RSS Flöde

”Plugga mer!” /erviluca

Postat den

skoltrött 2.jpg

Det var en gång en liten pojke som inte riktigt orkade med skolan. Han kom efter med alla ämnen och fick därför gå på möte efter möte där det satt olika lärare – ibland rektorn (”nu är det Allvar”) – och så föräldrarna (eller om det bara var mamman) där det pratades om hur han skulle ”komma ikapp” och om att han skulle få ”hjälp”. Hjälpen innebar att han skulle gå på ”Läxstugan” och plugga mer.

skoltrott-3

Summan av kardemumma man kom fram till på varje möte var att han måste PLUGGA MER, trots att problemet var att han inte orkade/ville/kunde plugga alls – han visste själv inte riktigt varför; han visste bara att han inte orkade!

Han kan ha haft ADD eller en depression, eller så kan ha han haft föräldrar som grälade mycket hemma och det gjorde honom orolig och trött och rädd…

ensam i skolan 6.jpg

….eller så hade han inga vänner i skolan, kände sej ensam och funderade mycket på det (”vad är det för FEL på mej?”)…

…eller så var hans mamma deprimerad och det gjorde honom orolig…

…eller så var han mobbad, men ingen lärare uppmärksammat detta…

I vilket fall som helst så var det NÅGOT som gjorde att han inte orkade/kunde plugga.

skoltrott-3

 

 

LÖSNINGEN man kom fram till på varje möte var: ”Plugga mer!” eftersom man poängterade att ”…du ligger efter i matte, svenska, so, engelska…så om du går på läxläsning (extra-plugg-timmar) på måndagar och torsdagar och pluggar MER så kommer du ikapp…”.

Han orkade inte lyssna och tänkte att ”dom vuxna fattar ju ingenting!”.

tonårskille hemma.jpg

Så han slutade gå till skolan nästan helt – dök bara upp någon gång då och då, för att liksom visa att han fanns, eller nåt. Eller för att dom inte skulle tjata så mycket.

Det blev fler möten av samma sort där dom vuxna sa: ”Du MÅSTE….!”. Han ville svara: ”Jag kan inte! Jag orkar inte!” och ”Jag skiter i framtiden!” (för dom tjatade hela tiden om Framtiden), men han visste att det inte var någon idé…Dom skulle bara fortsätta säga: ”Du måste PLUGGA MER!”.

”Jag orkar ju inte! Förstår inte! Kan inte!”

läxor.jpg

Varför måste lösningen på problemet vara att lägga till MER av det som man inte orkar/klarar?

När en vuxen är utbränd på sitt jobb, säger man väl inte: ”Du måste jobba MER!!”

Det borde gå att lösa på annat sätt: Hitta lusten! Hitta kärnan! Hitta motivationen! Helt enkelt annat stöd och hjälp än bara: ”Gör mer!”

 

Annons

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar och två katter och familjebehandlare/familjeterapeut. Allt i en och samma kropp.

»

 1. Jobbigt för Hugo! ;o(

  Gilla

  Svara
 2. Det är ett problem som även finns på arbetsplatser.
  När jag, efter månader med krånglande maskin som gjorde att jag inte kunde jobba ”snabbt” nog, protesterade för sjuttiofjortonde gången så fick jag bara höra ”Du kan bättre.”

  Jag hatar den press som läggs på individen bara för att de som ska ansvara inte ids ta tag i orsaken till problemen som individen inte är kapabel till att lösa utan hjälp!!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: