RSS Flöde

Jag visste det! Om #tv-dataspel /erviluca

Postat den

2B458F96-F064-412B-9861-ACAF2297537D

Jag tittar på Skavlan och där sitter en man som berättar om sin son Mats, som hade en muskelsjukdom och som dog i denna. Mats levde sina sista år mest på nätet, i olika spel. Hans föräldrar såg mest bara att han satt framför datorn och att han var ensam.

A490E933-AA93-420F-A1C5-786D7F76B7C6

När Mats dog började människor  från hela Europa höra av sej till föräldrarna och på hans begravning kom många vänner som föräldrarna inte visste fanns. Via dom öppnades en hel värld som Mats tillbringat en stor del av sitt liv, till föräldrarnas kännedom.

”Om jag förstått hade jag gjort mej en avatar och träffat och umgåtts med min son och hans vänner på nätet”, sa pappan så fint på Skavlan.

 

Istället för att STOPPA, hindra, förkorta tiden och förbjuda barn/ungdomar att vara på nätet/spela tv- och dataspel,  kan vi (vuxna/föräldrar) kliva in i denna värld, engagera oss och försöka förstå vad som händer, precis som vi gör när vi engagerar oss i barnens andra aktiviteter (fotboll, handboll, dans, hockey…).

8CC634C3-045F-40B5-A4C9-2E0D29A9EE07

Mina söner blev aldrig riktigt intresserade av dom sporter jag försökte få in dom i – dom tröttnade och/eller kände inte att dom ”passade in” – och/men tv-spel/dataspel fångade deras intresse direkt.

A47517C3-446D-4101-A586-6EC6276A4664

Äldste sonen köpte sin första tv-spelmaskin när han var 7 år och sen var det kört. Han spelade inte bara spelen – han gjorde ett eget spel (ritade och skrev handlingen i ett block), sydde figurerna i slöjden och började också recensera andras tv-spel i en egen hemmaskriven tv-spelstidning.

Vid 14 år skrev han recensioner i Riktiga TV- och dataspelstidningar Och vid 17 års ålder försörjde han sej själv på detta.

B9E44A97-448D-4F93-9F99-A815524036EA

Nu har han ett eget företag – Lionbite – och snart ska han ge ut sitt första egna spel: ”Reflections of rain”.

ALLA sa till mej när han var liten att jag borde begränsa hans spelande och få honom att träna/umgås etc etc. INUTI mej kände jag intuitivt att jag ville stötta honom och peppa honom att föra det HAN ville ochbrann för.

26E782F0-BC0A-4105-96BB-818946195D55

Sen kom son 2….3….och 4 och jag har alltid försökt följa min inre röst som sagt ”Försök se BARNET och vad HAN vill och brinner för!”. Det har inte varit lätt!! Och så fort det handlat om tv-spel och dataspel etc så har omvärlden varit oerhört FÖRDÖMMANDE – iallafall från människor i min generation: ”STOPPA DOM! BEGRÄNSA DOM! DRA UR KONTAKTEN!”

Happy family playing a video game

Men jag har inte gjort det. För det har känts FEL. Däremot har jag spelat MED dom (där dom var yngre), lyssnat på deras berättelser (ofta obegripliga, men LYSSNA kan man alltid) om tv-spel och låtit dom vara i mångt och mycket.

Storing valde att resa till Kina efter gymnasiet, för att sen plugga till Statsvetare i Luleå. Mellan valde att börja jobba på Jysk efter gymnasiet…..

60C2A3A8-7539-4568-B36D-F72B60DAF2E5

Kvar hemma är Minsting, som vänder på dygnet och spelar tv- och dataspel och tittar på tv-serier på TV i sitt rum. Han pluggar just nu japanska och gillar också att läsa äventyrsböcker på engelska. Han umgås aldrig med någon, enligt vad jag ser och upplever….

……men jag hör genom dörren hur han pratar, skriker och skrattar med Världen via internet och jag, som växte upp UTAN internet, förstår att jag inte förstår….

….och inser att det är DERAS sätt att umgås/hänga och att varje generation har sitt sätt.

Och jag hoppas och tror att det BLIR NÅT även av Minsting.

………………………………………………………

https://nordic.ign.com/sve/lionbite-games/69812/news/svenska-indiestudion-lionbite-games-etableras

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Håller med dig, men samtidigt visar demensforskning att 2 h pulshöjande aktivitet i veckan minskar risken för demens med 50% så ska man tänka framåt bör vi alla röra på oss. Demens kan ligga och gro i 25-30 år innan den ger symptom. Sen drömde jag om dig i natt 😉 hur man nu kan drömma om någon man inte känner.Vi var på nån typ öppen förskola o pratade.
  Sen skulle vi ta bussen men du hade tappat busskortet och var förtvivlad så jag och dottern gick iväg och hittade det men då hade bussen redan gått..

  Gilla

  Svara
  • Ha ha ha! Snällt att ni hjälpte mig att leta! Tack!
   Ja, fy ja. Jag oroar mej av och till så jag går i bitar över Minstings orörliga liv, men det spelar ingen roll vad jag gör eller säger. Han är 19 år och bestämmer själv. Tjat går in i ena örat och ut ur andra. Och jag HAR förklarat vad forskningen säger bla bla bla så att jag blivit grön i ansiktet.
   Så jag försöker bestämma mej för att slappna av och låta honom /det vara. Oro gör inget annat än skapar stress i mej själv. Punkt.
   Live and let live. Eller nåt.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: