RSS Flöde

Är det någon idé att bry sej ens? /erviluca

Postat den

Hon har ”en procents hopp” kvar säger hon.

abused woman 3

Hon har berättat sin historia om hur hon kom hit till Sverige med sin man och sitt lilla barn för flera år sedan och hur hon blev misshandlad och kränkt och utelåst på balkongen i 10 minusgrader, misshandlad igen, sönderslagen av sin man, trots att hon hade ett litet barn. Hur hon blev inlåst i lägenheten och hur han försvann i dagar och lämnade henne utan mat (”men det fanns ju vatten i kranarna”) och hur han kom hem  och misshandlad henne igen och igen, och hur en granne pratade med henne genom brevlådan och hur dom ringde polisen….

abused woman 4

Hur polisen kom och att hon sedan förstod att en man inte får slå sin kvinna i Sverige och lättnaden över att dom tog mannen och låste in honom rätt omgående (vilket är väldigt ovanligt, men antar att hon var så sönderslagen) och hur hon blev placerad i ett skyddat boende med sitt barn.

abused child

Hur hon fick bo i skyddat boende ett tag, men att hon sedan fick flytta ut, eftersom mannen ändå var inlåst och hur hon sedan var en ensam mamma i ett främmande land, okunnig om kulturen, språket och allt. Samt med ett barn som drabbats av mutism av chocken av all misshandel.

Hur hon sökte om asyl och fick avslag, överklagade och fick avslag, överklagade igen och fick avslag.

mamma med barn 3

Hur hon kämpade sej genom dagar, veckor och månader med ett litet barn – överlevde (hur?)  och lyckades skaffa tak över huvudet åt sej och sitt barn och mat på bordet. Hon är smal som ett streck, så hon äter väl inte så mycket, men ”äta bör man annars dör man”. 

Vi har beundrat hennes kraft och hennes mod,  hennes kampvilja. Hennes fantastiska förmåga att hitta boende och jobb, trots att hon egentligen inte ”borde”…. Och hennes fina sätt mot sitt barn, som fått växa upp med en kärleksfull och varm mamma, trots alla hinder och svårigheter.

mamma barn

Hon berättade för oss att mannen kom ut ur fängelse och hur han ”hotade” henne på olika sätt. Han är nu utvisad och hon hoppas att han har lämnat landet, men hon var inte  säker på det…

…men så fick hon veta genom ”olika källor” att han var tillbaka i hemlandet. Och hon blev lättad. Att polisanmäla en man och sedan skilja sej ifrån honom är ABSOLUT FÖRBJUDET i den kultur hon kommer ifrån. Om hon flyttar tillbaka till sitt hemland så kommer han eller hans släkt att döda henne.

ingen framtid 5

Men det bryr sej inte Migrationsverket om. Det finns inga BEVIS att så skulle ske. Och hon behöver väl inte bo nära honom. Tycker dom. 

”Dom förstår inte”, säger hon.

Nu har ”sista tåget gått” och hon orkar inte längre. Hon har ansökt om uppehållstillstånd igen och fått ett och två avslag. Nu väntar hon på det sista avslaget och säger att hon orkar inte mer. Hon tänker åka tillbaka. ”Det får gå som det går – jag kan inte leva så här…olagligt otryggt.”

elever på skolgården

Barnet pratar svenska som en svensk, går i svensk skola, vill INTE flytta ”tillbaka” för hen har ”aldrig varit där”!

”Hur blir det för dej som ensamstående/skild mamma när du kommer tillbaka?” frågar vi.

”Det går inte att förklara….”, säger hon och gråter. ”Jag vet inte hur länge jag kommer att få leva….och jag kan inte söka arbete…och människor hjälper inte varandra som dom gör här….ingen tar emot en skild mamma med barn…”.

welcome-back-to-hell-hole

Såna är vi i Sverige. Vi räddar inte Kvinnorna som vågade stå upp mot Männen. För ”vi” tror dom inte. För det finns ”inga bevis”. Förutom ett par grannar som säger ”Jo, vi hörde att han slog – jo, vi såg att hon stod på balkongen, utelåst”….

.men DET räcker inte för att få uppehållstillstånd. Det går ju inte att bevisa att han – och hans släktingar och vänner – tänker slå ihjäl henne, eller möjligen misshandla henne så hon dör. Och om MI frågar ”landet” om hur man tar hand om en ensamstående och skild mamma så svarar dom givetvis: ”Jättebra! Oj oj oj, vi är sååå omhändertagande!”

årskurs 3.jpg

Barnet var 1,5 år när hen kom hit. Nu går hen i årskurs 3…

En kvinna, som är utbildad till lärare (i sitt hemland) men som arbetar som städerska här. En kvinna, som skulle kunna göra GOTT för Sverige. Om hon fick chansen. Men hon fick den inte.

Det är en kvinna som vi sviker. En (f d misshandlad) mamma med ett barn. Ett barn som nu slutat prata igen. Ett barn som trodde hen var svensk, men nu förstått att hen inte är det.

Jag skäms.

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Har delat den på FB! Hemskt!!!

  Gilla

  Svara
 2. stefan viktorsson

  Hur i fridens dar fungerar den svenska migrationspolitiken när skötsamma kvinnor med skyddsbehov behandlas utan pardon. Skäms och många sparkar i baken till migrationsverket. Sådant skräckexempel har tydligen förekommit många gånger. Stefan.

  Gilla

  Svara
 3. Tjänstemännen på MI (och politikerna) är nog de mest naiva och korkade jag vet. Eller också skiter de i allt och går enbart efter regelboken? För att ha ryggen fri. Aldrig man hör att de gör nåt altruistiskt och strider för det de känner är rätt, tvärtom.

  Fattar faktiskt inte hur 9000 afghanska män får stanna men inte såna som kvinnan du skriver om. Eller hur barnfamiljer som har bott här i 10 år, har arbete och bostad och barnen går i skolan INTE får stanna..

  Dessa afghanska gymnasieelever ska alltså, utan riktiga förkunskaper, gå svenskt gymnasium? Här har politikerna varit så populistiska de bara kan bli. De fattar absolut ingenting!

  Den här kvinnan – och andra kvinnor i hennes situation – är garanterat mycket mer anpassningsbara i Sverige än vad de afghaner är som kom hit. Eller de här kvinnornas sk män/exmän som förföljer kvinnorna även här.

  När folk kommer hit måste de få veta att de inte bara har rättigheter – utan även skyldgheter. Att kvinnor och barn inte är männens egendom i Sverige och att här lever vi alla enlihgt svenska lagar och normer. Sen får man ha vilken religion man vill.

  De åsikterna har jag. Sen får man ju kalla mej precis vad man vill.

  // Kao

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: