RSS Flöde

Socialtjänsten har havererat/erviluca

Postat den

Gör om – gör rätt!

Nya chefer behövs.

Socialtjänsten Socialstyrelsen.jpg

Bättre utbildning för socialsekreterare  behövs –  kanske byta namn på dom också. För det är inga SEKRETERARE – det är socialarbetare (men vet inte om det är ett bra namn heller).

Socialsekreterarna behöver kunna barns utveckling, barnpsykologi, förstå föräldraskap och helst ha några års erfarenhet innan dom jobbar i Barn- och familjegrupper.

socialsekreterare

Socialsekreterarna i mottagningsgrupper och ekonomigrupper behöver lära sej mer om Bemötande och Empati. Om det är så att dom enbart ska RÄKNA och AVSLÅ kan man istället sätta in ekonomer som utreder i den gruppen.

Det är som om soc sekr numera inte vet hur man BEMÖTER människor i kris.

socialtjänsten broschyr

Många soc sekr blir sjukskrivna och utbrända. Det är ont om dom och dom som finns måste jobba alldeles för mycket. Man anställer dessutom oerfarna/nyutbildade soc sekr och låter dom utreda barn och familjer utan att ha kunskapen och erfarenheten man behöver för att utreda familjers LIV och barns väl och ve.

Det är skrämmande vad som händer inom socialtjänsten.

fattig familj

Socialtjänsten måste dessutom hela tiden SPARA IN vilket gör att dom måste säga ”NEJ! Det går inte!” till höger och vänster och hela tiden, och dom människor i kris som dom möter måste dom vara iskalla emot – annars går dom själva sönder. Tror jag.

fattig familj 2

Jag hittar ingen annan anledning till varför dom behandlar sina klienter så illa. Ja, jag har suttit bredvid, som stöd för föräldrar, ungdomar och barn, i samtal med soc sekr och jag HÄPNAR över deras OKUNSKAP och över deras otrevliga och iskalla sätt. Dom kan ha NOLL förståelse för hur det kan vara att leva i ett utanförskap, utan pengar och utan bostad. NOLL förståelse.

Jag häpnar.

Även om dom inte kan/får/ska hjälpa, så kan dom vara respektfulla, förstående och trevliga.

 

Socialtjänsten ska HJÄLPA – inte STJÄLPA. Och OM en familj som har ”för mycket” pengar (över den s k normen) söker ekonomisk hjälp, behöver man inte kränka dom eller behandla dom som något katten släpat in. Man KAN vara trevlig och förstående ändå. 

Och ska man utreda hur BARN har det SKA man veta hur barn är funtade, man ska kunna om barns utveckling och psykologi, man ska kunna om anknytning och man ska KUNNA BARN OCH KUNNA PRATA MED BARN. Om man inte kan det ska man byta yrke. Alternativt utbilda sej tills man kan.

samtal_for_barn_och_unga_mindre.jpg

Det sitter en soc sekr och ska intervjua en ungdom…Jag sitter med. Jag ryyyser av soc sekr:s dåliga metod att prata med ungdomen. OCH hennes ”kalla sätt”. Hon ”utreder”. Denna utredning kommer inte att leda någonstans, eftersom  hennes sätt att intervjua ungdomen är fullkomligt galen och leder ingenstans.

SUCKAR HÖGLJUTT!

GÖR NÅGOT SOCIALSTYRELSEN ELLER POLITIKER ELLER VILKA DET NU ÄR SOM BESTÄMMER HUR SOCIALTJÄNSTEN SKA STYRAS, utvecklas OCH LEDAS.

För att inte tala om alla USLA chefer som sitter där och styr, och säger ”NEJ”, till alla behandlingar och ingrepp, och får veta från politikerna att: NI SKA SPARA.

spara pengar 1

Det socialkontor som sparar mest vinner och är bäst. Jag minns orden: ”Den chefen är sååå bra. Sedan hon började har vi dragit ner på hälften av försörjningsstödet”. Eeeeh, va?!? Så när en chef säger ”NEJ! Vi ska inte betala ut försörjningsstöd!” så är hen DUKTIG. DET är en BRA chef. Hen sparar. Och dom soc sekr som AVSLÅR flest ansökningar vinner och blir befordrad.

GÖR OM HELA SOCIALTJÄNSTEN OCH HELA UTBILDNINGEN!

Socialtjänsten kan förändra människors liv. Socialtjänsten kan både rädda människor och förstöra för människor/familjer.

Det är ett jätteviktigt jobb!

Gör något!

Punkt.

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

Ett svar »

  1. Hela samhällets trygghetssystem håller på att välta och haverera. Se även äldreomsorgen, hemtjänsten och skolornas ökande problem. Vi medborgare må börja reagera. Stefan.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: