RSS Flöde

Krya på dej! eller…. Vi bara firar, liksom…./erviluca

Postat den

krya på dig

Det satt två män från något annat land bredvid mej på t-banan. Jag tror att dom diskuterade svenska språket, eller möjligen att den ena frågade den andra vad svenska uttryck betyder.

Han sa: ” #¤&%¤#&%¤”&#¤# KRYA PÅ DEJ ¤#¤%”&¤%#”%y?”

Och sedan diskuterade dom ”KRYA PÅ DEJ” fram och tillbaka flera gånger. Jag kom då att tänka på att det verkligen är ett konstigt uttryck, som är helt självklart för oss svensktalande. ”Krya!” säger vi ibland också numera när vi inte orkar säga eller skriva hela meningen. Obegripligt för en ny-svensk, troligen.

Herre Gud.jpg

Såna här uttryck finns ju givetvis i alla språk. På flera språk blandar man in någon gud eller något helgon också i uttrycken, vilket gör att vi tror att dom tillber någon gud, fast dom inte gör det.

Vi tillber ju också vår gud ibland: ”Herre Gud!” säger vi ibland och menar att vi är förvånade eller upprörda.

Ibland säger man ”Ha det bra!” och så förkortningen ”Ha det!”. Det kan ju också bli konstigt i någon nysvensks öron.

…..för att inte tala om alla konstiga högtider som man ibland ska försöka förklara för någon som inte vuxit upp i Sverige….

midsommar

”Varför firar ni midsommar? Vad symboliserar midsommarstången? Varför klär ni stången med blommor? Varför dansar ni runt den? Tillber ni någon?”

Och jag bah: ”……eeeeeeh…..? Vi bara firar, liksom….”.

valborgsmässoafton

Eller Valborgsmässoafton…..

”Varför tänder ni eldar? Vad sjunger ni? Varför skjuter ni raketer? Tillber ni någon? Varför dricker ni alkohol när ni firar? Vad ska man äta på Valborgsmässoafton?”

Och jag bah: ”……eeeeeeh….? Vi bara firar, liksom….”.

luciatåg

Eller Lucia…..

”Varför klär tjejer ut sej i vita långa klänningar med glitter i håret, eller ljus i håret? Varför sjunger ni? Vad är det för sånger? Tillber ni någon? Vad äter ni på Lucia?”

Och jag bah: ”…….eeeeeeh….? Vi bara firar, liksom…”.

skåla.jpg

Sen kan man ju hålla på och läsa på VARFÖR , men det är ju inte DÄRFÖR man firar….man firar för att det är tradition och för att man….firar.

Crazy-people.jpg

….åsså tycker man att ”alla andra” människors firande av olika saker i olika länder är skitkonstiga. 😛

 

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Mitt i prick! 👍

  Gilla

  Svara
 2. Men syster yester! Givetvis finns det en MENING bakom allt firande. Midommar, Valborg, Lucia har alla en bakrund till varför Sverige firar! Men det blir för långt att skriva…

  Gilla

  Svara
  • Jamen jag veeeet ju det, men jag/vi firar för att fira och för att ”vi alltid gjort det” – inte för att vi verkligen TROR på Luciagrejer eller att vi tror att sommaren inte kommer om vi inte firar midsommar etc. Det var DET jag menade.

   Gilla

   Svara
 3. Många, särskilt barn, får inte ens i skolan veta varför vi firar jul och påsk. Det kan jag tycka är väldigt märkligt.
  //Kao

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: