom att en man bossar över sin kvinna i en reklam – hur skulle vi reagera då?

rätttvisa_jämlika

Vi har inte kommit så långt i vår jämlikhet. Vi behöver komma längre. Inte för att vi är exakt lika, men för att vi ska behandlas jämlikt och ha samma rättigheter (och skyldigheter).

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

  1. Det är jättesvårt att lägga ut det här i ett stycke. Det finns de som behöver (flera) böcker och ändå inte reder ut det! Man får ta det bit för bit, som du! Bra att du skiljer begreppen åt!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: