RSS Flöde

En mamma med slöja /erviluca

Postat den

lekplats

Varifrån dom kommer vet jag inte, men jag har lagt märken till den unga mamman med sin lilla dotter några gånger. Hon leker med sin lilla två-åriga (gissar jag) flicka på lekplatserna runt vårat hus. Jag gissar att dom bor i barackerna i närheten dit ett gäng flyktingfamiljer just flyttat.

afghansk kvinna med barn

Första gången jag ser dom har både mamman och flickan slöja och långa klänningar på sej. Jag tänker att det måste vara jobbigt att leka med lång kjol och slöja för den lilla flickan, ”…men hon är säkert van…och barn finner ju sej i det mesta som föräldrarna bestämmer.”

barack

Jag tänker också att det troligen är ett stort steg för den här lilla mamman med sin dotter, att bara gå en bit ifrån huset där hon bor, ensam i det helt nya landet. Kanske hon inte fick gå utanför huset alls förut – innan hon kom till Sverige – utan manlig vakt. Tänker jag. Kanske fördomsfullt – kanske inte. Jag har ju hört och läst om hur kvinnor har det i Andra Länder….

Jag ser den här lilla mamman var och varannan dag, ute med sin lilla dotter…Jag tycker hon är modig – den lilla mamman.

flicka leker.jpg

Idag när jag stod på balkongen såg jag mamman med sin dotter igen. Dom har nu tagit sej en bit till – till nästa lekplats och nästa… och flickan har numera vanliga kläder och ingen slöja. Jag tänker att det är ett stort steg som mamman tagit – att låta flickan vara utan slöja. Eller så är det någon manlig figur som bestämt detta. I vilket fall som helst så håller dom låååångsamt på att assimileras  komma in i det svenska samhället.

afghanistan.jpg

Men om man vuxit upp i ett annat land, med andra regler, annat sätt att se på människor och hela alltet, så tänker jag att det inte går i en handvändning att ändra allt man trott på och fått lära sej – utan det tar tid! Och är kanske inte helt enkelt.

minaret

Många av dom är ju också ”hjärntvättade”, vilket jag tror man blir om ALLT utgår ifrån en slags gud som vet allt och kan allt, och där hans läror ekar ut ur torn fyrtiotvå (??) gånger om dygnet.

Vi måste låta dessa människor i lugn och ro se att det GÅR att leva med andra regler och med ett annat tankesätt än vad dom vuxit upp med. Och att man KAN och FÅR tänka sina egna tankar.

olika 2.jpg

Låt oss ge våra nya svenskar TID att förstå vårt sätt och vårt svenska sätt att vara. Och låt dom få behålla lite egna delar också, som vi kan lära oss av. Säkert har dom bra sidor som vi kan plocka in i vårt sätt att vara och leva också.

nej till våld 1

Jag menar inte att vi ska acceptera våld, ojämlikhet eller något som inte är lagligt och eller mänskligt (!) men jag är ÖVERTYGAD om att dessa människor har lika många goda egenskaper i sej som alla andra (och jag VET det också, för jag har träffat många utav dom. Har du??).

jämlikhet.jpg

Jag menar också att vi måste bli bättre på att informera och undervisa om och om igen – alla som kommer ! – vad det är som gäller i Sverige. Speciellt vad gäller JÄMLIKHET, kvinnosyn, sex och samlevnad, vår religionsfrihet och våra lagar.

 

Samt reagera kraftfullt och tydligt när lagar bryts och överträds.

mamma och barn

Det är fint att se den här lilla mamman, med sin dotter, försiktigt ta sej in i det svenska. Jag hoppas hon och många fler kommer att få ett fint och bra liv i Sverige.

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Det var nog en tillfällighet at tjejen bar slöja. Har aldrig hört talas om att förskolebarn har det. Hoppas hon aldrig kommer att göra det men det är ju upp till familjen…
  Jag blev överraskad när jag mötte en ung somalisk man i tvättstugan men så började mina fördomar mala och jag tänkta att han ville väl inte släppa ut sin fru utan förkläde. Eller…?

  Gilla

  Svara
  • Ja, det kanske var en tillfällighet. Det kanske var läskigt för mamman att gå ut ensam med dottern och så skyddade hon sin dotter på det sättet…Kanske. Man kan bara gissa….

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: