RSS Flöde

Man ska inte slå sej på bröstet förrän man gått i den andres skor…/ erviluca

Postat den

…och tro att man är så jävla bra!

Jo, man ska tro att man är bra, MEN man ska inte tro att ”dom andra” är sämre!

Man ska inte sitta där och säga ”JAG skulle minsann ALDRIG göra så DUMT”, för du vet inte! Du vet inte vad du skulle göra, och hur du skulle agera förrän du varit i precis den människans situation!

Dessutom är det lika illa att tro sej vara Förmer, eller att man tror att man är Godare än andra, som att tillhöra Dom Onda……

….. för om du tror att du ALDRIG skulle ha varit ”judehatare” i Tyskland under Hitler, så tror du att du är förmer än flera miljoner tyskar. DESSUTOM kan du hamna i en SÅN situation, eftersom du inte är uppmärksam, och inte tror att du kan det.

Eller tänk dej att vara född för flera hundra år sedan, och åka i en båt över Det Stora Havet, och komma till en ö där det går omkring ”svarta, hårlösa apor” och du TROR VERKLIGEN att det är apor, för du har aldrig sett såna människor! Skulle inte du då tänka att dom här ”apliknande människorna verkar kunna mer än vanliga apor, så vi tar dom till vårt land så får dom jobba för oss!”

Om du tror att du direkt skulle förstå att det var människor, men bara med annan hudfärg, och annat sätt att bete´sej, och därför skulle du behandla dom som jämlikar, för att du är så GOD och KLOK, så tror du att du är förmer än dom flesta.

Inse att du agerar och reagerar utifrån var och hur du är uppväxt, och inse att du också skulle kunna trampa i klaveret rejält utifrån detta. Och om du förstår det, blir du mer uppmärksam och mer tänkande, än du är om du bara slår ifrån dej och säger: ”DOM är DUMMA/ONDA och jag är GOD!” och ”SÅÅÅ SKULLE JAG AAAALDRIG göra!”.

Om man förstår dom ”onda”, utan att tycka om, eller godkänna, dom onda handlingarna, kan man också undvika det onda att hända, eller stoppa det, eftersom man då förstår att alla kan ”agera fel” eller ”jag är inte bättre än dom – jag bara tänker ett varv till när det behövs!” För det jag förstått är att jag, precis som alla andra, behöver tänka ett varv till, och lyssna till mitt hjärta, och våga säga ifrån, även om ”alla andra” halkar snett.

Jag tror det är det som behövs, för att det inte ska bli så FEL, som det blivit flera gånger i vår historia. Och fortsätter bli.

Typ.

Var det begripligt, det här?

Annonser

Om erviluca

Positiv optimist som älskar att skriva! Mamma till fyra killar, matte till två hundar, familjeterapeut och Barnombud. Allt i en och samma kropp.

Ett svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: