RSS Flöde

Fascinerande att vara Quinna…eller inte/erviluca

Postat den

misshandlad kvinna 6.jpg

Det är fascinerande att vara född in i det kön som förtrycks världen över. Med ett huvud vars hjärna anses vara ”mindre vetande” och med en kropp som i många länder stängs in, misshandlas, göms och behandlas som boskap, för att den ”lockar till sej män”.

Det är fascinerande att höra unga tjejer utbrista: ”Det behövs väl ingen kamp för jämlikhet! Vi har ju redan det!” i en värld där kvinnor förtrycks runtomkring oss.

chef.jpg

I Sverige har kvinnor fortfarande 13% mindre lön för samma arbeten, och det finns fortfarande flest manliga chefer, plus att män gärna anställer män i chefspositioner. Förresten gör kvinnor det också. Titta inom Socialtjänsten! De få män som finns stiger snabbt i graderna. Och inte tror jag att dom är klokare eller bättre rakt igenom!

magsjuka_barn_.gif

I Sverige, där vi är så jämlika, tar fortfarande mammor ut fler vab-dagar än pappor, och föräldraledigheten delas inte 50/50, utan 80/20 där papporna ofta är hemma på sommaren och det är inte ovanligt att mamman då har semester. Forskningen visar att om utvecklingen går i samma långsamma takt är vi helt jämlika om ca 50 år!

abort Trump.png

När en kvinna blir gravid kan hon i många länder inte göra abort om hon inte kan, eller vill, ta hand om, barnet, utan hon måste klara av det alldeles själv. Men ingen pappa ställs till svars eller krävs på ansvar. Hon kan dock adoptera bort barnet, men det är en otroligt svår och hjärteslitande process, som påverkar henne (och barnet) resten av livet.

pappa.jpg

I Sverige kan en kvinna (fortfarande) få välja om hon ska göra abort eller inte ( och det finns män som är arga över att de inte får välja bort sin avkomma, men en man kan aldrig välja något som sker inuti en kvinna. Det måste dom tänka på INNAN dom har sex – att det KAN bli ett barn, alltså). I och för sig kan män välja bort sina barn ändå, genom att inte ställa upp och finnas för sina barn, men i Sverige måste dom (som tur är!) ändå vara med och betala.

ung mamma med tre barn

Mammor världen över kämpar för sina barns överlevnad utan hjälp ifrån barnens pappor. Mammor världen över har fått barn efter barn efter ofrivillig (eller frivillig) sex – antingen inom relationer eller utom, och t o m vid våldtäkter. Små flickor blir mammor vid så unga åldrar som 12-14 år. Med all säkerhet valde dom inte detta, men när barnen väl finns måste dom ta ansvar. Det tycks som om aldrig någonsin pappor måste det. Dom kan säga ”nej tack” och försvinna.

Jämlikhet är att dela lika på livets bördor.

Jämlikhet är att få samma lön för likadant arbete.

Jämlikhet är att DELA på livet.

Jämlikhet är när kvinnors sjukdomar och problem tas på samma allvar som mäns.

Jämlikhet är när det satsas lika mycket på forskning gällande ”kvinnosjukdomar” som mäns sjukdomar, och inte låter mäns kroppar vara ”facit”.

kvinnor.jpg

Jämlikhet är när det är självklart att en man inte ska slå och misshandla sin kvinna (eller tvärtom heller för den delen), och när dom ändå gör det så straffas dom.

Jämlikhet är att ta kvinnor som våldtas och misshandlas på allvar och, straffa dom som begått övergreppen.

Jämlikhet är att inte låta män som misshandlar, våldtar och/eller tafsar på kvinnor få inneha maktpositioner.

Jämlikhet är att ha nära till BB och förlossningsvård.

Jämlikhet är att även s k ”kvinnoyrken” ska ha vettiga löner och arbetsvillkor som gör att dom/vi kan leva vettiga liv utanför arbetet.

Jämlikhet är att kunna klara sej som ensamstående mamma på sin lön.

Jämlikhet är att inte utsätta kvinnor för så mycket stress att dom måste sjukskrivas i långa perioder. Och jämlikhet är att låta pojkar vara ”flickpojkar” lika glatt och stolt, som vi låter flickor vara ”pojkflickor”.

pojke i klänning.jpg

Jämlikhet är att inte klä flickor i rosa och pojkar i blått, och att både kunna uppmuntra feminint beteende hos pojkar som maskulint beteende hos flickor.

Jämlikhet är att inte lyfta upp brösten till hakan och låta läpparna bli anknäbb och stolpa omkring i skyskrapeskor, utan att vara den man är – naturlig – och få duga som man är utan silikoninplantat och hårförlängningar och lösögonfransar eller överdrivna muskler.

Jämlikhet är att få vara den MÄNNISKA man är, utan att i första hand se till könstillhörigheten.

Jämlikhet är att hjälpas åt.

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Hej!

  Du skriver så jättebra!!! För mej är det helt otroligt att du inte får in pengar för ditt skrivande. Har du kollat med Amelia och andra månadstidningar om de inte vill ha artiklar från dej?

  Men, en sak som jag inte gillar, som du kanske bör tänka på, att att du talar om för människor när de skall betona ett ord, eller efter en mening så skriver du ”typ”….och då känns det som om du tar bort meningen med det du skrivit.

  Bara skriv och låt människor tänka…tänk inte åt dem…

  Bara en tanke…take it or leave it!

  KRAMAR,

  Lill-Sis

  Gilla

  Svara
 2. Bra inlägg Erica!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: