RSS Flöde

Jag pratar Africaans! /erviluca

Postat den

 

Detta är något jag skrev för några månader sedan, men aldrig la ut…Jag har många såna – ungefär 100 stycken! Och ibland får dom också vara med. Nu får den här vara med. Snön piskade alltså inte mot kinderna IDAG!
Så ni vet.

🙂

Jag går i motvind och snön piskar mot kinderna. Jag tänker på alla gånger jag blivit utskälld för att jag har hundarna lösa, och funderar på om kanske Vissa Hundägare är värre än Andra (icke-hundägare).

Jag kommer fram till att:

1. Kvinnor (i 30-40-årsåldern) som har två bordercollies, är värst! Dom skriker och hojtar som om jag hade Värsta Monstren lösa.

2. Kvinnor (i ovanstående ålder) som har andra hundraser är näst värst. Ofta har de två hundar, när de hojtar och tjoar mycket. 

Äldre farbröder är nästan alltid jättesnälla. Äldre tanter kan vara lite ”rädda”, men är oftast snälla när man pratar med dom och berättar att hundarna är sååå snälla.

Ungdomar med hundar är i princip alltid snälla och schyssta! Deras hundar också (fast dom kan vara ute och gå med samma hundar vars äldre matte tidigare på dagen skrikit hysteriskt när jag kommit med mina hundar lösa…).

Såja. Nu vet ni.

Jag tänker också att ”idag kan jag säkert ha hundarna lösa utan att bli utskälld, för det är så hemskt väder. INGEN går väl en långpromenad en sån här dag!”. Förutom jag då.

 Puh! Liksom: ”Skönt att det är dåligt väder”.

Jag hinner knappt tänka tanken förrän jag hör: ”KOPPLA HUNDEN!!” och sen ”HAR DU INGEN KOLL PÅ DIN HUND??!”. Näe, det har jag faktiskt inte. Jag har tryckt ner hakan mot bröstet för att slippa bli ”stucken” i ansiktet av snön, så jag ser inget.

Jag tittar upp. Fiona har skuttat iväg till två hundar. Det är en ”tant i 40-årsåldern” (!) med en bordercollie (”vad var det jag saaaa!!?”) och en golden retriever som går en bit ifrån, som Fiona skuttat fram till. Jag förstår inte Problemet, men kallar in Fiona, som osäkert kommer skuttande (för jag tror hon blir rädd för Tanten!).

Jag berömmer jättemycket och ger hundgodis och KOPPLAR.

Sen svär jag (inuti mej själv):

”Jävla-faan-i-helvetes-jävlar! Kärring-jävel!!”…..

……och sen är jag ARG inuti, för att jag måste ha hundarna kopplade, FAST vi går på den JÄTTESTOOOORA ängen, som är så häääärlig att rusa runt på (för hundarna).

Sen svär jag en stund till över alla petimeter-hundägare, som skriker och bråkar! Dom rycker i sina hundars koppel och visar med hela sitt Varande: ”FARA!!!”, när jag kommer gående med mina två otroooligt glada och lyckliga hundar!

februari 2013 hundarna 019

INGEN kan väl tro att mina hundar ska SKADA dom, eller deras hundar, när dom skuttar, gör krumbukter av lycka, och när svansarna viftar i 180!?

Men det är klart; DOM kanske har LIVSFARLIGA hundar! Men eftersom mina hundar lärt sej hundspråket (eftersom jag TILLÅTER det!) så går dom inte fram till FARLIGA hundar!

Så vet ni det, alla Petimetermattar!

Men jag tror att dom står och skriker för att Det Ska Vara Så. För att man MÅSTE LYDA LAGEN! Men det bestämmer väl inte dom! Jag får väl bryta mot lagen hur mycket jag vill! DOM är väl inga poliser! Eller?!?

Jag riktigt känner hur jag morrar inuti, och så bestämmer jag mej för att jag ska BYTA TAKTIK. Jag ska sluta vara snäll och be om ursäkt och säga förlåt och buga och niga och bocka! Jag ska från och med NU tamejfaan skälla tillbaka!

EN gång gjorde jag det – eller jag skällde inte, utan jag sa: ”Bla bla bla bla bla bla bla bla!” på ett fånigt sätt tillbaka. För just den gången orkade jag inte vara snäll och lydig.

När jag går där, morrandes i snöstormen, bestämmer jag mej: Jag ska SKÄLLA tillbaka! Ilsket! Det kommer ju inget gott ut av det, och folk kommer bara att bli argare, men jag får åtminstone ur mej MIN ilska över att ha blivit utskälld.

Så. Nu är det fastställt. Jag ska skälla, som en idiot. Och jag ska vara dum och knäpp, och inte ett dugg klok! Eller förstående.

Det känns skönt.

Att ha bestämt sej.

Så går vi vidare i snöstormen.

Vid Brukshundsklubben kopplar jag Fiona. Just där brukar det KRYLLA av DUKTIGA hundägare som fnyser åt någon som har blandraser, eller som inte har FULL KOLL på hundarna varje sekund. Sen har jag  henne kopplad resten av promenaden.

Jag förklarar för henne, när hon tittar frågande på mej, att ”det är dom Dumma Mattarnas fel… för dom blir så ARGA när du kommer skuttande, fast du bara vill hälsa!”

Fiona håller med om att dom är urknäppa!

Så möter vi en kvinna med två små taxar. ”Åååh, taxar!” tänker jag. ”Dom är fina!”, och Milton ääälskar taxar. Milton är lös, och jag låter honom springa fram och  hälsa, och precis när jag ska säga: ”Han älskar just taxar – varför vet jag inte – men han gör det!” och så tänker jag berätta lite om att jag är uppvuxen med taxar och bla bla bla……vara lite social sådär….

…så tittar hon ilsket på mej och fräser: ”Vet du inte att hundar ska vara kopplade!?!”

”Urstiu normek fuldelkita djudju?” säger jag och rycker på axlarna.

Plötsligt pratar jag Africaans! Waow, liksom.

Min GPS är lite knasig och byter till Africaans då och då, så jag kan både säga vänster och höger på Africaans nu. Nu minns jag inte just dom orden, men jag minns på ett ungefär hur språket låter.

”Va?!?” säger hon.

”Frodukti slupnifu raktira prutn”, säger jag.

”Fåna dej inte!” säger hon.

”Schnaaa enlish?” säger jag.

”It is law to have dogs in this!” säger hon och pekar på kopplen.

”Harnohn nosid pieder jpisionh!” säger jag och ler.

Sen går jag!

Ha!

DÄR fick hon!

På Africaans, liksom.

Och hon skulle bara veta vad jag sa: Snäll var jag inte!

Ha!

 

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Hahahaha!
  kjupopi warannas ( bra gort 😉

  Gilla

  Svara
 2. mmm…..ja, jag tycker att du är nog bland den knäppaste person jag någonsin har ”träffat”, förutom mig själv då. Din logik är helt ologisk, och ibland ser du bara saker ur ditt perspektiv och jag tänker, hon är fanimej fullkomligt j-a rubbad, och så fullkomligt exploderar jag av skratt. Tänk om du pratat lite afrikaans med dina gamla kollegor när de satte igång och mässade och kom med pekpinnar, bara liksom hävt ur dig, murftsjalimarfara…brrrr, kalisnarfikaurr, de skulle ju bara fallit ned och dött. Gud vad jag fnissade när jag läste det här. Fast jag tycker att du ska ha hundarna kopplade när du träffar andra, alla gillar inte hundar och en del är faktiskt paniskt rädda för dem, avsett hur små och söta de är. Och de får man respektera tycker jag.

  Gilla

  Svara
  • Kom hit så får du lite KBT terapi och blir av med den där fåniga hundrädslan! Du aaaanar inte vad du går miste om med din rädsla?! Att älska, och bli älskad av, en hund är HELT UNDERBART!!

   Gilla

   Svara
 3. det var jag som skrev. vslip.

  Gilla

  Svara
 4. mmm….jag är ju kbt:are, kanske därför jag har förståelse för att andra kan vara hundrädda, trots att jag inte är det själv.

  Gilla

  Svara
 5. jo, jag har förstått det, det är ju förmodligen inte så att du pratar africaan på ditt arbete I suppose =). Oavsett om du är privat eller inte så kan det väl ändå vara bra att ha förståelse för att alla inte tycker om hundar eller vill att de kommer rusande emot en, även om de är jättesöta. Och man behöver inte vare sig ogilla hundar eller var konstig för det, vilket man lätt kan få intryck att du tycker när du bloggar om hundarna, privat då ;=). Du skriver fåniga hundrädsla, om du är KBT terapeut så vet du kanske att människor har en del fobier och rädslor för olika saker och att det knappast är något fånigt med det.

  Gilla

  Svara
 6. Grejen är ju att jag som hundägare tycks vara en sån som ”vemsomhelst” kan få ut sina aggressioner på, oavsett om dom är rädda för hundar eller inte! Det måste kommenteras och fräsas åt mig oavsett om hundarna är i närheten av personen i fråga eller inte, om de ”stör” eller inte. Jag kan förstå människor som är rädda! Jag kan förstå människor som blir ARGA om mina hundar skrämmer någon eller beter sej konstigt eller går för nära, men när jag blir utskälld trots att hundarna är låååångt ifrån någon och inte gör en fluga förnär, då blir jag TRÖTT !!! Och ARG!

  Gilla

  Svara
 7. Ja. det är klart att du blir trött på folk om de är aggressiva, dumma och otrevliga, det förstår jag. Tyvärr finns de ju lite varstans, som om de bara väntade på ett tillfälle att få häva ur sig otidigheter. oavsett om man har hund eller. Trist hursomhelst =(.
  Hur är det nya jobbet då, trivs du? Och hur går det med skrivandet?

  Gilla

  Svara
  • Jag trivs på nya jobbet! Jag är mycket friare nu! Med skrivandet går det inte så bra. Jag har varit sååååå galet trött så länge nu…Orkar inget. Typ. Jag fick ju pc mot borrelia så det kan ju vara en orsak…Själv då?

   Gilla

   Svara
 8. jag är också trött, har haft en hektisk höst, där jag jobbat mycket, och när jag kommit hem har det bara varit en massa praktiska saker, som tvätt, laga mat, disk, städa blabla…och sen har jag däckat i soffan. Och en kall och lång vinter, nu längtar jag efter sol och värme. Men nu har det lättat lite, men jag har inte riktigt orka ta tag i vissa saker jag borde, privat, men jag ska så fort jag känner att jag blir lite piggare. Usch då, borrelia, ja det kan man ju bli toktrött av, hoppas du känner dig lite piggare nu. Och att skrivlusten kommer tillbaka =)

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: