RSS Flöde

En hemlös kvinna på Östra Station /erviluca

Postat den

tanten vid östra station.jpg

#taköverhuvudetgaranti #hemlöskvinna #utslagen #vårtnyasverige #domgamlaharinteråd

Det sitter en tant vid Östra Station. Hon sitter där på en bänk med sina kassar och grejer omkring sej. Ibland sover hon (som hon gör på bilden ovan. Bara toppen av huvudet sticker upp ur filtarna) och ibland löser hon korsord.

Hon sitter där när jag åker TILL jobbet och hon sitter där när jag åker HEM från jobbet.

Är det det här som kallas för ”Tak-över-huvudet-garanti”?

Det är nästan smärtsamt att se hur vissa har det. Sover hon där på natten, eller stänger dom Östra Station och var sover hon då? Vad jag ser får hon mat ifrån förbipasserande för det ligger alltid någon macka där, drickor och frukt bredvid henne. Hon tigger inte.

Får hon någonsin duscha, tvätta sej och var går hon på toaletten? Har hon någon i sitt  liv som BRYR SEJ?  Hur hamnade hon där? Och varför?

Och hur kan det har blivit så i vårt samhälle att människor kan få sitta på en bänk, eller på marken, och ingen bryr sej?

Jag vet; jag går också förbi utan att göra något.

sköt dig själv och skit i andra

Det är väl det där: ”Varför ska jaaag?” eller ”Jag har fullt upp med mitt. Någon annan få ta tag i det där”.

Jag jobbar ju med bostadslösa familjer dagligdags så jag tycker faktiskt att ”Någon Annan borde….”.

glashus

Men då kastar jag sten i glashus. Vet.

Men jag tycker det är för sorgligt att en gammal (?) tant kan få bli sittande dag ut och dag in, i alla årstider, på en station i Stockholm utan att NÅGON GÖR NÅGOT och utan att hon får RIKTIG HJÄLP.

Antagligen måste hon ”söka 20 jobb om dagen” eller ”har inget dugligt läkarintyg” för att få hjälp av Socialtjänsten….eller nåt. För dom har inte förstått att det finns dom som inte KAN uppfylla några kriterier.

Eller så har dom förstått det och skiter i såna människor. För det har POLITIKERNA sagt: ”Sköt dej själv och skit i andra”  – i alla fall dom som inte är unga, starka och klarar av vårt (ibland för komplicerade) system.

 

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Har också reagerat på henne och vill göra något för att hjälpa men vet inte vad. Som student har jag inte riktigt resurser. Jag vet att hon tar hand om sin hygien så gott det går i KTH entré men vad jag förstår så sover hon i tunnelbanan eller vid roslagsbanan innan de stänger. Gör ont att se och vet inte vad en kan göra för att hjälpa utöver att fråga henne själv.

  Gilla

  Svara
 2. klaraskantze

  Hej, jag vill gärna komma i kontakt med dig EvriLuca angående kvinnan (Petra) som bor på östra station. Kan du maila mig så skriver vi privat. Klara.skantze@gmail.com

  Gilla

  Svara
  • Jag ser henne också dagligen till o från jobbet. Skulle vilja gå fram o fråga henne en massa saker o om man kan hjälpa henne på nåt sätt men man vet inte hur man kommer bli bemött. De smärtar mig att se henne sitta där men jag som alla andra går bara förbi. Man skäms….
   Någon som vet något om henne?

   Gilla

   Svara
   • Jag har fått veta att det är ett par tre stycken åtminstone som anmält till Socialtjänsten och flera har kontaktat kommunen, men det går tydligen inte att göra något så länge hon själv ”inte vill” eller vad det var för svar de fått. Minns inte faktiskt. Någon ger henne macka varje dag, någon annan dricka etc. Vissa bryr sig, andra inte. Risken är att hon blir utsatt av galningar och idioter förstås. Var hon är på natten vet jag inte.

    Gilla

    Svara
 3. Jag har också reagerat, mycket senare än ni andra (20220206). Jag har sett samma sak, varje dag, från och till jobbet och undrat hur det kan vara så att man hamnar där då det påstås att det finns hjälp att få? Jag ringde jourtelefonen på socialen i ”hemlösagruppen” en uppsökarverksamhet. Socionomen svarade att hon inte fick uttala sig om enskilda fall, vilket jag förstår, och att det inte går att göra något då man måste vilja ha hjälp själv. LPT (tvångsomhändertagande för psykiskt sjuka) lagen gäller bar om man är en fara för andra inte om man är en fara för sig själv? Tydligen behövs det en lagändring då man troligtvis inte mår så bra när man sitter där år efter år. Igår gick jag fram och pratade med henne och frågade vad hon ville och vad hon behöver, vilket kanske är uppenbart….men jag ville att kvinnan själv skulle berätta. Svaret var ”en bostad och en miljon kronor”? ……

  Gilla

  Svara
  • Det är som om vi tog hand om våra medmänniskor bättre ”förr” – jag tror det. Nu krävs det så mycket av var och en för att få hjälp. Det är så tydligt att den här kvinnan, och många med henne, behöver den där Extrahjälpen som fanns förr. På den tiden när man inte måste prestera för att få hjälp, om man inte klarade det. Det är så sorgligt.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: